Júliusi éjszaka

Mindhárom júliusi éjszakán, 29-én, 30-án és 31-én is hatalmas sikert aratott Hunyady Sándor: Júliusi éjszaka címû háromrészes vígjátéka Gyulán. Az Új Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója néhány felújító próbát követõen október 4-én debütál immáron végleges, kõszínházi otthonában, az Új Színházban.

 
Az előadást Bezerédi Zoltán rendezte, a főbb szerepekben többek között Takács Katalint, Bánsági Ildikót, Botos Évát, Pokorny Liát, Nagy Zoltánt, Huszár Zsoltot és Derzsi Jánost láthatja a nagyérdemű.

Hunyady Sándor: JÚLIUSI ÉJSZAKA
- vígjáték három részben -
A Gyulai Várszínház és az Új Színház közös produkciója

A HÁZ ÚRNŐJE: TAKÁCS KATALIN
A HÁZ URA: NAGY ZOLTÁN
AZ ÖZVEGY: BÁNSÁGI ILDIKÓ
A MENYASSZONY: BOTOS ÉVA
A VŐLEGÉNY: VASS GYÖRGY
GÁBOR: HUSZÁR ZSOLT
AZ INAS: DERZSI JÁNOS
A KOMORNA: POKORNY LIA
A HERCEG: SZÉLL ATTILA
ISTI: KOVÁCS KRISZTIÁN
DADUS: ROVÓ RÉZI

Díszlet: BÁTONYI GYÖRGY
Jelmez: CSELÉNYI NÓRA
Dramaturg: LŐKÖS ILDIKÓ
  Koreográfus: VÁMOS VERONIKA
Mozgás: HUSZÁR ZSOLT
Súgó:  MURZSA KATA 
Ügyelő: ROVÓ RÉZI
A rendező munkatársa: HAJDINÁK JUDIT

Rendező: BEZERÉDI ZOLTÁN

Hunyady Sándor (1890-1942) vígjátéka egy léha nyáréjszaka fülledt hangulatát jeleníti meg, finom társadalomkritikával fűszerezve.

A darabban olyan új elemek jelennek meg, amivel korábban nem találkozhattunk a magyar színműírásban. Elsősorban a szexualitás nyílt megvallása, az inas megaláztatásának finom, mégis erőteljes kritikája, ugyanakkor először jelenik meg a szolga véleménye is.

A Vőlegény és a Menyasszony házasságra készül. Csak az a baj, a Menyasszony mást szeret, s egyáltalán nincs ínyére a Vőlegénye közeledése, aki viszont majd szétdurran éledező férfierejétől. A kikapós özvegy szóba sem jöhet, mert hárman is dongnak körülötte, a faluban nem ismeri a járást, így csak az Inas választottja, a Komorna marad. Kis híján in flagrantiba kerül, előkapják a pisztolyt, lövések dörrennek... Szerencsére senki sem terül el holtan. A Ház (kissé álmatag) Ura, de főleg a Ház Úrnője úrrá lesz a helyzeten: a párok megtalálják egymást... (Eltérő befejezése van a novellának és a vígjátéknak - nyilván a korabeli nézői igénynek megfelelően.)

A Vígszínház bemutatóján - 1931-ben - a főbb szerepeket Ráday Imre, Makay Margit, Törzs Jenő, a Góth házaspár és Dayka Margit alakította.

fotók: Rusznyák Csaba
Forrás:
Új Színház

süti beállítások módosítása