operettszinhaz


SAJTÓKÖZLEMÉNY
Budapesti Operettszínház - 2008. szeptember 16.
K_színházi _sbemutató, európai kontinens-premier, a Földet körüljárt operett-produkció, egy világhír_ magyar operacsillag, s további sztárok minden mennyiségben. Mindez jellemzi a Budapesti Operettszínház 2008/2009-es, izgalmas, mozgalmas évadját!
Öt világszínvonalú produkció kerül a Budapesti Operettszínház idei évadjának repertoárjára. Van köztük egy visszatér_ operett-el_adás, mely azóta, hogy legutóbb látható volt a Nagymez_ utcában, körbeutazta a világot. Jön aztán egy k_színházi _sbemutató, egy m_fajteremt_ worldmusical, mely nyáron már hatalmas sikert aratott koprodukcióban a Szegedi Szabadtéri Játékokkal. Majd egy ugyancsak szokatlan stílus: huszerett a Súgó Raktárszínházban. De teátrumunk új játszóhelyet is avat - méghozzá egy, az Egyesült Államokban ovációval fogadott, irodalmi alapú musicallel. Végül egy igazi, klasszikus operettel visszatérünk a Pesti Broadway-re, a f_szerepben egy világhír_ operacsillaggal, s egy musicalsztárral! Izgalmakban, érdekességekben tehát nem lesz hiány...
Els_ként, szeptember 19-én visszatér világhódító útjáról A Csárdáskirályn_. Kálmán Imre legnépszer_bb operettje ugyanis KEROŽ rendezésében több kontinensen is látható volt az utóbbi években.  A turnékon állva tapsolt a produkciónak Tokió, Róma, München, Amszterdam közönsége, Salzburgban és Prágában pedig a helyiek el_adásában, ugyanebben a rendezésben hódított. A hosszú út ellenére A Csárdáskirályn_ megfiatalodva tér vissza otthonába, a Nagymez_ utcába, a címszerepben Kalocsai Zsuzsával, Lukács Anitával és Fischl Mónikával. Érdekesség, hogy operett-sztárjaink mellett Anhilte szerepét vendégm_vész: Kállai Bori alakítja.
Alig egy hónappal kés_bb, október 16-án aztán a szegedi sikerszéria után a budapesti közönség is megismerheti a világ els_ worldmusicaljét. Szakcsi-MP Sziámi- KEROŽ Szentivánéji álom cím_ m_ve a szellemvilág és emberek, horizontális és vertikális univerzumok valamennyiünket érdekl_ találkozásáról szól, természetesen Shakespeare m_ve nyomán. A Dóm téri világpremierre új zenés m_faj született: a worldmusical meghatározás nem véletlen, hiszen már az eredeti dráma is világszínház, s innen már egyenes út vezetett Szakcsi Lakatos Bélának ahhoz, hogy az ember, az emberek, a világ népeinek zenéjét írja bele új m_vébe. A Szentivánéji álom a pop, a dzsessz és a klasszikus muzsikát, valamint a spanyol, török, román, cigány és indiai népzenét ötvözi - nagyon is mai szövegekkel. A szerelmi kavarodáson, s hatalmi harcokon túl a KEROŽ rendezte el_adásban még bolygónk pusztulásának kataklizmatikus képe is felmerül. Ám ennek ellenére a darab végén Titánia és Oberon, a két szellemkirály érdekes válaszút elé kerül, hogyan is folytassák közös létezésüket...
A Súgó Raktárszínházban is _sbemutatóra kerül sor a 2008/2009-es évadban. Parti Nagy Lajos hatalmas siker_ Ibusárjából Darvas Ferenc komponista írt zenés huszerettet. Hol is kaphatna jobb lehet_séget ez, az operettet már-már kifigurázó m_, mint a Nagymez_ utcában? A darab színhelye Ibusár megállóhely. Kisváros valahol az Isten háta mögött, ahová - s ahonnan csak néhanap érkeznek s indulnak vonatok. A pénztár fülkéjében ott ül Sárbogárdi Jolán, menetjegykiadó, s egy másik életr_l álmodik. Operettet, s_t operetteket ír. M_veivel, s figyelmet esdekl_ leveleivel halmozza el az Operettszínházat, de csak nem jön válasz, vagy ha jön, "nyelvi szempontú bajokra" hivatkozva elutasítják alkotásait. Így egy "harisnyaszomorú, ám végzetes, _szi nap" éjszakáján Jolán föllázad... A nem mindennapi m_ els_sorban a két f_szerepl_ színészn_nek ad parádés lehet_séget: Siménfalvy Ágota és Lehoczky Zsuzsa mellett a Béres Attila rendezte produkcióban látható Mészáros Árpád Zsolt és Földes Tamás is.
A Budapesti Operettszínház a 2008/2009-es évadban új játszóhelyet is avat. Egy negyedik színpadon, a Nyugati Teátrumként újranyíló, korábban Szikra, majd Metro moziként üzemel_ Teréz körúti színházban mutatjuk be a világirodalom egyik igazi remekm_vének, Frank Wedekind A tavasz ébredése cím_ darabjából írt nagysiker_ amerikai musicalt. A Duncan Sheik énekes-zeneszerz_ és Steven Sater szövegíró által jegyzett Tavaszébredés egyszerre élénk és provokatív rock musical, mely az els_ szerelem, elfojtott érzelmek, maradandó sebek kérdéskörét boncolgatja. "Egy bátor musical, ami fordulatai miatt felejthetetlen és felfelvillanyozó, újraéleszti a rejtély és az izgalom fogalmát, s tüzet éleszt mindannyiunk lelkében" - írta kritikájában a New York Times, s a Broadway legújabb sikerét a szakma is elismerte: 8 Tony-díjjal jutalmazta a produkciót. Hasonlóan hisztérikus fogadtatás várható Budapesten is, ahol a londoni Westend-bemutatóval egy id_ben kerül sor a premierre. A feln_ttek szerepében Szabó P. Szilveszter és Bajcsay Mária látható Somogyi Szilárd rendezésében, a fiatalokat jelenleg is zajló nyílt szerepl_válogatáson választjuk ki.
Az évadot egy újabb nagyszabású operett-produkció, egy másik Kálmán-m_ premierje zárja a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös produkcióban. A Csárdáskirályn_höz hasonlóan, az ugyancsak KEROŽ rendezte A bajadér hódított már külföldön. Hiszen a Budapesti Operettszínház már évek, évadok óta m_ködik együtt külföldi zenés teátrumokkal, a többi között a szentpétervári Zenés Komédia Színházzal. Itt aratott közönségsikert az indiai témájú A bajadér, melyben Kálmán Imre nagyszer_en ötvözte az egzotikus, keleti dallamokat az amerikai jazz világával. A történetileg és zeneileg ma is nagyon aktuális, sodró lendület_ kompozíció Müller Péter Sziámi modern szövegeivel nem csak látványában, hanem zeneileg is világszínvonalú produkcióban kerül színre. Tekintve, hogy ez a komponista egyik legigényesebb operettje, színházunk zenei konzultánsnak felkérte Komlós Pétert, a Bartók vonósnégyes Kossuth-díjas els_ heged_sét, aki nagy örömmel vállalta a feladatot. De nem csak ett_l lesz különleges az el_adás. A két f_szerepet, Radjami herceget és Odette Darimonde színészn_t egy musical- és egy operasztár személyesíti meg. Dolhai Attila most mutatkozik be nagyszínpadunkon operettben, s nincs ezzel másként a milánói Scalát, a New York-i Metropolitant, Madrid, London, Párizs, Berlin zenés teátrumait megjárt Miklósa Erika sem. A szubrett-táncos komikusi szerepekben pedig az operett-játszás legendás alakjai, Oszvald Marika és Csere László lesz látható ismét együtt.
Mindeközben a Budapesti Operettszínház kreatív stábjai külföldön sem tétlenkednek: négy el_adást állítanak színpadra Oroszországban és Romániában. El_ször KEROŽ rendezi a Szentpétervári Zenés Komédia Színházban a Marica grófn_t, majd ugyanitt tavasszal Böhm György viszi színre Lajtai Lajos-Békeffi István A régi nyár cím_ m_vét. Jekatyerinburgban, a Sverdlovsk Színházban Lehár Ferenc Cigányszerelemjét Béres Attila rendezi 2009 márciusában. Bukarestben pedig a Budapesti Operettszínház egyik legnagyobb sikerét a Rómeó és Júliát láthatja a közönség januártól a Teatrul National de Opereta Ion Dacianban, természetesen KEROŽ rendezésében. A koprodukciókon túl külföldi turnéink is folytatódnak: operettes csapatunk több gálam_sort is bemutat az évad során Németország különböz_ városaiban, valamint Izraelben.
Eseménydús 2008/2009-es évad elé néz hát a Budapesti Operettszínház, melynek során még a tavalyi szezonban nagy sikerrel bemutatott Abigél is látható lesz nagyszínpadunkon. A hatalmas érdekl_désre való tekintettel az el_adást tovább játsszuk a Thália Színházban, s az Operettszínházban is bemutatjuk! Mindenekel_tt azonban évadnyitó Broadway Fesztiválunkra várunk mindenkit színházunk elé szeptember 19-20-án - ahol természetesen ízelít_t adunk izgalmas, mozgalmas évadunkból.
 
Ferenczi Orsolya
Sajtóf_nök / Head of PR
1065 Budapest, Nagymez_ u. 17.
Tel: 472-2050 | Mobile: +36-20-9654-870
Fax: 472-2057
www.operett.hu

 

süti beállítások módosítása