Nemzetközi pezsgés

Nemzetközi együttmûködésre nyert pályázatot a békéscsabai színházi iskola, mely egyébként az idei évtõl már színháztechnikusokat is képez.
3 országból 30 színészhallgató érkezett szeptember elején, hogy a RÚT KISKACSA témakörre a kitaszítottság, másság, esélyegyenlõség témakört boncolgassa, alkosson együtt a békéscsabai Színitanház diákjaival.

10 nap közös munka, 10 színi növendék Erdélyből a Kolozsvári Egyetemről, 10 színészhallgató pedig a Novi Sad-i Színi Akadémiáról érkezett.
Szeptember 12-én közös bemutatóval, performance-szal zárják a workshopot.

HÁROM ORSZÁG SZÍNINÖVENDÉKEI BÉKÉSCSABÁN

Új hét kezdődött a Jókai Színház és a Színitanház által szervezett "Rút kiskacsa-effektus" című workshop résztvevői számára.

A csere résztvevői, szerbiai, erdélyi és helyi fiatal színi növendékek, péntektől kezdték az ismerkedést. A hétvége folyamán különböző szituációs gyakorlatok segítségével egymás munkamódszereivel is megismerkedhettek. Így a mai nap folyamán sor kerülhetett az első komolyabb szakmai munkát igénylő feladatra is.

A fiatalok azt a feladatot kapták, hogy Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című drámájából kiindulva, szabad asszociációkra, tapasztalatokra, egyéni ötletekre alapozva gondolják tovább az egyén-közösség viszonyt a kirekesztettség, intolerancia-tolerancia fogalmak jegyében, nem feltétlenül a klasszikus színházi keretek között. A rendelkezésre álló pár óra alatt érdekes jelenetek/előadások születésének lehettünk tanúi. A nap végén ugyanis bemutatásra kerültek az elkészült jelenetek, így láthattunk csupán zenére és mozgáskombinációkra alapozó összeállítást a darab fő motívumaiból, valamint egy jócskán groteszkbe áthajló interpretációját a kiszolgáltatott, és reagálni nem hajlandó egyén, valamint az őt gyötrő úri/úriaskodó közösség között.

Az egész héten zajló munkafolyamat eredményeiből, így ezekből a jelenetekből is hét végére összeállítás készül, mely ugyanezt a tematikát járja majd körül.

Forrás: Békés Megyei Jókai Színház

süti beállítások módosítása