Véget ért a IV. Shakespeare Fesztivál

Még meg sem száradt, máris ömlött újra: III. Richárd után Macbeth lépett színre, és mint az elején jósoltuk, úgy is lett: vér folyt. De nem ezért illeti Vilmostól dicséret (másoktól bírálat) a gyulai Shakespeare fesztivált, amely szombaton meseszépen ért véget.


Jelenet a Ryutopia nó-színház Téli rege c. előadásából

Ha valamit, hát azt sehogysem tudtam elképzelni, hogy milyen a nó színház és Shakespeare találkozása. Próbáltam prózaira fordítani kíváncsiságomat: a városban járva minden kisebb - japán - csoportot megszólítottam. Széles mosoly és a boldog pózolás volt a válasz, amikor az esti előadást említettem.


 A NAPLÓ FOLYTATÁSÁHOZ KATTINTSON IDE >>>


• Londonka, Szabadka, Fesztiválka
Vilmos naplója - Gyula, 2008. július 8-9.

Londonka, Szabadka, Fesztiválka Gyulán. Végre angolul, végre fiatalok! és...majdnem angolul, és... majdnem színház... Természet légy öle, vár fala, víz tükre, vadkacsák szelíden - Vilmos Shakespeare nyomában Gyulán: Romeó és Júlia (London Globe), Hamlet (Szabadka Báb), Mmmbeth (Berze csoport - Budapest).

(...) És mi az, mögötte?

Menjünk csak közelebb: én is beállok ide, végre a saját ruhámban lehetek egy kicsit!

Közben hallom ám, van itt egyéb reneszánsz: emlékszem az Avonban úszkáló hattyúk éppen úgy tértek nyugovóra nálunk Stratfordban, mint itt ez a kacsacsalád a színpad mellett.

Cseppet sem érdekli őket az én jó kis szerelmes darabom!
A közönség viszont hálás a fiatal, lelkes színész trupnak, és én is hálás vagyok nekik: az a négykerekű, aminek az ajtaját csapkodják, a tetején meg szerelmeskednek, már nem zavar. Szép kék, mint az ég. Az nem kacsa, hogy a londoni Globe Gyulán játszott: itt a világhír, nem azért mondom, mert én is ott lettem nagy.

 A NAPLÓ FOLYTATÁSÁHOZ KATTINTSON IDE >>>

 

• Új hungaricum Gyulán: Békésikum piacikum
Vilmos naplója - Gyula, július első hétvégéje

Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem könyvekkel és paradicsommal is. Különösen ebben az isten áldotta nagy magyar forró nyárban, a Dél-Alföldön, ahol olyan édes a gyümölcs és ízesek a zöldségek, mint talán sehol másutt. Gyulán kedden, pénteken és vasárnap piac van. Minden kapható, egy jó lecsóhoz, kukorica-vacsorához, gyümölcs reggelihez, gomba pörkölthöz.

Van még kevés cseresznye és meggy, málna, sokféle korai őszibarack, fehér húsú is, sárgabarackból kajszi és rózsa. Paprikából tv és kápia (piros). Uborkák mellett illatozik a kapor. És itt a helyben sütött lekváros-diós batyucska. Aki meg színes ingre, blúzra, intimebb fehérneműre, vászon sortra, bármire vágyik, csak győzze a készséges árusok ajánlatait fogni, nézni, felpróbálni. Csipkés, csillogós, feliratos, hímzett, varrott - ami tetszik. Én ide delegálnám a kereskedelmi iskolák tanulóit egy hétre: így kell vevőt csábítani, kiszolgálni, vásárlóban örömet lelni.
 

 A NAPLÓ FOLYTATÁSÁHOZ KATTINTSON IDE >>>

 

Regényes séta egy cseppet sem mediterrán bajszossal
Vilmos naplója - Gyula, 2008. július 3.

"Bemegyek a könyvesboltba. A belvárosi  összesbe Gyulán. Nem hoztam magammal minden darabomat, amit nézni fogunk, gondoltam, itt, ahol már negyedszer hódolnak géniuszom előtt (hah!) - a kirakat tele lesz velem. Nem látom. Na, jó, akkor bent, minimum a S betűnél. Na, ok, ha nem ott, akkor a drámáknál. Első bolt: nulla találat." Később a dolgok helyrejönnek és a Vízkereszt is jól végződik, legalábbis Vilmos szerint.(...)

"Szeretni egy ilyen bajszost, aki egy cseppet se mediterrán" (v.ö. Kispál)
Tobi! Kecsöp!!! Tegéza, mivanitt? Már megint a Kispál? - szaxofon sírt és nevetés csattant a Tószínpad körül, hogy még a Vár falai is visszhangozták. A békák elhallgattak. A kis moped elpöfögött, álmában megzavarta az óriás zöld szöcskét meg a szitakötőt. Odaröppentek a színpadon álló piros kanapéhoz, onnan a nézők felé, majd ijedten a reflektorok és hangfalak irányába vitorláztak.
Orsino herceg semmit nem vett észre a természet játékából, más gondja volt: épp csak kimászott a tóból és meg kellett találnia a szerelem és a tévedések labirintusából a kijáratot.


Ez mind benne volt a Vízkereszt vagy bánom is én előadásában, esküszöm! Az érzékek számára az egész valami átható káposzta szaggal, és színes zöldségek reneszánsz halmaival kezdődött a színpadi asztalokon. Homokos parton ültünk, körülöttünk vizet fodrozott az esti szél (a Tószínpad maga volt a néző és játszó tér).

 


A NAPLÓ FOLYTATÁSÁHOZ KATTINTSON IDE >>>

 

• Fantom a kertben, zombi a sétányon...
Vilmos naplója - Gyula, 2008. július 2.

Valami van a levegőben: enyhén remegnek a rózsák a kertben. Fehér, csontos, rémes dolog lóg ki a levelek mögül: tisztára egy angol krimi, filmen. Jó előjáték az esti vérfürdőhöz, persze ekkor még nem tudom, mit hoz a Craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház ebbe a békés(i) nyárba. (A program: Szeget szeggel Purcarete rendezésében.)


Craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház: Szeget szeggel

Ám a hulla a kertben nem az övéké, hanem a Tompa Gábor rendezésében készülő III. Richárdhoz tartozik: "special effects" lenne a színlapra írva, ha amerikai filmben lennénk, de csak a kis udvarban vagyunk, ahol Varga - Járó Ilona dolgozik és szerényen mutogatja thőrmedvényeit. Az tűnt föl, hogy a lábát furcsán tartja a veranda könyöklőjén.

Utána meg lehúzta a ... na, nem a zokniját, hanem a latexét. A sajátját!
A közhely itt abszolúte igaz: a láb mindig kéznél van. És most nagyon kell a saját, azt nem a művészet, a kézügyesség vagy más, hanem az élet maga teszi hozzá a fantomhoz. A III. Richárd halottai egyébként fémvázon kifeszített textil alapból, szivacstömésből és arra öntött vizes kaucsuk diszperzióból (azaz latexből, mint fent) indulnak "az életbe". Anatómia és képzelet szüli őket: kell hozzá még géz és harisnya. A teljes illúziót megteremti a festék, hogy úgy álljon majd ott az az elkínzott, halott test, mint az igazi. Mintha élne... élt volna.  
Most még viccelődhetünk, de lehet, hogy a bemutató után (július 5., további előadások 6-7-8.) nem lesz hozzá kedvünk. A környékbeli gyerekek a Várszínházi próbára vállra vetett kellékkel igyekvő Ilona után rikkantottak: nézd, viszik a zombikat!

De hát már első nap is jóslásra adtam a fejem, mondván, itt vér fog folyni! Ami persze nem nagy kunszt, ha tudjuk, mire jöttünk össze.


Emil Boroghina

Nem egyszerű megfejteni a nagyság titkát. De megpróbáltuk délután, amikor Emil Boroghina, a Craiovai Shakespeare Fesztivál művészeti igazgatója elmesélte Silviu Purcarete világjáró társulatának és előadásainak történetét.

A NAPLÓ FOLYTATÁSÁHOZ KATTINTSON IDE >>>

• Hamár, akkor legfeljebb sexpír
Vilmos naplója - Gyula, 2008. július 1.

Először úgy gondoltam, annyira toleráns vagyok, hogy nem emelek kifogást, nem szólok, csak örülök a mások vidámságának.
Délután ugyanis békés hangulatba ringatott a messziről is jól hallható finom angol zene, amit egy - isten bizony angol tanfolyamra gondoltam - olyan megtévesztő: Simply English néven működő, bokáig magyar együttes szolgáltatott, megénekeltetve a pilledt közönséget is. Alapítójuk egy mifelénk boldoguló angol, a többiek meg fújják a nótát.


Simply English: Shakespeare dalok

Igen, hallgatok, gondoltam este, hazafelé, miután számos színpadi tücsköt-bogarat megemésztve, kedvenc meggysörünk fölött eszmét cseréltünk az értékekről és a mibenlétükről. Na, meg az idők változásáról.


Sok hűhó Shakespeare-ért avagy L’art pour l’art, vagy amit akartok


 A NAPLÓ FOLYTATÁSÁHOZ KATTINTSON IDE >>>

 

• Véresen, komolyan
Vilmos naplója - Gyula, 2008. június 30.

Első napi történetünk napsütéssel és elmélyedéssel kezdődött egy gyulai teraszon. Aki Shakespeare-t akar, az dolgozzon meg érte!
Itt vér fog folyni, az biztos: első nap Hamlet, öt nappal később III. Richárd. Már a próbákra is ötven hulla kell. Ha a nap nem olvasztja meg őket délelőtt, akkor jól fognak mutatni az esti előadások hűvösében.
  
Varga-Járó Ilona elégedett: a fiatal herceg - maradványa - szépen alakul.


Fodor Kriszti elégedetlen: eső lesz, oda a langalétás megnyitó!  

A hamlet.ws vízhatlan: teltház, a földre telepedő későn jövőknek egy megértő, kedves mondat, ablak-ajtó nyitás, hogy levegő legyen, teljes fény és odaadás. Az átlagéletkor kb. 30. év.


Krétakör Színház: hamlet.ws

A NAPLÓ FOLYTATÁSÁHOZ KATTINTSON IDE >>>


Naplóbejegyzések: Ránki Júlia
Előadás fotók: Kiss Zoltán, Napló fotók: Ránki Júlia

----------------------

Kapcsolódó cikkek:
- VilmosVár Gyulán - 45. évad
- Shakespeare Fesztivál - Részletes programmal

 

süti beállítások módosítása