Izraeli koreográfusok

Két esten - október 24-én és 25-én - egy-egy tehetséges fiatal izraeli koreográfus mutatkozik be a budapesti közönség elõtt a MU Színházban. Mindkét társulat elõször lép fel Magyarországon és mindketten az izraeli kortárs tánc legfiatalabb - a Trafóban többször bemutatkozott Yasmeen Godder utáni - generációjához tartoznak.

Közös bennük, hogy mindkét koreográfus a színpadiasság minimalizálásával igyekszik a lényeghez eljutni: Anat Danieli zene nélkül, a testek és a táncosok hangjára koreografált darabot, Sahar Azimi előadása pedig szinte minden színházi kelléket nélkülöz: se díszlet, se járás, se kellék, se világítás - csak a táncosok megdöbbentő energiája.

Izrael idén ünnepli megalakulásának 60.évfordulóját. Az évforduló kiváló alkalmat ad arra, hogy bemutassuk az ország pezsgő táncéletének két friss és izgalmas együttesét.

• Anat Danieli (Israel): Have you been to the movie "Death of a Lady"?
2008. október 24. 20 óra

Az előadás apránként adagolja az örömöket. Nézzük a színpadi történéseket és minden egyes új felfedezés hozzáad egyet-egyet. Anat Danieli jó érzékkel és rengeteg koreográfiai ötlettel rajzolja fel a táncosok sebezhetőségét, amint meghittséget igyekeznek teremteni saját mikrovilágukban, vagy érzelmekkel átszőtt helyzeteket próbálnak kibogozni - mint mi mindannyian. Az előadás végén úgy érezhetjük, egy ölelést kaptunk ajándékba.
 
Koreográfia/Choreography: Anat Danieli
Előadják/Dancers: Moran Abergel, Oren Tishler, Lili Ladin, Doron Raz
Fényterv/Light design: Ariel Efraim Ashbel
Jelmez/Costumes: Iris Nice
Hangkorrepetitor/Vocal coaching: Yaniv Mintzer
Próbamester/Rehearsals Director: Rotem Tashach


• Sahar Azimi (Israel): Come, feel
2008. október 25. 20 óra


Sahar Azimi előadásának különlegessége a színpadi külsőségek puritanizmusa és a táncosok elképesztő energiája. A koreográfus azt az - emlékeink mélyén megbúvó - állapotot igyekezett mozdulatokba önteni, amikor csecsemőként éhesek vagyunk és nem értjük, miért nem képes ezt felfogni a körülöttünk lévő világ, amikor égető szükségünk lenne valamire, de a jelzéseinkre érthetetlen módon nem érkezik reakció - és ez rosszabb még az elutasításnál is. Az 'állandó hiányérzet' kifejezése és formába öntése érzelmileg és fizikailag is szinte a végletekbe kergette a táncosokat. Az előadás egy hosszú próbafolyamat 50 percbe sűrített esszenciája, Sahar Azimi első, egész estés munkája.

Koreográfia/Choreography: Sahar Azimi    
Előadják/Dancers: Didi Erez, Lazaro Godoy, Maya Viser, Shir Hacham, Sahar Azimi.
Zene/Music: Didi Erez, Tim Buckly, Jimmy Yancey, Mama Yancey.
Jelmez/Costumes: Inbal Liblich
Fényterv/Light designer: Shay Yehudai
Próbamester/Rehearsals director: Melani Barson

A vendégjáték támogatói/with the support of: NKA, OKM, Izraeli Külügyminisztérium, Izraeli Nagykövetség, Israeli Ministry of Culture, Teva Pharmaceutical Industries Ltd., The Lottery Foundation for the Arts, Rabinovitech Foundation, City of Tel Aviv

Forrás: MU Színház

süti beállítások módosítása