60. évad Sepsiszentgyörgyön

Hatvanadik évadát kezdi a sepsiszentgyörgyi színház. Éppen hatvan év telt el azóta, mióta tizenkét színész - Arányi Júlia, Berkó György, Bíró Levente, Bokor Ilona, Deésy Jenõ, Fekete Gyula, Kárpáthy Maya, Király József, Kudelász Ildikó, Neagrán István, Székely Rózsi, Szirmai Gabriella - sepsiszentgyörgyre érkezett, megalapítva a régió legelsõ színházát.

Hatvan évvel az alapítás után a Tamási Áron Színház egyike a magyar nyelvterület legjelentősebb színházainak. Az utóbbi években elnyert szakmai díjak, állami kitüntetések, UNITER-jelölések és díjak, fontos fesztiválmeghívások, és szakmai folyóiratokban megjelent méltató cikkek egybehangzóan bizonyítják, hogy a Tamási Áron Színházat romániai és magyarországi viszonylatban is az egyik legjobb társulattal rendelkező magyar színházként tartják számon.

A hatvanadik évad műsorát a drámairodalom legfontosabb szerzőinek darabjaiból állította össze a színház, ezáltal igazi ünnepi műsort kínálva közönségének:
• A csoda - Játék Tamásival két részben az Énekes madár című színjáték alapján (felújított előadás, rendező: Bocsárdi László)
• Anton Pavlovics Csehov: Sirály (rendező: Kiss Csaba)
• Francis Veber: Balfácánt vacsorára (rendező: Mircea Cornişteanu)
• William Shakespeare: Szentivánéji álom (rendező: Török Viola)
• Pierre Beaumarchais: Figaro házassága (a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házzal közös produkció, rendező: Zakariás Zalán)
• J.B.P. Moličre: A mizantróp (rendező: Bocsárdi László)
• Samuel Beckett: Az utolsó tekercs (Pálffy Tibor egyéni előadása)

Az idei évadra tervezett új bemutatók mellett az elmúlt évadból három előadás marad műsoron: Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő (rendező: Bocsárdi László); Visky András: Júlia (Ruszuly Éva egyéni előadása); és az Apokrif (Bicskei Zsuzsa egyéni előadása).

A Tamási Áron Színház épülete az elmúlt ötven év legnagyobb átalakulása előtt áll. Felújításra kerül az épület homlokzata, megújul és átalakul az előcsarnok, a színház bejáratánál pedig névadónknak, Tamási Áronnak állítunk szobrot. A közösség felé való nyitás jegyében szeretnénk, a színházépület földszinti helyiségeit a nagyközönség számára napközben is nyitva tartani, s egy olyan találkahelyet létrehozni a város központjában, mely az esti színházi előadásokon kívül számtalan más, a színház kortárs művészeti arculatába illeszkedő rendezvénynek - koncerteknek, kiállításoknak, könyvbemutatóknak, film- és előadás-vetítéseknek - is otthont nyújthat, s központi helysége lehet majd a REFLEX Nemzetközi Színházi Biennálénak, melyet 2009. tavaszán szervez színházunk.

Forrás: Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

süti beállítások módosítása