Budapesti Színházi Tanács

A budapesti színházi szervezetek delegáltjai és a nézõket képviselõ civilek pénteken megalakították a Budapesti Színházi Tanácsot. A Fõvárosi Közgyûlés döntése alapján életre hívott testület szakmai javaslatokkal, véleményekkel fogja segíteni a színházi élettel kapcsolatos döntéshozatalt - tájékoztatott pénteken a találkozót kezdeményezõ Horváth Csaba fõpolgármester-helyettes sajtóirodája.

A közlés szerint a Fővárosi Közgyűlés tavaly hozott határozatot arról, hogy a színházakkal kapcsolatos valamennyi döntést szakmai konzultáció előzze meg. Ennek szellemében határozott a testület a Budapesti Színházi Tanács létrehozásáról, amely a főváros színházi életével kapcsolatos döntések előkészítésekor véleményező, javaslattevő szerepet tölt be és a Kulturális Bizottság számára nyilvános ajánlásokat fogalmaz meg.
   
A pénteken megalakult tanácsot a szakmai és érdekképviseleti szervezetek delegáltjai, a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, valamint a kulturális területért felelős főpolgármester-helyettes által felkért színházi szakemberek, valamint "a színházat szerető és ismerő budapestiek alkotják".
   
A testület tagja Székely Gábor, a Magyar Színházi Társaság; Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület; Szűcs Katalin Ágnes, a Színikritikusok Céhe; Hudi Lászó, a Független Színházak Szövetsége; Magi István, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet; Novák János, a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetsége (Assitej) Magyar Központja; Ráksi Katalin, a Színházi Dolgozók Szakszervezete; Léner Péter és Zsámbéki Gábor, a Budapesti Színházigazgatók Egyesülete képviseletében, valamint Bíró Péter, Kovács Györgyi, Tóth Andrea és Vámos Tibor.
   
A tanács tagjai abban állapodtak meg, hogy az alapszabály elfogadását és az elnök megválasztását a következő ülésen tűzik napirendre - tudatta a főpolgármester-helyettes sajtóirodája.

(MTI)

süti beállítások módosítása