A szentesi középiskolák tiltakoztak

Négy szentesi középiskola véleményét, akaratát hagyta figyelmen kívül múlt hét csütörtöki döntésével a Csongrád Megyei Közgyûlés, amikor olyan vezetõket választott a város iskoláinak élére, akik sem a szakma, sem a szülõk, sem a diákok támogatását nem élvezik. A politikusok pártjuk érdekeiket elõtérbe helyezve semmibe vették a tantestületen kívül az alkalmazotti közösségek, és az Iparkamara egyértelmû akaratát, valamint annak az internetes petíciónak a kérését, amelyet aláírt Ascher Tamás, Parti-Nagy Lajos, Szabó Gyõzõ, Szász János, Mohácsi János, és még sokan mások.

A közgyűlés döntése veszélyezteti a Horváth Mihály Gimnázium nagy múltú drámai tagozatának (többek között Ternyák Zoltán, Hevesi Tamás, Náray Erika, Alföldi Róbert, Szekeres Adrienn, Hajduk Károly járt ide) további működését is.

Az újonnan megválasztott igazgató, Magyar Lászlóné első nyilatkozatában kijelentette, hogy nem kívánja a jövőben alkalmazni Keserű Imrét, azt a dráma-pedagógust, aki a tagozat kultikus figurája, a szakma egyik legkiválóbb képviselője, s akinek elbocsátása ellen néhány hete a tantestület és a diákok ülődemonstrációval tiltakoztak.

Az érintett középiskolák pedagógusai tiltakozva a politikai döntés ellen 

2008. június 21-én, szombaton 11:30-kor demonstrációt tartottak.

A tanárok az Ifjúsági Háztól vonultak a Kossuth térre. A menethez csatlakoztak a jelenlegi és volt diákok, azok a ,,drámaisok", akik ezen a hétvégén ünnepelték a tagozat 30. születésnapját a városban, és mindazok, akik úgy érzik, hogy az oktatási intézményekben nincs helye a politikának. 


Demonstráció Szentes belvárosában

Fotók: Szentesi Mozaik
www.szentesinfo.hu/mozaik

Kapcsolódó cikk a Hírextrán:
Igazgatók kinevezése ellen tüntettek
2008. 06. 21. 16.27 Hírextra

Több száz jelenlegi és egykori diák, tanár és szülő tüntetett szombaton délben Szentes belvárosában azért, mert a fenntartó megyei önkormányzat közgyűlése nem a tantestületek és a diákönkormányzatok által támogatott jelölteket választotta meg a Horváth Mihály Gimnázium (HMG) és a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola (ZSFSz) élére.

A jobboldali többségű Csongrád Megyei Közgyűlés csütörtökön döntött arról, hogy nem a tantestületek által elsöprő többségben támogatott pedagógusokat nevezi ki a középiskolák igazgatójává. A tüntetés szervezői szerint a politikai döntéssel semmibe vették az alkalmazotti közösségek, a szülői szervezetek, a diákönkormányzatok és az iparkamara egyértelmű akaratát is.
A tiltakozók többek között "Ki a pártpolitikával az iskolákból!", "Az igazgatóinkat akarjuk!", "Demokráciát akarunk" feliratú transzparensekkel vonultak a Szentes főterén álló Horváth Mihály szobor elé. A demonstráción egykori diákok és tanárok szavaltak, adtak elő dalokat.

Papp László, a HMG tanára, aki a következő évtől saját döntése alapján már nem tanít az iskolában, a demonstráció egyik szónokaként elmondta, a fenntartó önkormányzat döntésével "megalázta a tantestületeket, az iskolákat és a várost".

Kifejtette, a ZSFSz oktatóinak 97 százaléka Dongó Lászlót, a korábbi igazgatót támogatta, a HMG tanárainak 85 százaléka pedig Tóth Tibort javasolta. A fenntartó azonban mindkét esetben a másik jelölt mellett döntött.

Bedő Katalin, a gimnázium szakszervezeti titkára közölte, a tüntetéssel az igazgatók kinevezésével kapcsolatos véleményüket kívánták kifejezni. A fenntartó döntésének megváltoztatásában reménykednek, de sajnos nem bíznak abban, hogy fordulat történne: ugyanazt a "hatalmi arroganciát várják", mint amivel a kinevezéseket meghozták.

Keserű Imre, a HMG idén harmincéves dráma tagozatának egyik meghatározó oktatója - akinek szerződését a következő tanévtől nem hosszabbítják meg -, a demonstráció előtt újságíróknak elmondta, bár korábban eltávolítása miatt kollégái és a diákok is ülősztrájkkal tiltakoztak, a mostani tüntetés nem róla szól.

Ahogy a pedagógus fogalmazott: eltávolítása csak annak a folyamatnak része, melyben a fenntartó önkormányzat megpróbálja ideológiáját rákényszeríteni az intézményre. A HMG abban az értelemben mindig is szabad szellemű iskola volt, "hogy soha senki nem mondta meg, miről, mit kell gondolni" - közölte a tanár.

Bár formálisan úgy tűnik, az igazgatói kinevezések ügye jobb- és baloldal szembenállásának kérdése, ez mégsem így van, valójában a "monolit és a plurális gondolkodás ellentétéről", a sajátunktól eltérő ideológiák létjogosultságának elfogadásáról van szó. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint hogy a szakközépiskola tanárai által igazgatónak javasolt Dongó László 2006-ban a Fidesz polgármesterjelöltje volt - mondta Keserű Imre.

Forrás: Hírextra/MTI


Kapcsolódó cikkek a szinhaz.hu-n:
•  MGP: Szentes
  Iskolaigazgató-választás Szentesen
 Csatlakozás a petícióhoz

---------------------------

Háttéranyagok:

http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/magyar_laszlone_vezeti_a_ szentesi_horvath_mihaly_gimnaziumot/2061347/

http://www.mtv.hu/videotar/?id=25166

http://www.petitiononline.com/hmg/petition.html

http://nol.hu/cikk/495984/

http://www.168ora.hu/cikk.php?cikk=21288

http://szinhaz.blog.hu/media/image/2008-06-24/11858061/index.php?cid=32818&id=1272

http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/jovo_heten_iskolaigazgatot
_valaszt_a_megyei_kozgyules/2060528/

http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/megnyugodtak_a_kedelyek
_a_szentesi_horvath_mihaly_gimiben/2059342/

https://www.youtube.com/watch?v=57ffXUFH6Fo

http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/ulve_
demonstraltak_a_tanarok/2059062/

 

süti beállítások módosítása