Káva Kulturális Mûhely

"...olyan mintha egy nagy és zseniális futballcsapat volnánk, ahol ugyan te te vagy, ám a min keresztül vagy te te, csak a csapat által lehetsz te te, és a csapat azért olyan, mert te te vagy, és ebben az ide-odában semmi konfliktus sincs..." Esterházy Péter

Új TIE program
Folytatódnak új színházi nevelési programunk próbái. Véglegesedett az irodalmi alapanyag, Bühner Leonce és Léna című drámáját fogjuk felhasználni. Bemutató: 2008. november 10-én, Budapesten. A program színházi előadását Tóth Miklós rendezi, látványtervezőnk Kiss Gabriella. Színész-drámatanárok a programban: Gyombolai Gábor, Kardos János, Kecskés Karina (mv.), Romankovics Edit. A komplex színházi program a férfi és női szerepek témakörével foglalkozik. Célcsoportunk: 13-14 évesek.

Pályázati sikerek
Mintegy féléves szakmai lobbi-munka után az Oktatási és Kulturális Minisztérium életre hívott egy olyan pénzügyi alapot (25 millió forinttal), melynek célja a professzionális TIE-csoportok, a színházi nevelési projektek és befogadó helyeik támogatása. Társulatunk 2008-ra 8 millió forint támogatást kapott.

A Nemzeti Civil Alapnál elnyert két támogatásunk lehetővé teszi, hogy érdemben segítsük a hazai színházi nevelés fejlődését, egyrészt a társulatokat "összefogó" Hálózat egész éves munkájának megvalósításán és koordinálásán, másrészt a dráma doeyen-jének számító Dorothy Heathcote budapesti mesterkurzusának megszervezésén keresztül.

Színházi nevelési kurzus a csehországi Jicinben
Szakmai vezetőnk szeptember 18-24. között színházi nevelési képzést tartott a csehországi Jicinben a prágai illetve brno-i egyetemek drámás tanárainak, hallgatóinak. A munka folytatásaként képviseltetjük magunkat egy áprilisi kétnapos konferencián Brno-ban, melyet a hátrányos helyzetű gyerekek művészeti nevelésének témakörében rendeznek, illetve tervezzük drámapedagógiai kurzus megvalósítását a prágai Filmművészeti Egyetemen.

Vendégjáték Bácsfeketehegyen
A Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság meghívására október 27-én, Bácsfeketehegyen, a dráma - játék - iskola elnevezésű drámapedagógiai módszertani találkozón sikeresen vendégszerepeltünk HINTA című színházi nevelési foglalkozásunkkal. Ezen a napon tartott még bemutató foglalkozást csoportunk színész-drámatanára, Patonay Anita is.

Körvonalazódó együttműködés
A Budapesti Európai Ifjúsági Központ fiatalokkal foglalkozó képzői október 25-i Módszertani Napjuk keretében a tanítási dráma általunk használt eszköztárával ismerkedtek. A saját élményű bemutató foglalkozás célja a módszer megismertetése volt az emberjogi aktivistákkal. A jól sikerült program alapján tervezzük az együttműködés hivatalos kereteinek felállítását a BEIK-kel.

Októberi programok

Színházi nevelési programjaink nyitottak, várjuk a szakmai érdeklődőket! Minden esetben előzetes bejelentkezést kérünk!

Október 7. (16.00)         Gong, MTMK
Október 9. (10.00)         SzentCsalád, MTMK
Október 10. (10.00)       SzentCsalád, MTMK
Október 13. (9.00)         Drámóra, MTMK
Október 13. (9.00)         DrámaDrom pr., Vajda P. Ált. Iskola
Október 13. (16.00)       DrámaDrom pr., Kesztyűgyár
Október 14. (16.00)       DrámaDrom pr., Kesztyűgyár
Október 14. (9.00)         Drámóra, MTMK
Október 14. (16:00)       Gong, MTMK
Október 15. (10.00)       SzentCsalád, MTMK
Október 16. (10.00)       SzentCsalád, MTMK
Október 17. (10.00)       SzentCsalád, Jókai Klub
Október 20. (17.00)       Salva Vita dráma, MTMK
Október 21. (10.00)       SzentCsalád, MTMK
Október 21. (16:00)       Gong, MTMK
Október 21. (16.00)       DrámaDrom pr., Kesztyűgyár
Október 22-26.              tanulmányút Ljubljanában

Helyszínek:
• MTMK = Marczibányi Téri Művelődési Központ (1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a.)
• Kesztyűgyár = Kesztyűgyár Közösségi Ház (Budapest, Mátyás tér)
• Jókai Klub = 1121 Budapest, Hollós út 5.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk. A programokkal kapcsolatos információk és előzetes bejelentkezés Takács Gábor szakmai vezetőnél (tel: 315-0781, takacs.gabor@kavaszinhaz.hu )

süti beállítások módosítása