Szárnyas Sárkány Hete 2008

A hagyományok szerint idén is fesztiválnyitó felvonulással veszi kezdetét péntek este 6 órakor a Szárnyas Sárkány Hete - Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál Nyírbátorban. A XVI. alkalommal megrendezésre kerülõ fesztivál eseményeirõl napi összefoglalók készülnek a Filmworks, a szinhaz.hu, a szinhaz.tv és a szarnyas-sarkany.hu együttmûködésével. Kedvcsinálóként interjút olvashatnak Szász Zsolttal, a Fesztivál mûvészeti igazgatójával illetve megtekinthetik a tavalyi Fesztivál rövid spotját.

• MOZGÓKÉPES AJÁNLÓ - SPOT

• INTERJÚ SZÁSZ ZSOLTTAL

XVI. Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál (2008 július 4-6. - Papok-rétje) művészeti igazgatójával, Szász Zsolttal beszélgettünk Magyarország legforgalmasabb városi kamion útja mellett néhány kerti törpe társaságában arról, mi változott és mi az, ami állandó a fesztiválban, vagyis hogy miért érdemes idén is eljönni ide, Nyírbátorba.

- Miben más a XVI. Fesztivál, milyen újdonságokra számíthatunk?

Szász Zsolt: 1993-ban az volt a cél, hogy az utcaszínháznak egy valóságos otthont teremtsünk és felkaroljuk az akkori új kezdeményezéseket. Ebből az évek alatt egy karakteres összművészeti fesztivál alakult ki, amely megmaradt a térbeli és időbeli keretek között, vagyis nem nőtte túl önmagát. Nagy erénye a fesztiválnak, hogy megmaradt a műhely-jellege.

Az újdonság az, hogy időközben egy generáció-váltás is zajlik az utcán. Három éve dolgozunk 20-30 olyan fiatal művésszel, akik már ma is a jövő utcaszínházának derékhadát jelentik. Az ő modern európai életszemléletükhöz és életvitelükhöz igazítottuk az idei programot. Ez megjelenik a tér elrendezésében és a játék megjelenítésében. Az, hogy ezek a fiatalok mint fellépők részt vesznek a fesztiválon, egy lehetőség a számukra, hogy kipróbálják, hogyan lehet kapcsolatot teremteni a közönséggel, hogyan alakul ki ez az újfajta kulturális közeg. Fontos az is, hogy egymással is baráti viszonyba kerüljenek. A fesztivál ennek az ideális kereteit igyekszik megteremteni. A fiatalok véleménye nagyon fontos a fesztivál szervezői számára is.


Szász Zsolt - művészeti igazgató

Újdonság a helyi kulturális és sport-tevékenységek megjelenése a fesztiválon. Működik a városban egy kiváló sakk-szakosztály, akik most a sakk egy különleges fajtáját, a bizánci sakkot mutatják be zenés kísérettel egy óriási kör alakú sakktáblán, élő figurákkal. Ez a bemutató nemzetközi vonatkozásban is egyedinek számít.

Szintén ennek az új program-koncepciónak köszönhetően, a helyi asztalitenisz egyesülettel kötött megállapodásunknak megfelelően szombat délelőtt meghívtunk számos világ- és Európa bajnok asztaliteniszezőt. Mint például Gergely Gábort és Kriston Zsoltot. Ők tartanak először egy látványos bemutatót, ezt követően az utánpótlás-csapattagokkal lehet majd versenyezni.

- Kik az idei fesztivál kiemelt fellépői?

Szász Zsolt: Legtöbbet az Ondadurto Teatro-tól várunk, akik Un certo de Moličre címmel egy Commedia dell'Arte elemeket is tartalmazó, az utcaszínházi gyökereket felelevenítő darabot mutatnak be vasárnap este. Valamint a szombati programban a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház LILIOMFI című előadása is fémjelzi a fesztivált.

Mindeközben a reneszánsz év keretében, számos nyári műhelymunkában készült darab premierje lesz ezen az idei fesztiválon. Például itt lesz először látható a Zsámbéki Színházi Bázis és a Szép Színház Stúdió produkciójában Peer Krisztián darabja, az Old Death. A reneszánsz év támogatottja még a Forrás Színház Heltai Gáspár Pontius császár históriája című előadásaa.

Újdonság a pénteki és szombati estén Zalán Tibor és Pálfi Ágnes performantikus költői estje, ami különleges időpontban, éjfélkor lesz.

A zenei programok is a reneszánsz év jegyében zajlanak. Kátai Zoltán és Fehérváry Lilla, Nyírbátor rendszeres vendégei, az idén egy gyermekeknek szóló interaktív műsorral készültek,valamint fellép a Magyar Utcaszínházi Fesztiválzenekar is, vasárnap este.

- A fesztiválzáró előadásról mondanál valamit?

Szász Zsolt: Talán ezzel kellett volna kezdenem, hiszen ez a Szárnyas Sárkány védjegye. A fesztiváltér egy gótikus templom és egy tó között fekszik. A rendelkezésre álló hét hektáros területen minden évben egy egyszeri és megismételhetetlen összművészeti akciót rendezünk, ami mindig egy téma köré épül. Idén azt ünnepeljük, hogy Zsigmond király 600 éve alapította a Sárkányos lovagrendet, amiben a Báthoryaknak is jelentős szerepe volt. A záróelőadás ennek állít emléket, ötvözve a modern technikát és a régi hagyományokat. A záróest keretében, mint minden évben, most is sárkányt égetünk.

A sárkányégetéshez kapcsolódó mondakörről röviden csak annyit, hogy úgy tartja a helyi emlékezet: a Báthoryak egyik őse a történelem előtti időkben legyőzött egy sárkányt, melynek három foga került fel is a család címerére. Így itt, a sárnyánycímeres Báthoryak ősi fészkében, Nyírbátorban, mi évről évre felelevenítjük a család mitikus történetét.

fotók: Oláh L. Olivér, Kémeri Attila

süti beállítások módosítása