10 éves a Trafó - Évadindító

1998 õszén nyitotta meg kapuit Budapesten a Trafó. A 10 éves évforduló örömére augusztus 29. és szeptember 5. között a Kortárs Mûvészetek Háza köztéri elõadásokkal lepi meg a városlakókat. Aki nyitott szemmel jár, több forgalmas csomóponton is belefuthat táncosokba, zenészekbe, installációkba, így például a Tünet Együttes, Ágoston Béla, a Budapest Tánciskola vagy az Élõkép Társulat elõadásaiba.

Az ünneplés-sorozat a szeptember 5-i ingyenes szülinapi bulin éri el tetőpontját, ahol - tűzzsonglőrök, performanszok és tombolán nyerhető nagyszerű ajándékok mellett - a Budbudas és a Qualitons hívja majd táncba a jelenlévőket.

• A TRAFÓ SZÜLETÉSNAPI ARCULATA ÉS IMÁZSKAMPÁNYA,
A 10 ÉVES TRAFÓ TÖRTÉNETE,
A TRAFÓ 2008/2009-ES SZEZONJA
 (pdf formátumban)

 

• SZÜLETÉSNAPI ESEMÉNYEK VÁROSSZERTE
/augusztus 29. - szeptember 5./


10 éves a Trafó. Szülinapunk nem intézménytörténeti piros betűs ünnepnap, nem kultúrpolitikai megemlékezés, és nem is öntömjén. Inkább sok-sok kis pillanat: tánc, zene, beszélgetés, kiállítás, kép, mozgókép, installáció - számos ingyenes program a Trafó falain kívül és belül egyaránt.

Külön öröm számunkra, hogy a Trafó megújult belső terében mutathatjuk be Erdős Gábor fotókiállítását "Én és a Trafó" címmel. A fotókon intézményünkhöz közel álló művészek, kritikusok és nézők fogalmazzák meg 1-1 mondatban, hogy mit szeretnek kifejezetten, és mit kevésbé a Trafóban. Érdekes válogatást, vallomásokat láthatunk majd, amelyben feltűnik többek között Frenák Pál, Gryllus Samu, Bozsik Yvette, Kovács Gerzson Péter, Ágoston Béla és Juhász Kata.

Az ünneplés kapcsán elkerült filmarchívumunkból néhány igazi kuriózum a Trafó születésének körülményeiről. Dokumentumfilm a Kőbányai Filmklubtól, melyen jól látszik az "időszámításunk előtt" a Nagyterem közepére függesztett autóbusz-roncs. Felvétel a megnyitó eseményről, ahol a kulturális élet színe-java megjelent, hogy Halász Péterrel együtt köszöntse az új intézményt. Ezekből a filmkockákból készítettünk egy ünnepi válogatást, kiegészítve Heiner Goebbels rendező, zeneszerző Magyarországon forgatott portréfilmjének részleteivel, Pedro Almodovar Beszélj hozzá! című filmjének táncjelentével, melyben Pina Bausch Trafóban készült koreográfiája látható. Így állt össze a Trafó-kisfilm, amelyet a sajtótájékoztató és a születésnapi buli alkalmával is levetítünk majd.

ÉVADNYITÓ SZÜLINAP

Szeptember 5. (P)
Trafó Kávézó
"Én és a Trafó" - Erdős Gábor fotókiállítása

Ráday utca
18h Agostones (Ágoston Béla fúvószenekara)

Trafó Nagyterem
18h és 19.30h Szögtől függő (Ernst Süss videóinstallációja)

Tűzliliom tér (a Trafó mellett)
19h Budapest Tánciskola (tánc)
22h Tűzmadarak (tűz-zsonglőrök)

Trafó Nagyterem
20.30h Budbudas - Hommage ŕ Sun Ra (koncert)

A Budbudas koncertjén az elektronikusan előállított zene és a hangszeres muzsikálás egyik legkreatívabb találkozásának lehetünk tanúi. Amit a 17 fős együttestől hallani és látni fogunk, az NEM kortárs, avantgarde, experimentális, tradicionális, klasszikus, pop, punk, rock, HANEM aktuális. A Budbudas az a koncertzenekar, amely olyan professzionális zenészekből jött létre, akik csapatjátékosok és edzők is egyszerre. Úgy uralják a pályát, hogy képesek egy rövid edzői pillanatért a meccs többi részét végigfutkározni. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy mindenkinek van egy száma, amit megír, és a többiek ezt kivitelezik a kedvéért. Így mindenki lehet főnök - de csak egyszer. A Budbudas egy soktagú big band, melyben zenészeken kívül látványkreátorok, hangmester és színpadmester is megtalálható. Összjátékuk magával ragadó. A Budbudas a Trafóban adta első koncertjeit, akkor még Dj-k kontra akusztikusok néven.

Tagok: Keszég László - mc, Busa István - mc, Grencsó István - fúvós hangszerek, Ágoston Béla - fúvós hangszerek, Hans van Vliet - fúvós hangszerek, Márkos Albert - cselló, Szesztay Dávid - billentyűs hangszerek, Hajnóczy Csaba - gitár, Benkő Róbert - nagybőgő, Jeszenszky György- dob, Hárságyi Péter - dob, Mango (Jávor Márk) - dj, Nagy András elektronika, Vajna Balázs - vj, Cserhalmi Sára - vj, Kovács Gábor - látvány, fény, Németh Márton - hangmérnök

22.30h The Qualitons (koncert)

A hatvanas és hetvenes évek funk-, progresszív soul- és beatzenéjének, illetve a magyar lemezkiadás elfeledett darabjainak állít emléket instrumentális klubzenéjével a nemrégiben alakult Qualitons tánczenekar. A tagsága alapján hagyományőrző-szupergruppként is aposztrofálható csapat külön hangsúlyt fektet a hazai tánczene méltatlanul elfelejtett korszakának felidézésére és az eredeti hangzásra. Zenéjükre éppúgy hatással voltak Zalatnay Sarolta, az Atlantisz, a Skorpió és a Bergendy felvételei, mint akár Fela Kuti, Quincy Jones, a Stark Reality vagy a Meters.
Tagok: Szőke Barna- gitár, Hock Ernő - basszusgitár, Benkő Dávid - billentyű, G. Szabó Hunor - dob

10 ÉVES SZÜLINAPI PROGRAMOK VÁROSSZERTE

A 10 éves születésnap megünneplése lehetőséget teremt számunkra arra, hogy a szó legtágabb értelmében kitárjuk kapuinkat és kilépjünk az épületből, az épület jelentette keretek szorításából, de nem hagyományos módon: színházi-, táncszínházi előadást vagy azok egyes részleteit fogjuk átvinni, átemelni nem-színházi környezetbe! A helyszínt - közteret, parkot, utcát, (rom)kocsmát, kávéházat, buszmegállót - kiindulópontként kezelve felhasználjuk az egyes helyek tulajdonságait, hogy megmutassuk magunkat és a szemléletet, amit képviselünk.

Ezek az akciók nemcsak ahhoz járulnak hozzá, hogy a közönség sokkal intenzívebb, élményszerűbb és merőben újszerű élményhez jusson, hanem ahhoz is, hogy a városról alkotott kép új színekkel, mozdulatokkal és hangokkal gazdagodjon. A városlakó sorozatunk egyes állomásain nem rutinos kultúrafogyasztóként lép be az általa kiválasztott térbe, sokkal inkább belebotlik egy-egy produkcióba: éppen arra jár, ott lakik, arrafelé van dolga. Az akció, amelynek nézőjévé vagy részesévé válik, lehetőséget nyújt arra is, hogy új szemszögből lássa a korábban már megismert városi helyszíneket.

Augusztus utolsó napjaiban és szeptember elején tehát különböző belvárosi helyszíneken (Ferenciek tere, Nyugati tér, Ferenc körúti metróaluljáró, Ráday utca, Ferenc tér, Corvintető, Gödör) olyan akciókra és performanszokra kerül sor, amelyek megmozgatják a teret, átértelmezik az ismert helyszíneket.


Augusztus 29. (P)
Gödör
22h Café de la Danse (tánc)

Szeptember 1. (H)
Flórián téri aluljáró
13h Budapest Tánciskola (tánc)

Szeptember 2. (K)
Lónyai utca
18h Budapest Tánciskola és a Budapest Music Center közös előadása (tánc)

Szeptember 3. (Sze)
Móricz Zsigmond körtér
15h Tünet Együttes: Te szemét! (performansz)

Ferenciek tere
17.30 és 18.10h Radio Ballet vs. Co.ffein Projects (tánc-performansz)

Nyugati tér
18h Tünet Együttes: Te szemét! (performansz)
 
Corvintető
21h Café de la Danse (tánc)

Szeptember 4. (Cs)
Ferenc körúti aluljáró
17-19h Sub Rosa Produkció: Trafó 10 - Dinamó (installáció)

Mumus
21h Élőkép társulat- Bársony Júlia: Végtelen (performanszkiállítás)
Szögtől függő (Ernst Süss videóinstallációja)

A programok ingyenesek.
A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Támogatók: Főváros, Ferencváros, Gödör, Corvintető, NKA, Fidelio Súgó, radiocafé, Élet és Irodalom

Forrás: Trafó

süti beállítások módosítása