Horváth Csaba: Kalevala

A Kalevala a finn nép õsi életérõl, a világról alkotott képzeteikrõl, és rendkívüli képességekkel rendelkezõ hõsökrõl szól. Az áprilisi bemutató után Horváth Csaba koreográfus visszatér a varázslatos erõvel bíró eposzt feldolgozó darabjával. Saját formanyelvét ötvözi a kortárs zenei világ egyik kiválósága, a norvég Nils Petter Molvaer által komponált mûvel, s a Szálinger Balázs által átírt Kalevala szövegrészletekkel. Az a "fizikai táncszínházi" stílus, mely a koreográfus legutóbbi munkáiban fogalmazódik meg, ebben az alkotásban teljesedik ki. A runók (dalok), a tánc és a zene különleges harmóniában elegyednek egymással.

Horváth Csaba a néptánc felől érkezett a kortárs világába, koreográfusi pályafutása tíz éve a Duhaj című koreográfiával indult. Előadóként a Honvéd együttestől Kovács Gerzson Péter TranzDanz formációján át számos produkcióban közreműködött, majd nyolc éven át a Közép-Európa Táncszínház koreográfusaként dolgozott, mielőtt 2005-ben megalapította saját társulatát, a Fortedanse-t.  Nézőink 2007 januárjában, majd idén szintén januárban találkozhattak a társulat legutóbbi, A testek felszínének esetleges állapotairól című darabjával. Horváth Csaba 2007-ben Lábán Rudolf-díjat kapott, a díjjal elnyert összeg felhasználásával készítette el a Kalevalát, melynek országos premierje április 4-én volt a debreceni Csokonai Színházban.

Nils Petter Molvaer norvég kortárs hangművész, jazz zenész, komponista. Különleges atmoszférájú, az északi népekre jellemző, kristálytiszta lelkiségből ihletett kompozíciói, hallatlan érzékenysége és improvizációs intelligenciája keltette fel a koreográfus figyelmét. A Fortedanse legutóbbi koreográfiájának záróképében már hallhattak egy művet tőle a Trafóba látogatók.

Szeptember 16-án, kedden az előadás után Sirató Ildikó színháztörténész beszélget Horváth Csaba koreográfussal és Szálinger Balázs íróval, a Kalevala átköltőjével! Mindenkit nagy szeretettel várunk!

"A Horváth Csabával első ízben dolgozó Mucsi Zoltán (Vejnemöjnen) és A tavasz ébredésében már feledhetetlent alakított Horváth Lajos Ottó (Csapos, Sör) játéka egyenesen mérföldkőnek tűnik. A szálkás, inas testű Mucsi, és a nagyerejű, korpulens Horváth Lajos Ottó olyan kihívásoknak felel meg, olyan mértékben tud partnere lenni a mozgásszínészként magasan képzett játékosoknak és az előadásban szereplő táncosoknak, hogy az ember szinte a szemének sem hisz." /Halász Tamás, revizoronline.hu/

"A formailag és tartalmilag is többszörösen rétegzett új-Kalevala szöveg verses megvalósulásáért feltétlenül dicséret illeti - a színpadi szerzőként most debütáló - Szálinger Balázst, akinek verstani érzéke figyelemre méltó, versmértéke sehol nem döccen, csak helyenként gyötörnek - kevés rosszul eltalált szó hallatán- stiláris kételyek egy-egy feledhető, ám igen ritka pillanatban. Szálinger szövegében szépség az is, ahogyan a karjalai rúnók (dalok) hangzás-világához idomul, és nyelvi humora fűszere lesz a hűvös skandináv hangulatnak. A szöveg teljes átirat; az eredeti Kalevalából csupán a nevek és egy kiragadott, követhető cselekményszál fedezhető fel." /Vida Virág, kultúra.hu/ 

"Ezer tavon beállott
Ezer jégtükör és tarolt fehérség.
Rókák és szomorú szemű hiúzok
Élnek itt nyomorultul - ím: a Semmi.
Mintha isteni fegyverek közismert
Gyakorlótere lenne: itt varázsolt
Gyerekként Zeusz, itt dobált Thor isten
Műanyag kalapácsot, itt tanult meg
A Természet erőt mutatni - végül
Belehíztak a rombolás övébe,
S Délre mentek, ahol nemes borokkal
Koccintottak az elhagyott vidékre."
(Szálinger Balázs)

Fortedanse - Horváth Csaba Társulata: Kalevala
fizikai színház

Szereplők/Performers:
Vejnemöjnen: Mucsi Zoltán m. v.
Ilmarinen: Andrássy Máté
Louhi: Földeáki Nóra
Louhi férje, Jegesmedve: Zarnóczai Gizella
Louhi lánya: Sipos Vera
Szauna: Kádas József
Lemminkejnen, Fejsze: Krisztik Csaba
Kullervó, Kés: Kovács Lehel
Csapos, Sör: Horváth Lajos Ottó m.v.
Nap: Vati Tamás
valamint
Blaskó Borbála, Barta Dóra, Bora Gábor

Író: Szálinger Balázs
Díszlet: Antal Csaba
Jelmez: Benedek Mari
Dramaturg/asszisztens: Gyulay Eszter
Zene: Nils Petter Molvaer
Táncasszisztens: Laczó Zsuzsa
Fény: Abuczki István
Produkciós partner: Csokonai Színház (Debrecen)

Rendező, koreográfus: Horváth Csaba

Előadás időpontok: 2008. szeptember 16-17. (K-Sze)
Jegyár : 1800 Diákjegy: 1400 Ft, a Trafó bérlet érvényes!
Támogatók/With the support of: NKA, Trafó, MODEM, Műhely Alapítvány
 

Kalevala is the story of the lives of the ancient Finns, of how they perceived and designed their world, and of their extraordinary heroes.  Using the power of the music of Nils Petter Molvaer, himself an extraordinary figure in modern music, Csaba Horváth, choreographer, sets excerpts of the original text to dance, harnessing the power of this epic.  The style of "physical dance theatre," which he has presented in his previous productions, we now see honed to perfection in an evening which promises equal parts runo (traditional Finnish song), dance, and music. 

Forrás: Trafó
Fotók: Jackel Barbara

süti beállítások módosítása