Színház a Völgyben

A Balaton-felvidék csodás lankáin ezúttal Kapolcsi Bûvészeti Napok néven megrendezésre kerülõ összmûvészeti fesztivál ezúttal is izgalmas színházi elõadásokkal várja a Völgylátogatókat. A Völgy vendége többek között 6 napon át a gyegyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, illetve a soproni Hétrétország, láthatjuk továbbá egyebek mellett az Új Színház Stúdiósait, a debreceni Csokonai Színház és a Fõnix Színházi Mûhely elõadásait és lesz ezenkívül színházi workshop is a Sirály szervezésében.

• Szépségfák állnak illatokkal telten - József Attila versei és prózái
Az Új Színház Stúdiósai - Segítség: Galkó Balázs  
Helyszín: KAPOLCS (FALUHÁZ)
Dátum: Július 25., Július 26., Július 27., Július 28., Július 30., Július 31., Augusztus 1., Augusztus 2., Augusztus 3.
Kezdődik: 22:30


• Beaumarchais: Figaro házassága komédia
Figura Stúdió Színház (Erdély, Gyergyószenrmiklós)  
Helyszín: TALIÁNDÖRÖGD (MŰVELŐDÉSI HÁZ)
Dátum: Július 25., Július 26.
Kezdődik: 20:00
A Figura Stúdió Színház nem-hagyományos színházi törekvéseket képviselő társulat. Amatőr kísérleti társulatként működött 1984-1990 között, majd 1990. szeptemberétől intézményesített formát kapott Figura Stúdió Színház néven. Rendező: Anger Zsolt m.v. Díszlet: Bodnár Enikő m.v. Jelmez: Fekete Katalin m.v. Előadják: Barabás Árpád, Bálint Éva, Szabó Tibor m.v., Bartha Boróka, Tamás Boglár, Boros Mária, Szabó Eduárd, Antal D. Csaba, Veress László m.v. Egy anakronisztikus világot szeretnénk ábrázolni. A rendkívül egyszerű tér, a rendkívül egyszerű díszlet és a színeiben a vörös, a fekete és a fehér ruhák, az egész látványvilága a szenvedélyt, az elfojtott vágyat tükrözi. Nemcsak a táncban, a prózai jelenetekben is a flamenco kell, hogy átszivárogjon, a flamenco életérzés, a szenvedély. (Anger Zsolt)


• Tábori György: Peep Show
Az Új Színház Stúdiósainak ősbemutatója  
Helyszín: KAPOLCS (FALUHÁZ)
Dátum: Július 25.
Kezdődik: 20:00
Rendező tanár: Gosztonyi János Mozgás: Mórocz Adrienn Szereplők: Csapó Attila/Nagy Dániel, Andruskó Marcella, Kecskeméti Attila, Ozvald Enikő, Bohoczki Sára, Drága Diána, Janik Orsolya, Mórocz Adrienn, Hamis Garb Hazánk fia Tábori György távoli (színházi) világok színpadain aratta jelentős sikereit. Ez a szerző idehaza, méltatlanul kevéssé ismert. Az Új Színház stúdiósai egy eddig még külhonban is keveset forgalmazott darabját hozzák itt most színre. Nézőink tehát egy ősbemutatórésztvevői

• Artistaműsor
Baross Imre Artistaképző végzős diákjai - MACIVA  
Helyszín: VIGÁNTPETEND (CIRKUSZI SÁTOR)
Dátum: Július 26., Július 27., Július 28., Július 29., Július 30., Július 31., Augusztus 1., Augusztus 2., Augusztus 3.
Kezdődik: 16:00 Végződik: 18:00
A Baross Imre Artistaképző végzős diákjai minden nap gálaműsort adnak: 1. rész Konferálás - bevonulás - kaucsuk - handstand - bohóctréfa-labdázás - drót - bohóctréfa - angyalok - gurtni - svédszekrény SZÜNET 2. rész Karusszel - bohóctréfa-zacskós passzázs - rhönrad - tissue - zsonglőr - lengő trapéz - emelő passzázs - deszka - finálé

• Csavargók tízparancsolata
Földes László Hobó  
Helyszín: KAPOLCS (GÁSTYA SZÍNPAD)
Dátum: Július 26.
Kezdődik: 21:00
Ének, vers, próza: Földes László HOBO (A debreceni Csokonai Színház és az Új Színház együttműködésében) Rendező: VIDNYÁNSZKY ATTILA Zene: Hobo Blues Band (felvételről) Szöveg: Földes László HOBO Látvány-jelmez: Ondraschek Péter Az igazi csavargók hontalanok. A hülyébbek meg turisták. (Hobo) Első parancsolat: Ne zavard Isten álmát / Második parancsolat: Minden városban adj pénzt egy koldusnak / Harmadik parancsolat: Tartózkodj a tömegtől / Negyedik parancsolat: Kedvesebb legyen a különös, mint a tiszteletre méltó / Ötödik parancsolat: Alázatosság, figyelem, nyitottság minden új iránt / Hatodik parancsolat: Tiszteld a régi mestereket / Hetedik parancsolat: Szakíts időt a zenére / Nyolcadik parancsolat: Asszonyt és italt ne utasíts vissza / Kilencedik parancsolat: Hagyj jeleket magad után az úton / Tizedik parancsolat: Légy szerelmes az életbe!

• VOCAL IDIOTS
Helyszín: VIGÁNTPETEND (TÓKERT - CIRKUSZI SÁTOR / GÁLASZÍNPAD)
Dátum: Július 26.
Kezdődik: 19:00
Európa első Rock & Roll Paródia Színháza Műfaja: ABSZURD ROCK VARIETÉ - 'SHOW TIME KIVONAT' A közönség imádja a hülyéket a színpadon. Nem csoda hát, hogy az országunkban élő összes (4 db) pigmenthiányos néger ember végre megalapította saját, honi doo-wop együttesét! Hosszú, könnyeket fakasztó történet ez, ami valahol a déli feketék templomi gospel kórushangjaival kezdődött, a R&B-zal folytatódott, aztán a fehérek ebbe is belepiszkoltak, és jött a Rock&Roll!

• Arthur Schnitzler: Körtánc
HalványLila Társulat  
Helyszín: KAPOLCS (FALUHÁZ)
Dátum: Július 26.
Kezdődik: 20:00
Rendező: Ruda Attila Fordító: Győrffy Miklós Előadják: Kenéz Ildikó, Katona László, Debreczeny Edith, Faludi András, Tóth Gabriella, Heiner Péter, Csűrös Tímea, Rudas Attila, Kenéz Anikó, Tóth Máté A Körtáncot száz éve botrányok, betiltások, zaftos pletykákövezik, ahol csak színre kerül. A szerelmi szolgáltatások premierjeire készülők, mesteri dialógustechnikával megalkotott, érzéki helyzetekben vívnak nem lankadó szellemi (és szellemes) csatákat. "Bordély az egész világ és céda benne minden férfi és nő?" Kemény kritika a férfiakkal, megbocsátó bírálat a kacér és hűtlen nőkkel szemben. Bródy Sándor, a mű első fordítója így ír a Körtáncról: arról a körről szól, amelyben az emberiség, mint az őrült, úgy pereg és pedig a világ teremtésének első pillanatától kezdve, és valószínűleg a világ létének utolsó pillanatáig.

• Bornemissza Péter: Magyar Elektra tragédia
Figura Stúdió Színház (Erdély, Gyergyószenrmiklós)  
Helyszín: TALIÁNDÖRÖGD (MŰVELŐDÉSI HÁZ)
Dátum: Július 27., Július 29.
Kezdődik: 20:00
Dramaturgia, látvány: Katona Imre m.v. Korrepetitor: Bocskay Csilla m.v. Rendező: Katona Imre m.v. Előadják: Barabás Árpád, Bálint Éva, Blénessy Enikő, Bartha Boróka m.v., Antal D. Csaba, Tamás Boglár, Boros Mária, Molnár Cs. Antal A tragédia káprázatos újdonság volt a maga korában - harminc-negyven esztendővel Shakespeare előtt. Napjainkban a Magyar Elektra értékének fölfogható nagyszerűségét az adja, hogy régről, messziről érkezik hozzánk, a legmélyebbről, a gyökérzet szövetéből az őshagyomány üzenetét hozza, miközben mondanivalója még mindig aktuális.

• A fülemile - komédia egy felvonásban
Hétrétország vendégségben Kapolcson
Helyszín: KAPOLCS (MALOMSZIGET ( SZÍNPAD))
Dátum: Július 28.
Kezdődik: 12:00, 15:00
Arany János nyomán írta Belinszki József A bajánsenyei színjátszók előadása Péter - Anduska János, Pál - Balek Tamás, Fülemile - Tóth Judit, Mesélő - Pfeiffer Tamás, Bíró - Cseke Sándor, Jancsi, a bíró szolgája - Bagó Péter, Pálné - Póczakné Batha Ildikó, Pál gyereke - Pötördi Nikolett, Péterné - Pongráczné Varga Jolán, Péter gyereke - Ferincz Mátyás, Falusiak - Ferincz Gyuláné, Györke Zoltánné, Pappné Balogh Ágnes, Rosta Noémi, Sáfrányos Jánosné, Talián Ferencné A díszletet kigondolta és kivitelezte: Horváth Tibor Kellékes: Gál Lászlóné Igazgatta, rendezte: Keserű Anett Támogató: Bajánsenye Község Önkormányzata

• Kedd volt és esett az eső
A Szivárvány Színpad előadása
Helyszín: KAPOLCS (FALUHÁZ)
Dátum: Július 28.
Kezdődik: 16:00
16 éven felülieknek! M. G. Landes-Fuss Egy rém ronda vörös barakk Amerikában című regénye nyomán Rendező: Almássy Bettina Előadják: Csesznok Zsófia, Sipos Anna, Gulyás Péter, Berta Klaudia, Szebenyi Márk, Kusovszky Bea, Lázár Enikő, Hajdu Mónika, Oláh Tímea, Molnár Anita, Lázár Enikő Kábítószer nincs! Erőszak nincs! Kapcsolat a külvilággal nincs! És, ha kamatyolni van kedved, azt szabad! Az előadás az Országos Diákszínjátszó Fesztivál Országos döntőjében, művészeti kategóriában Bronzminősítést nyert.

• Cocteau: Rettenetes szülők
Átváltozások Bálint Színházda
Helyszín: KAPOLCS (FALUHÁZ)
Dátum: Július 28.
Kezdődik: 20:00
Rendező: Salát Anna Előadják: Kormos Melinda, Pelech Dávid, Kiss Viktor, Schmitsek Szilvia, Boncsér Sára Az ötszereplős történet egy tragikomikus bohózat; anya és fia különös kapcsolatának ábrázolása. Yvonne, az anya elhanyagolja férjét és minden szeretetét fiának, Michelnek juttatja. Az apa, Georges, afféle kelekótya feltaláló, szeretőt tart. Yvonne testvére, a rendmániás vénkisasszony szerelmes Georges-ba - ő tartja kézben a család életét.

• Az igazat mondd, ne csak a valódit!
Eperjes Károly és Márta István  
Helyszín: MONOSTORAPÁTI (KATOLIKUS TEMPLOM)
Dátum: Július 29.
Kezdődik: 19:00
XX. sz-i istenkereső magyar költők rendhagyó irodalmi, zenés estje

• Szépségfák állnak illatokkal telten - József Attila versei és prózái
Az Új Színház Stúdiósai - Segítség: Galkó Balázs  
Helyszín: KAPOLCS (FALUHÁZ)
Dátum: Július 29.
Kezdődik: 16:30

• Kiss Csaba: Világtalanok tragikomédia
Figura Stúdió Színház (Erdély, Gyergyószenrmiklós)  
Helyszín: TALIÁNDÖRÖGD (MŰVELŐDÉSI HÁZ)
Dátum: Július 30., Július 31.
Kezdődik: 20:00
14 éven felülieknek Rendező: Kövesdy István Előadják: Barabás Árpád, Antal D. Csaba, Szabó Eduárd, Bálint Éva, Domokos Erika, Bartha Boróka, Boros Mária Zene: Zénó Apostolache m.v. Díszlet: Damokos Csaba m.v. Jelmez: Salat Csaga m.v. Rendező: Kövesdy István m.v. Kiss Csaba komolyan szemügyre vesz darabjában olyan társadalmi szegmentumokat, amikről korábban talán csak Spirónak sikerült a magyar drámairodalomban érdemlegeset mondani. Ez a már-már sorstragédia igazi feladat elé állítja a színrevivőt, gondolatilag és formai szempontból egyaránt. A mit és annak hogyanja itt egyformán próbára tevő kihívás. Egy fiatal társulat - amilyen a Figura Stúdió Színház - számára fontosnak érzem, hogy ilyen problémákat vegyen szemügyre, hogy igenis társadalmi és művészi szempontból egyaránt,sú­lyos dolgokkal szembesülve keresse útját, kifejezőeszközeit, és nem utolsó sorban közönséget. 'Vakságunk', amiről Kiss Csaba drámája beszélni tanít, Erdély hegyei közé zárt közösségeinkben legalább olyan igaz és ismerős, mint Magyarország 'peremvidékein'. (Kövesdy István)

• A titokzatos világválogatott
Előadja: Huzella Péter  
Helyszín: KAPOLCS (MALOMSZIGET (SZÍNPAD))
Dátum: Július 30.
Kezdődik: 11:00, 16:00
Darvasi László 2006-ban megjelent könyvében közel negyven írást ad közre a fociról, és mindazokról, akik életre-halálra képesek a labdát kergetni. A rendező, Gaál Ildikó ezekből a történetekből válogatott, amelyet Huzella Péter tolmácsolásában láthat a közönség. A színpadra kerülő sajátos előadás a sport, a futball, látszólag csak férfiakról és férfiaknak szóló világáról mesél. Huzella szerint a foci nem más, mint maga az élet. A férfiak focihoz való viszonya az élethez való viszonyukat modellezni. Így nem véletlen, hogy a sportnak ilyen ereje van. A foci maga a szerelem, az élet és a halál. A darabválasztásával az előadóművész saját magával és a sportággal szemben szeretne törleszteni. Saját elmondása szerint ő volt az a játékos, akit mindig utoljára választottak be a csapatba, s bármennyire is szeretett játszani, soha nem tudott. A zenés interaktív műsorairól ismert művész ebben a produkcióban sem hagyja otthon gitárját. Darvasi László eredeti szövegein kívül Ady Endre és Zalán Tibor megzenésített versei is elhangzanak majd az előadás során, amelyben a nézőknek kulcsfontosságú szerep jut: belőlük kerül ki majd a focicsapat, s így aktív résztvevői lesznek majd az előadásnak.

• Szigligeti Ede: Liliomfi
Komédiások Amatőr Színköre
Helyszín: KAPOLCS (FALUHÁZ)
Dátum: Július 30.
Kezdődik: 16:00
A Komédiások Amatőr Színköre előadása Rendező: Pongrácz (Nyerges) Györgyi Zene:Horváth/Oravecz/Pongrácz Díszlet, jelmez: Kecskeméti Ilona Előadják: Sáska Attila, Majer József, Atanaszov Edina, Pirityi Ildikó, Józsa László, Benedek Barbara, Kurtáné Győri Ibolya, Kalina Magdolna, Bécsi Katalin, Nagy Zoltán, Bai Beatrix, Korsósné Józsa Anikó, Korsós András, Viola Gábor, Nagy Kornél A színészet hőskorának romantikáját idéző kedves, mulatságos darab jeles helyet foglal el a magyar klasszikus vígjátékok sorában. Szilvai professzornak az a terve, hogy gyámsága alá tartozó unokaöccséhez feleségül adja titokban nevelt gyámleányát, Mariskát. A fiú, aki Liliomfi néven színésznek állt, éppen Mariska szívét szeretné meghódítani. Egyikük sem tudja a másikról, hogy valójában ki is. A sok-sok félreértés után mindenki megtalálja a párját...

• G. E. Lessing: Bölcs Náthán - zenés, felolvasó színház két részben
Hétrétország vendégségben Kapolcson  
Helyszín: KAPOLCS (KATOLIKUS TEMPLOM)
Dátum: Augusztus 2.
Kezdődik: 21:00
Szaladin szultán - Fenyő Ervin; Szittah, a húga - Babják Annamária; Náthán, gazdag zsidó - Papp Zoltán; Recha, a fogadott lánya - Andruskó Marcella; Daja, keresztény nő Náthán házában, Recha társalkodónője - Andai Kati; Egy ifjú templomos lovag - Ruszina Szabolcs; Egy dervis - Gaál Péter; A jeruzsálemi pátriárka - Bezdán József; Egy barát - Nagy Miklós; Narrátor - Varga Kata Zene: Rottenhoffer Attila és Andrea Dramaturg: Papp Zoltán Rendező: Urayné Kovács Zsuzsa A keresztes háborúktól dúlt Jeruzsálem falai közt titkokkal, felismerésekkel terhes történet szövődik. Tűzből kimentett szép lány, lépre csalt 'hitelező', kegyelem a halál kapujában, pálmafák. Kelet kincsei. Lassan bontakozik ki, hogy ki kicsoda, nemcsak származását, de belső tartását, valódi értékét tekintve is. Megható, felemelő, olykor mulattató játék az új műfajt teremtő Lessing világhírű művéből.

• Világ bölcse
Föld Színház
Helyszín: TALIÁNDÖRÖGD (MŰVELŐDÉSI HÁZ)
Dátum: Augusztus 2.
Kezdődik: 19:00, 21:00
Ősbemutató felnőtteknek A Föld Színház előadása cigány mesék alapján. Zörg az ág és zúg a szél, cigányasszony útra kél. (�) Mesél neki rémeket, dalol neki éneket. (�) S mint a röpke mag az ágrul úgy szakadsz le majd anyádrul.(Babits Mihály: Cigánydal - részletek) Rendező: Juhász Bálint Dramaturg: Nádor Zsófi Előadják: Borka Zsombor, Heiner Péter, Hinsenkamp Fanni, Kenéz Anikó, Márkus Rita, Németh Virág, Skublics Benedek Több mesét gyúrtunk össze, szófordulatokat, mondatokat, neveket vettünk át: Világ bölcse. A pulykapásztornő leánya. Óriján Gyuri� és közben meghagytuka meseformát. A mese a nyomasztó dolgokat szimbólumokká alakítja és elpusztítja. Kerestük, hogy hogyan tudnak a játszók távolságot kialakítani a szerepük és a történet között. A mesét nem átéljük, hanem ábrázoljuk. A 21.30-as előadás után beszélgetés a közönséggel.

• Moliere: Sganarelle, avagy a képzelt szarvak - Vásári komédia
A Főnix Színházi Műhely és a Főnix Drámastúdió előadása  
Helyszín: TALIÁNDÖRÖGD (MŰVELŐDÉSI HÁZ)
Dátum: Augusztus 3.
Kezdődik: 15:00, 17.00
Színes, szórakoztató vásári komédia, kalapból húzva - kétszer egymás után, másodszorra a közönség húz! Rendező: dr. Sződy Szilárd Előadják: Árpád Andrea, Bakos Panna, Facskó Marica, Fábián Ágnes, Kovács Gábor, Makray Gábor, Nagy Gabriella, Szávai Katalin Az előadás különlegessége, hogy a szereposztás a színészek között az előadás megkezdése előtt dől el sorsolás útján, ily módon a sors nemcsak a történetet, de az előadást magát is formálja. A történet mozgatórugója a sorozatos félreértésekből származó bonyodalom: házas - és szerelmespárok kapcsolatát zavarja meg egy hirtelen jött rosszullét, a segítő szándék, egy elhagyott fénykép, és a bosszú iránti vágy. Vajon a darab végén begördülő deus ex machina minden félreértést megold?

• Neil Simon: Furcsa pár
A Főnix Színházi Műhely és a Főnix Drámastúdió előadása  
Helyszín: TALIÁNDÖRÖGD (MŰVELŐDÉSI HÁZ)
Dátum: Augusztus 3.
Kezdődik: 20:00
Komédia (Női változat) Fergeteges amerikai komédia rengeteg nővel és két mediterrán amorózóval Rendező: Bicskei Kiss László Előadják: Zernovácz Erzsébet, Szávai Katalin, Bakos Panna, Vén Friderika, Fábián Ágnes, Facskó Marica, Makray Gábor, Balázs András Mi történik, ha egy pedáns, pánikbeteg, hipochonder, elviselhetetlen természetű nő és egy életvidám, szétszórt, rendetlen nő összeköltözik? Mi történik, ha mindennek tetejében feltűnik a láthatáron két spanyol macsó? És mit szólnak mindehhez a barátnők? Melyik a legerősebb izmos szerv a férfitestben? Nos, mindezekre a kérdésekre választ kaphatnak az előadásból.

Forrás: Kapolcsi Bűvészetek Völgye

Kapcsolódó cikkek:
- Sátorosünnep-Workshopok | Várják a jelentkezőket!

 

süti beállítások módosítása