Határon túli színházi estek

A Vendégségben Budapesten egy bejáratott, immár tízesztendõs, évadszerûen mûködõ sorozat, amelyik nagy sikerrel mutatja be a határon túli magyar színházak legértékesebb elõadásait a fõvárosban. Nyilván szívesen együttmûködöm velük, de ezt természetesen továbbra is az Égtájak Iroda szervezi. Én teljesen másfajta programban gondolkodom: bizonyos alkotók meghatározott alkotásait szeretném a Nemzeti Színházba hívni, és aztán több elõadásban játszatni." - Nyilatkozta Alföldi Róbert, a budapesti Nemzeti Színház új igazgatója az Erdélyi Riport 2008. szeptember 11-ei számában. Szavai egyben a felröppen(tet)t pletykák valóságtartalmát is tükrözik.


Jelenet a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Dekameron c. előadásából

2008. október 6-án éppen tízesztendős a Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek, mely folytatja eddigi hagyományait, azaz külhoni magyar alkotó személyiségek és műhelyek különleges, magas színvonalú, értékes alkotásait látja vendégül a magyar fővárosban. A válogatás szellemiségét, a sorozat programjait pedig az eltérő színpadi tradíciók közötti szoros kapcsolatok megvilágításának szándéka jellemzi.

A tizedik születésnap egybeesik a "Kultúrák közötti párbeszéd európai évével". A közép-európai hungarikum önmagában is interkulturális. Ezt bizonyítják a magyarországi rendezők és az eltérő színpadi tradíciókkal rendelkező külhoni magyar műhelyek találkozásai: a legérdekesebbek közül néhányat meg is hívtunk a négy régióból. Hagyományainkat folytatva, figyelmet szentelünk az évfordulóknak is. Ezúttal a jubiláló társulatok egy - a Vendégségben Budapesten történetében szintén fontos szerepet játszó - régi, továbbá egy új bemutatójukkal szerepelnek a magyar fővárosban.

Az őszi idényt - épp tíz évvel az első előadás után - a másfél évtizede létező kárpátaljai magyar hivatásos társulat nyitja, amellyel az Égtájak Iroda a kezdetektől fogva szoros munkakapcsolatban áll. Sárkány Sándor vendégrendezésében a nemrég színre került Doktor Zsivágó látható a Thália Színházban. Másnap pedig egy hatalmas szakmai- és közönségsikert tekinthetnek meg. A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház 1999. március 30-án játszotta először a Határon túli magyar színházi estek keretében a Sólyompecsenye című slágerdarabot. Ennek felújított változata most Dekameron címmel megy ugyancsak a Tháliában.


Jelenet a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Dekameron c. előadásából

A hatvanéves sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója, Bocsárdi László a jubileum alkalmából felújította a társulat névadójának Énekes madár című színművéből készült, nagy sikerű A csoda rendezését, amelyet a budapestiek november 19-én, a Bárka Színházban nézhetnek meg. A Tháliában másnap vendégszereplő legfrissebb szentgyörgyi premiert, a Sirályt pedig az ismert budapesti "Csehov-szakértő" író-dramaturg-rendező, az erdélyi származású Kiss Csaba állította színpadra.
 
Szlovákiát a Komáromi Jókai Színház képviseli a Vendégségben Budapesten tizenegyedik évadának első felében. A csupa nő által alkotott Anyám azt mondta, hogy ne! című angol ősbemutatót az új rév-komáromi művészeti vezető, a Budapesten élő, román származású, de Londonban diplomázott Lévay Adina rendezte. Akik pedig eddig még nem látták - vagy látták és megkedvelték - a Bezerédi Zoltán által fanyarul szórakoztató módon színre vitt A bort, feltétlenül nézzék meg december 2-án, a Thália Színházban.


Jelenet a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Doktor Zsivágó c. előadásából

Ebben a félévben a művészileg egyre izgalmasabb Szabadkai Népszínház zárja a vendégjáték-sorozatot, amely december 3. és 5. között szinte teljes évad-keresztmetszetet nyújt az elmúlt időszak legfigyelemreméltóbb produkcióiból. Korábbi vezetője, a Jászai-díjas színész, Kovács Frigyes Szomorú vasárnap-rendezésében Pálfi Ervin és G. Erdélyi Hermina, továbbá Szőke Attila egyszerűen fantasztikus színpadi élményt biztosítanak. (A produkció,  mint az elmúlt évad legjobb zenés/szórakoztató előadása, elnyerte a Színikritikusok Díját.) A Szomorú vasárnap remek díszletét ugyancsak színész, Szilágyi Nándor tervezte. E művészeket a magyarországi rendező, Telihay Péter által színpadra vitt Shakespeare-adaptációban, a Vízkereszt vagy bánom is én-ben is megcsodálhatjuk. A Szabadkai Népszínház leges-legfrissebb produkciója pedig különösen jól példázza a hungarikum interkulturalitását. Hiszen Peter Schaffer Equusát a szabadkai Hernyák György rendezte, koreográfusa Döbrei Dénes Franciaországból, a színpadkép tervezője Gadus Erika Szlovákiából, míg a zeneszerző Verebes Ernő Szerbiából (a szabadkai bemutató várhatóan október 22-én lesz).


Jelenet a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Doktor Zsivágó c. előadásából

Eredeti tervünk szerint már idén változtattunk volna a Vendégségben Budapesten arculatán, vagyis a színházi sorozat keretében nem magyar nyelven, de magyar nemzetiségű alkotók által készített színpadi alkotások bemutatására is súlyt fektettünk volna. Ezt sajnos objektív akadályok késleltetik. Így a budapesti nézők mégsem láthatják a májusban beharangozott ploiesti Don Juan című Moliere-előadást, amelynek színre állításáért Bocsárdi Lászlót a Román Színházi Szövetség nevében az UNITER-Gála zsűrije az "Év Legjobb Rendezője" díjra jelölte, továbbá ugyanezért felterjesztették a román kultuszminisztérium által idén alapított új művészeti díjra is. A produkció létrehozásában részt vevő öt magyar nemzetiségű alkotó közül három Jászai-díjas: Bocsárdi mellett Dobre-Kóthay Judit jelmeztervező, illetve a Sganarelle-t alakító Pálffy Tibor. A joggal csalódott Pálffy-rajongókat rövidesen egy másfajta meglepetéssel igyekszünk kárpótolni.

Kellemes színházi estéket kívánunk.

Darvay Nagy Adrienne
Teatrológus, színházi író, művészeti szaktanácsadó

A  felvételeket Szajkó Tibor (Doktor Zsivágó) és Henning János (Dekameron) készítette.

--------------------

Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek 2008. ősz


A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház vendégjátéka
DOKTOR ZSIVÁGÓ - Borisz Paszternak regénye alapján
Rendező: Sárkány Sándor m. v.
2008. október 6. hétfő 19 óra Thália Színház
 
DEKAMERON
Rendező: Vidnyánszky Attila
2008. október 7. kedd 19 óra Thália Színház
 
­­­***
 
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vendégjátéka
A CSODA
- játék Tamásival két részben az Énekes madár című színjáték alapján -
Rendező: Bocsárdi László
2008. november 19. szerda 19 óra Bárka Színház
 
Anton Pavlovics Csehov: SIRÁLY
Rendező: Kiss Csaba
2008. november 20. csütörtök 19 óra Thália Színház
 
***
 
A Komáromi Jókai Színház vendégjátéka
Charlotte Keatley: ANYÁM AZT MONDTA, HOGY NE!
Rendező: Lévay Adina
2008. december 1. hétfő
 
Gárdonyi Géza: A BOR (falusi történet sok zenével)
Rendező: Bezerédi Zoltán m. v.
2008. december 2.  kedd 19 óra Thália Színház
 
***
 
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulat vendégjátéka
 
Shakespeare: VÍZKERESZT, VAGY BÁNOM IS ÉN
Rendező: Telihay Péter m. v.
2008. december 3. szerda 19 óra Thália Színház
 
Peter Schaffer: EQUUS
 Rendező: Hernyák György
2008. december 4. csütörtök 19 óra Thália Színház
 
Müller Péter: SZOMORÚ VASÁRNAP
Rendezte: Kovács Frigyes
2008. december 5. péntek Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpad

süti beállítások módosítása