Búcsú Pulától

Az utolsó utáni pillanatokig próbálkoztunk, reálisnak tûnõ ígéretekben bízva a teljes programot is elkészítettük, hiába. 2008 júniusának közepén eldõlt: az idén nem lesz Bárka Kikötõ Pulán. A Mûvészetek Völgye 19 év után "Kapolcsi Bûvészeti Napok" néven egyetlen faluba, a bölcsõhelyre, Kapolcsra húzódik vissza, és ott zsíroskenyérért fellépõ mûvészek segítségével megpróbál túlélni.

Mi szorítunk nekik, de ebben nem tudunk hogyan részt venni. Fájó szívvel elköszönünk a Völgytől, mindenekelőtt kedves falunktól, Pulától, ahol hét nyáron át színvonalas, minőségi programokkal lettünk a Völgy biztos pontja, sokak számára legkedvesebb helyszíne. Nekünk is biztos pont volt Pula, az évadok őrületéből oda menekültünk, barátainkhoz: az ottani lakosokhoz, és a rendkívül igényes sokezernyi látogatóhoz.

Az idén nem halljuk majd a pulai harangot, nem lesz Vurstli és (Nem) mindennapi irodalom, nem lép fel a Besh o droM és nem énekel-beszél hozzánk Cseh Tamás, nem őrjönghetünk a Kispálra vagy az Európa Kiadóra, nem szaval a szószékről Háy Janó és nem zeng a templomban a Szent Efrém, nem zuhog ránk az eső, míg hallgatjuk Berecz Andrist, és nem peregnek a könnyeink, míg Balanescu és Ada Milea muzsikál, nem zenél nekünk a Zdob si Zdub és Iva Bittová, nem készül el a játszótéri falovacska társa, nem játsszuk a Hamletet a templomkertben és a faluházban, a ház tetején és a templomtoronyban..., nem olvassa fel Parti Nagy Lajos nyolcadszor a Nyelvhúst, nem kapunk süteményt a "Nénitől" az irodalmi délutánok után, nem szól át Józsi bácsi a kerítés túloldaláról Esterházynak, és nem tapossuk le Tóni bácsiék krumpliját, nem látjuk Janival a napfelkeltét és hajnalonta nem megyünk Lajos polgármesterrel a stábra...

Nem, nem nem.

2008 nyarán nem lesz Mulatság Pulán.

A Bárka Kikötő nevében köszönöm a pulaiak vendégszeretetét, a mindenkori fellépők alázatát és igényességét, és köszönöm a sokezer látogatónak, hogy nap mint nap igazolták: érdemes csinálni a Bárka Kikötőt.

Mely Bárka Kikötő az idén kihajózik Puláról, és létrehozza Baranyában az "Ördögkatlan" fesztivált. Teszi ezt Pécs 2010 (Európai Kulturális Főváros) anyagi támogatásával, valamint lelkes falvak (Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya), odaadó kulturális intézmények (Baranyai Alkotótelepek, Művészetek és Irodalom Háza) és a Vylyan Pincészet segítségével. Az első évben még csak három napig, a későbbiekben talán nyolc-tíz napon át várjuk a Bárka Kikötő kitartó látogatóit Pécs közelében.

Hűtlenek lettünk Pulához, mert hűségesek maradtunk a Bárka Kikötőhöz.

A rendezvény fővédnökei: Törőcsik Mari és Cseh Tamás.

Bérczes László

süti beállítások módosítása