Londont hódított

A mai magyar kortárs tánc egyik legjelesebb képviselõje - az LMKK meghívására - London neves mûvészeti centrumában, a Southbank Centre-ben lépett fel szeptember 20-án, szombat este. Gergye Krisztán Egon Schiele festményei által ihletett koreográfiáját vastapssal fogadta a szakmabeliekbõl és érdeklõdõkbõl álló közönség.

Szeptember 19. és 21. között, az év egyik legizgalmasabb új keletű, kortárs tánc eseményének, a DancEUnion - Európai Kortárs Táncfesztiválnak a szervezésében a Londoni Magyar Kulturális Központ is részt vett. A Southbank Centre-ben rendezett fesztiválon, Magyarországról Gergye Krisztián mutatkozott be óriási sikerrel a brit közönség előtt. A fiatal táncos-koreográfus jávai ihletésű táncával kápráztatta el a nézőket.
Gergye Krisztián kortárs táncszólója két egymástól távol álló világ kapcsolatát definiálja újra. Betekintést nyújt a művész intim belső világába, elkalauzolva nézőit az intenzív személyes jelenlét és a kecses mozdulatok között. A koreográfia a jávai táncművészet jellegzetes nyelvezetét használva Egon Schiele festészetét idézi meg eredeti, kortárs szemléletű interpretációban.
A koreográfus így vall az előadásról: "Schiele képei számomra önfelismerések. Mint ferde tükrök, saját belső éneim titkos analógiái. Magamban keresve Schiele portréit alkotom meg önarcképemet. Mozdulatlan lények. Táncolnak. Merev, görcsös, csontos vágyak és gesztusok. Őszinteségük nem vád, nem támadás. Csak felismerés és önvállalás."
A vasárnapi kortárs kerekasztal-beszélgetésen az is kiderült, hogy nem csak a nézők, de a szakmabeliek kedvence is Krisztián volt. A megbeszélés legfontosabb témái a mai európai kortárs tánc helyzete és annak nemzetközisége voltak.

Takács Ildikó Katalin a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója kifejtette: az olyan kezdeményezések, mint a DancEUnion kortárs táncfesztivál, mely 23 ország, az Európai Bizottság brit képviseletének és a Southbank Centre közös munkája eredményeként született hatalmas lehetőséget jelentenek a magyar művészek számára is. Krisztián sikere több szempontból is jelentőséggel bír, hiszen saját lehetőségeinek kiszélesítése mellett a figyelmet Magyarország felé fordítja. Reméljük, hogy Gergye Krisztián jó szereplése elősegíti a kortárs magyar tánc nemzetközi porondra kerülését és felkelti az érdeklődést olyan hiánypótló, magyar kezdeményezések iránt, mint például a novemberben megrendezésre kerülő DunaPart showcase, amely a mai magyar színház- és táncművészetből ad ízelítőt  a szakembereknek.
DancEUnion
A Southbank Centre az EUNIC londoni tagszervezetével és az Európai Bizottság Brit képviseletével együttműködésben 23 ország táncművészének, illetve társulatának adott lehetőséget londoni bemutatkozásra a három napon át tartó fesztiválon.
A kultúrák közötti párbeszéd évének keretében szervezett rendezvény célja, hogy az európai tehetségeket egy sokszínű program keretében mutassa be a brit közönségnek.
A rendezvény részeként kerekasztal-beszélgetéseket folytattak a táncosok és szakmabeliek részvételével. A megbeszélésen részt vett többek között Donald Hutera, Nagy-Britannia egyik legjelentősebb tánc kritikusa.

***

Gergye Krisztián Társulatának Melankólia című előadása a XIV. Alternatív Színházi Szemlén a zsűri döntése alapján a Fővárosi Önkormányzat díját nyerte el "az előadás nagy ívű zenei összeállításáért és kivitelezéséért, és a zene kiváló táncdramaturgiai alkalmazásáért." A Melankólia ősszel újra a Trafó műsorára kerül: október 30-án és 31-én 20 órától láthatja a közönség.

Fotók: Dusa Gábor
Forrás: Gergye Krisztián Társulata/HCC - Londoni Magyar Intézet