Elhunyt Kudelász Ildikó

2008. augusztus 8-án, méltósággal viselt súlyos szenvedés után, nyolcvankét éves korában elhunyt Kudelász Ildikó, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház alapító tagja, nyugalmazott színmûvésze. A sepsiszentgyörgyi társulat tizenkét alapító színésze közül utolsónak távozott az élõk sorából, színházának hatvanadik jubileumát már nem érhette meg.

1926. november 12-én született Kolozsváron, apja, Kudelász Károly a kolozsvári magyar színház díszlettervezője volt. 1941 és 1944 között végezte a Kolozsvári Nemzeti Színház színiiskoláját. Rövid ideig a kolozsvári Magyar Színház majd a Dolgozók Színházának tagja volt. A Dolgozók Színházának Sepsiszentgyörgyre való áthelyezésétől (1948. augusztus 15) nyugdíjazásáig, harminc éven át volt tagja a sepsiszentgyörgyi színház társulatának. A színészet mellett újságíróként is tevékenykedett, esszéket, kritikákat írt, színháztörténeti írásait helyi és országos lapok közölték. Fontosabb szerepei a sepsiszentgyörgyi színházban: Marianna (Carlo Goldoni: Különös történet, 1954/55); Lujza (Friedrich Schiller: Ármány és szerelem, 1959/60); Laura (Tennessee Williams: Üvegfigurák, 1962/63); Nonnie néni (Tennessee Williams: Az ifjúság édes madara, 1969/70); Sultana (Lucia Demetrius: Három nemzedék, 1973/74); Matilde (Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása, 1975/76). Előadóestjei: Áprily-est (1969); Fától fáig (Kányádi Sándor versei, 1970); Magányos aktor (Vallomások a színházról, 1973); Fecskeköszöntő (1977); Álom a vár alatt (1980).

2008. március 27-én megjelent Színházi Világnapi üzenetében írja a színház-alapítás éveiről:

"Talán a bennünk lévő kiapadhatatlan hitet mondhatnám legfőbb erősségünknek abból az időből. Hittünk a munkánkban, a színházban, a közönségben, hittünk az életben minden nehézsége és kötöttsége ellenére. Hittünk abban, hogy valami maradandót adunk nézőinknek, hogy alakításaink visszhangra találnak a lelkükben, megkönnyítik dolgos napjaikat. Akkor ilyen idők voltak.

A jelen már minden szempontból más. Hinni azonban most is kell, sőt a jövőben is szükségeltetik. Hinni a játék igazában, a mindig megújuló örök színházban, önmagunkban és nem utolsó sorban a Fennvalóban, akihez pályánk során olyan sokszor fordulunk segítségért. Csak így lehetett, lehet, így érdemes élni."

A sepsiszentgyörgyi színház alapító tagjától, Sepsiszentgyörgy város Pro Urbe-díjas polgárától, Kudelász Ildikótól 2008. augusztus 12-én, kedden 13 órakor veszünk búcsút a Tamási Áron Színház előcsarnokában felállított ravatalnál. A római katolikus szertartás szerinti temetésre 15 órakor kerül sor a központi katolikus temetőben.

Forrás: Tamási Áron Színház

süti beállítások módosítása