Gránit

Ma a Vas utcában, az Ódry Színpadon gránit diplomát adnak át egy 75 éve diplomázott színésznõnek, Bársony Erzsinek. Ez után a szám után igazán nem indiszkréció tudatni születési évét. 1914. december 10. Színházi gyerek: Bársony Dóra alténekesnõ leánya. A nagymama Vázsonyi Szidónia, a terézvárosi sztárügyvéd, híres szónok és szabadelvû politikus, Vázsonyi Vilmos nõvére.


Havi 200 fix

1933-ban diplomázott a színiakadémián. Filmezett a mára közmondásos című Havi 200 fix filmvígjátékban és Fejős Pál félig francia magyar falusi filmjében, a Tavaszi záporban, ahol a jegyző lányát, a Hamupipőke történet gonosz testvérét alakította.

Bársony Erzsi színészi pályafutása öt évre méretezett. Könnyű darabokban szerepelt a Magyar Színházban és az Andrássy útiban, meg a Bethlen téri Színpadon. Ahogy mondani szokták, szinte az utolsó hajóval hagyta el az országot. Az Egyesült Államokba ment. Ott férjhez ment Székely István filmrendezőhöz - Szilárd Leó gimnazista társához - (Hyppolit a lakáj, Légy jó mindhalálig, Lila ákácot 1934-ben és 1973-ban, kétszer is leforgatta).

Bársony Erzsi hazaköltözött. A Corvina kiadó angol szerkesztőjeként és fordítóként működött. Fiatalon szépsége vitte a színházhoz, idősen a bölcsesség tartotta távol.

Ilyenkor virágos szóval illik meggratulálni. Én egyszerűen csak irigylem.

MGP

süti beállítások módosítása