Elkezdődött a fesztiválok regisztrációja

Megkezdõdött a fesztiválok regisztrációja!  Márta István - a szakmai bizottság elnökének -  felhívása a fesztiválokat rendezõkhöz, szervezõkhöz.

(A magyarországi fesztiválszövetségek által delegált Szakmai Intéző Bizottság- SZIB  közleménye)

A fesztiválszervezők országos érdekvédelmi szervezetei két éve határozták el, hogy létrehozzák azt az egységes minősítési rendszert, amely átláthatóbbá teszi a magyar fesztiválpiac működésének feltételeit.
Október 12-től a www.fesztivalregisztracio.hu portálon kezdődött meg a különféle fesztiválok, rendezvények bejegyzése.

Az új rendszert a szféra illetékes politikai döntéshozóival együttműködve alakították ki a szakmai szervezetek.
A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége CIOFF Hungary, a Gasztronómiai Fesztiválok Szövetsége, a Magyar Fesztivál Szövetség, a Szabadtéri Színházak Szövetsége összefogása mellett a munkában nagy segítséget nyújtott az OKM Közművelődési Főosztálya és az ÖM Turizmus Osztálya is, valamint a felkért szakértők: Hunyadi Zsuzsa, Inkei Péter és Sülyi Péter.  A portál működését és az előkészítő munkálatokat a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus koordinálta a kulturális tárca anyagi támogatásával. A regisztrációt és a minősítés felügyeletét, működtetését a szövetségek által delegált Szakmai Intéző Bizottság (SZIB) 5 tagja látja el.

A regisztrálás elengedhetetlen feltétele a jövőben bevezetendő egységes  - de a fesztiválok műfajainak specifikumát figyelembe vevő -  minősítési rendszernek.
A középtávú  célkitűzés  tervezhető fesztiváltámogatási rendszert,  az állami (rész)támogatások megreformálását, azok  cél- és okszerű felhasználását, és egyben naprakész információk szolgáltatását célozza meg. 
A regisztráció, mint egyfajta hiánypótló felmérés, alkalmas lesz folyamatosan vezetett statisztika készítésére is, amely alapján pontosabb képet kapunk fesztiváljaink nagyságrendjéről, műfaji megosztottságáról, közönségéről, gazdálkodásáról, elmozdulási irányairól.
A regisztrált fesztivál a fesztivál-szektor számon tartott tagjává válik, és ezzel segíti az objektív támogatási rendszer kialakítását.
A regisztrálás pénzbe nem kerülő, önkéntes vállalás, amely a szervezők részéről csupán egy elektronikus adatlap kitöltését, illetve annak évenkénti aktualizálását igényli. A rendszer alkotói remélik, hogy minél több fesztivál, rendezvény felismeri a regisztrálás előnyeit, és bejelentkezik az erre kialakított honlapon.

A regisztrálás jelentőségét jól mutatja, hogy a Nemzeti Kulturális Alap és az Önkormányzati Minisztérium közös, 2009. évben megvalósuló nemzetközi, országos turisztikai vonzerővel bíró kulturális rendezvények támogatására kiírt pályázatában máris előnyt szavaz azoknak a szervezeteknek, akik kitöltik a regisztrációs adatlapot.

FONTOS: bár a pályázat beadási határideje szeptember 30. volt, de a pályázók november 10-ig pótlólag élhetnek még a regisztráció lehetőségével! A többi szervezet számára ez évben december 10-ig van mód az első bejelentkezésre.

Az elektronikus adatlap (és egyéb információk) a www.fesztivalregisztracio.hu portálon találhatók.

                      MÁRTA ISTVÁN
a Szakmai Intéző Bizottság elnöke

süti beállítások módosítása