Spinoza Zsidó Hetek

Egy, csak egy olyan hely van Budapesten, ahol néhány hét leforgása alatt a zsidó kultúra szinte valamennyi eleme (színház, koncert, kiállítás, kabaré, film, irodalom, filozófia, pszichológia, stb.) egy színhelyen és egy idõben élvezhetõ. Ez történik most szeptemberben a Spinozában. A Spinoza ugyan hatodik éve szervezi szeptemberi zsidó kulturális megmozdulását, de ez az elsõ év, amikor ez három hétig tart. Három héten keresztül minden nap legalább egy zsidó kulturális izgalom a Spinozában.

8 koncert-csemege
Nehéz eldönteni, hogy melyik műfaj viszi a prímet: a színház vagy a zene?
A zenei műsorokat az Israeli Classial Trio kezdi (az Israeli Filharmónikusok tagjaiból alakult trio klasszikus darabok mellett zsidó és haszid dallamokat játszik), s mindezt Fegya, a klezmer-király színezi. Klezmer-zenekarból ’csak’ három dübörög a Spinoza színpadán: Dávid Klezmer Quintet, Klezmerész és a Pannonia Klezmer. Ez utóbbit a PaDöDő gazdagítja. A Dohány utcai zsinagóga főkántora, Fekete László  2000 év zsidó dallamaiba avatja be a hallgatót, s Klein Judit pedig népszerű jiddis és ladino dalokkal andalítja a látogatókat. S mintha még mindez nem lenne elég: a Zsidó Heteken belül kerülnek megrendezésre a Kozma József-napok. Így elmaradhatatlan a francia sanzon-király sanzon-estje: svájci, hollandiai és örmény zenészek nyújtanak át egy csokorral Kozma József sanzonjaiból. És akkor már Presser Gábor és Dés László dalai se maradjanak ki a sorból: Kovács Cohner Róbert identitást-kereső verseit ugyanis ők zenésítették meg.  

Zsidó volt-e az orosz cár? - színházi premierek sokasága
Premierek sokasága három hét alatt a Spinozában.. A ’Címzett ismeretlen’ c. amerikai drámát az elmúlt hetven év alatt 57 nyelvre fordították le, s a világ számos színházában játszották, nálunk eddig ismeretlen volt. E darab premierje most a Spinozában, s Kulka János és László Zsolt előadásában. Zsidó volt-e az orosz cár? -e dilemmával kezdődik Bächer Iván politikai kabaré-premierje a Spinozában. A harmadik premier egy levéldráma : ’Levelek Palesztinából’ Kézdy György előadásában. ’A rabbi, a samesz, a Kohn és a többiek’c. zsidó történetek ’mondatdallamait’ Vallai Péter mormolja-dalolja, s a színházi-kabaré-sor végét Sándor György: zsidó-magyar perbeszéd paródiája zárja. 

5 film
Kozma József nem csak a francia sanzon megújítója, kinek dalait Edith Piaf, Yves Montand és Juliett Gréco vitték világsikerre, de a francia filmzene királya is volt. Kozma a francia filmművészet állandó zeneszerzője lett, s több mint 50 film fűződik nevéhez. Ebből az 50-ből a Zsidó Hetek alatt kettő látható a Spinozában: A Nagy Ábránd (1937) és az Állat az emberben (1938). E nagy játékfilmek mellett néhány Magyarországon készült zsidó témája dokumentumfilm kerül bemutatásra a Spinozában:’a Valero-ház’ (1844: zsidók magyarító egylete valahol a Terézvárosban)),’Emanuel Mór’ (zenés riportfilm az 1863-ban született zeneszerzőről és zongoraművészről) és ’Életmentés vagy ellenállás’ (a cionisták dilemmája 1944-ben Magyarországon.)

Popper, Heller 
A Spinoza programjából kimaradhatatlan az okos emberekkel való beszélgetés-találkozás. Mindenek előtt Popper Péter (egy Mózes vagy két Mózes?) és Heller Ágnes (mit mond a zsidó biblia a mának?) előadása, illetve a velük való beszélgetés említendő. Minden nem sorolható fel a Zsidó Hetek gazdag programjából, már csak azért sem, mert nem minden program kategorizálható (lásd. Jazz & Jews), de azért a Kozma József életéről szóló kiállítást még megemlítjük.

Forrás: Spinoza Ház

süti beállítások módosítása