Évadnyitó a Katonában

Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Katona József Színház társulata. A 2007/2008-as évad nagyszínházi bemutatói között szerepel Gorkij: Barbárok c. mûve Ascher Tamás rendezésében (bemutató: 2008. november 14.), Vinnai András most készülõ drámája, melyet Gothár Péter rendez és 2009. februárban kerül bemutatásra,  valamint G. B. Shaw: A hõs és a csokoládékatona c. mûve, Máté Gábor rendezésében (bemutató: 2009. április).

A Kamrában Zsámbéki Gábor rendezi Edward Bond három egyfelvonásosát XXI. század munkacímmel (ősbemutató: 2008. november 15.). Ezt követi Bozsik Yvette színpadi fantáziája, munkacíme: Lány kertben (bemutató: 2009. február) és végül áprilisban Ascher Tamás rendezi Knut Hamsun Éhség c. regényének Forgách András által készített színpadi  adaptációját.


Pelsőczy Réka és Olsavszky Éva a Sáskák című előadásban
r.: Máté Gábor
fotó: Szlovák Judit

A Vastaps-alapítvány kuratóriuma a 2007/2008-as évad kiemelkedő  művészi munkájáért a legjobb rendező díját Máté Gábornak (Sáskák), a legjobb férfi alakításét Elek Ferencnek (Sáskák, Playground), a legjobb női alakításét Pelsőczy Rékának (Sáskák), a legjobb női mellékszereplőét Olsavszky Évának (Sáskák), a legjobb férfi mellékszereplőét Haumann Péternek (Sáskák), a különdíjat pedig Fullajtár Andreának (Macbeth és Az emberek veszedelmes közelségében) ítélte. A díjakat Vámos Tibor adta át.


Fullajtár Andrea a Macbeth c. előadásban
r.: Zsámbéki Gábor
fotó: Nehéz Andrea


A Katona új tagjai, Tenki Réka és Dankó István a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után szerződött a színházhoz.

A színház társulata idén is több alkalommal utazik külföldre. 2008 végéig a Ledarálnakeltűntem c. produkció Sepsiszentgyörgyött és Łódz-ban, az Ivanov Zágrábban, A Karnevál utolsó éjszakája Omszkban és Trento-ban, a Trakhiszi nők Stuttgartban vendégszerepel.

A 25 éves évforduló alkalmából indított Notóriusok színháztörténeti sorozat az új évadban folytatódik. Várhatóan november végén kerül sor arra a zenés előadásra, amely a  magyar színházi struktúra körüli vitát dolgozza fel. A produkciót Máté Gábor rendezi.

süti beállítások módosítása