Reneszánsz hangulat

A Reneszánsz Éve jegyében a Margitszigeti Szabadtér Színház minden vasárnap délelõtt 11 -órakor ingyenes elõadásokat és rendezvényeket szervez a Szent Margit romoknál.

Mátyás király trónra kerülésének 550. évfordulóján a  Musica Historica együttes elénk varázsolja a reneszánsz kor zenéjét, dalait, a La Cantena reneszánsz táncegyüttes a kor táncait,  a Bab Színház vezetője: Zugmann Zoltán -  a kor játékait. Színvonalas előadásukon bevonják a közönség apraját és nagyját a mulatságokba. A Musica Historica együttes elsősorban a XV-XIX. századi magyar és közép - európai zene és költészet /trubadúrok/ valamint a klasszikus török zene alapjaiból építi föl egyéni stílusát. Föllépő tagjai: Csörsz Rumen István, Juhász Viktor, Kasza Roland, Széplaki Zoltán -  a legkülönbözőbb régi hangszereken játszanak, emellett hazai egyetemeken tanítanak és kutatómunkát végeznek.  Szólistájuk, a gyönyörű hangú Palócz Réka szintén több diplomás tanár. A Musica Historica zenéjére a La Cartena reneszánsz táncegyüttes tagjai táncolnak. A táncmester: Szilágyi N. Zsuzsa az eredeti  XV.-XVI. századi koreográfiát tanítja meg közösen az együttes tagjaival /Fazekas Sándor főtáncos/ a nagyszámú résztvevő közönségnek. A reneszánsz táncos mulatság augusztusban kétszer is látható. A többi vasárnap délelőttön megnézhetjük Hans Sachs középkor játékát a Bab  Társulat előadásában címe: "Bolondtalanítás - A műtét ! ". Eredeti marionett előadás Az Aranyhajú Ikergyermek a Kandika Társulattól. A Király Látogatása a Tabulatúra régizene-együttes és a Mare Temporis alapítvány közös műsora kardtánccal, királlyal, és királynéval, udvarhölgyekkel és lovagokkal, lantzenével és körtánccal. A Matyi, a Ludas Fazekas Mihály örökérvényű alkotásának modern előadása, óriás bábokkal és a közönség aktív részvételével.  A Szent Margit romoknál minden vasárnap délelőtt visszaléphetünk a reneszánsz korába.
A Margitszigeti Nagyszínpadon az augusztus  az operák hava. Láthatjuk a  Manon Lescau -t, és a Bánk Bánt. A nyár legjelentősebb premierje Gounod - Shakespeare: Rómeó és Júliája. Nagy sikerre számíthat  a XVIII. Cigánykarnevál, az István a király, Fenyő Miklós koncertje  és  a virtuóz hegedűművész Edvin Marton látványos Stradivarius Koncert Showja a Montecarlo Orchestra és a Budapest Balett közreműködésével.

A Budapesti Nyári Fesztivál keretében a Szabad Tér Színház minden korosztálynak és sokféle érdeklődőnek nyújt megfelelő és színvonalas programot a Margitsziget immár hetven éves színpadán, a margitszigeti ősfák hűs lombjai alatt és a Szent Margit romok hangulatos, ódon kövei között.

Vajda Ildikó

süti beállítások módosítása