Újra itt a Hólyagcirkusz!

Az évad elején új bemutatóval és megújult honlappal jelentkezik a Hólyagcirkusz Társulat! A Merlin Színházban október 9-én mutatják be Danyiil Harmsz: Jelizaveta Bam c. darabját, mely a szerzõ életében - amíg a Gulágra el nem vitték - összesen egy elõadást ért meg.


Jelizaveta Bam
(fotó: Nehéz Andrea/szinhaz.hu)

Egy napon bekopognak az ajtódon, egy rövid időre beépülnek az életedbe, és egészen addig játszol velük egy őrületes színjátékot, amíg el nem visznek. Talán így lehetne összefoglalni az új bemutató tartalmát. A hétköznapinak egyáltalán nem mondható színmű mellé a társulat tagjai számos más Harmsz írásból is beválogattak részleteket, mígnem egy az abszurdabbnál is abszurdabb darab nem keletkezett.

További előadások: október 10., 22., 30. és november 6., 13., 19., 27.

A Hólyagcirkusz új weboldalán egy rendhagyó kezdeményezésről is olvashatunk. A társulat nyár végén tartott alkotótáborának folytatásaként a "Mutassuk meg, hogy visít a Fóka!" címmel egy színházi nevelési programot hirdet. A program egyszerre koncentrál azokra a fiatalokra, akik alternatív színházi csoportokat és előadásokat hoznak létre, és azokra a főként fiatalokból álló kortárs színházat kedvelő emberekre, akik mélyebb összefüggéseiben próbálják megérteni az újító szándékú, formabontó színházi törekvéseket.

A sümegi Hólyagcirkusz tábor résztvevői
Vagy ahogy ők fogalmaznak: "Szeretnénk az előadásainkon keresztül párbeszédet kezdeményezni a közönséggel a hazai alternatív, kísérleti, formabontó színházi törekvések befogadásáról, a nézői szerepvállalásról, az élő színházi hagyomány alakításáról. Sokan kérdezhetnék, hogy miért is van szükség erre, hiszen jó páran vannak, akik a színházba alapvetően szórakozni mennek. Úgy gondoljuk, hogy e kérdés kapcsán érdemes sokszínű színházi tradíciónk jövője szempontjából nemcsak a színházcsinálók, de a színházbajárók felelősségét is felvetnünk."

Ebbe a programba jól beleilleszthetőnek tűnik a Hólyagcirkusz decemberi Pinokkió c. bemutatója, amit szintén a Merlin Színházban tartanak. Pinokkió alakjának szoros kapcsolata van a társulat által képviselt cirkuszi clownok világával és annak értékeivel. A Hólyagcirkusz színészeinek felfogásában az emberi kiszolgáltatottság a hazugságok társadalmában a művészi önkifejezés önámító csapdájában vergődve mutatkozik meg igazán. A társulat választása talán épp ezért esett C. Collodi klasszikus művére, mert Pinokkió tragikomikus történetének látványos fejezetei az önbecsapás gesztusát esztétizálják, részvétet ébresztve az esendő figura sorsa iránt.

KATTINTSON IDE A HÓLYAGCIRKUSZ TÁRSULAT MEGÚJÚLT HONLAPJÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ >>>>

Forrás: Hólyagcirkusz Társulat

süti beállítások módosítása