Záróest Százhalombattán

A százhalombattai Régészeti Parkban a nyári Szabadtéri Színházi Esték elõadásai már kilencedik éve kerülnek megrendezésre, nagy sikerrel. A hagyományteremtõ céllal létrejött kezdeményezés mára már országos színtû rendezvény lett és a város kulturális életében meghatározó szerepet tölt be.

Magyarország első őskori Szabadtéri Múzeumának színpadán az előadások helyszíne archaikus, természetes őskori környezet a 2700 éves vaskori halmoZáróestk között különleges élményt nyújt a művészeknek és a nézőknek egyaránt. A "Matrica" Múzeum évről évre különböző művészeti ágaknak ad teret a színházi estéin, melyek Százhalombatta Önkormányzatának támogatásával valósulnak meg. Fontos célja a szervezőknek, hogy minden korcsoport figyelmét felhívják a színházi estékre és ezen keresztül a Régészeti Parkra is. A nyitórendezvényen a Sziget Színház, János vitéz című zenés játékot láthatta a közönség folytatásként, pedig Plautus: A hetvenkedő katona c. vígjátékot a Pécsi Janus Egyetemi Színház előadásában. A rendezvénysorozat zárásaként július 26-án 21 órakor Román Sándor koreográfiáját a "Nagyidai Cigányok" című táncjátékot mutatja be az Experidance Tánckara a Legrand Zrt. támogatásával. A Nagyidai cigányok Arany János azonos című vígeposzából készült két részes táncjáték, tele költészettel, humorral, s olyan bravúros koreográfiával mely az együttes stílusát jól ismerő és azt, szerető nézőket is elkápráztatja. A költő műve - melyet 1852-ben írt a szabadságharc paródiájaként - megtörtént eseményen alapul: A XVI. század közepén Puch generális labanc serege ostromolta Nagyida várát. Mindezt meséli el az ExperiDance Társulat táncjátéka, sok-sok humorral, bravúros táncokkal, reméljük mindannyiunk örömére. Arany János vígeposzát színpadra alkalmazta Swajda György, társkoreográfus: Vári Bertalan, zeneszerző: Czomba József, producer: Vona Tibor. Rendező-koreográfus: Román Sándor. Karakterszereplők: Csóri Vajda - Vári Bertalan, Gerendi Márton kuruc várkapitány- Péli Róbert, Puk Mihály labanc generális - Dénes Sándor, Rasdi néne cigány javasasszony - Jászka Erika. A Tánctársulat második éve vendégszerepel a Régészeti Parkban, tavaly nagy sikerrel mutatták be a Revans című produkciót.  Az ExperiDance az életre hívott szellemi értékeit a nemzetközi és magyar kultúra színpadán bemutatva, Magyarország pozitív ország imázs formálójává, a "magyar tánc utazó nagykövetévé" vált.
A "Matrica" Múzeum és Régészeti Park is elkötelezett abban, hogy a kultúra magas szintű ápolását, megőrzését, értékmentését szabadtéri színházi estjein keresztül is képviselje.

A szervezők minden érdeklődőt várnak a színházi estére a különleges őskori környezetben, mely hangulatával is ígéretes kikapcsolódást ígér egy szép nyári estén.

Az előadásokra jegyek megvásárolhatók Százhalombattán a "Matrica" Múzeumban, a Barátság Művelődési Központban, a helyszínen és elővételben, valamint az InterTicket országos jegyirodai hálózatán és a www.jegy.hu címen.

A rendezvény helyszíne: Régészeti Park
Százhalombatta, Poroszlai Ildikó u.1.

Bővebb információ: 06 30 9966 045, 06 23 354-591 
E-mail: agnesdobos@matricamuzeum.hu

Forrás: Matrica Múzeum

 

süti beállítások módosítása