Melankólia

Gergye Krisztián Társulatának Melankólia címû elõadása látható újra ezen a hétvégén a Trafóban. A májusi bemutató óta az elõadás jelentõsen átalakult, így azoknak érdemes újra eljönni, akik látták a tavaszi bemutatót. Az elõadás a közelmúltban rangos elismerésben részesült: az Alternatív Színházi Szemlén díjat kapott a nagy ívû zenei összeállításért és kivitelezésért, és a zene kiváló táncdramaturgiai alkalmazásáért.

• MELANKÓLIA - mozgóképes ajánló | spot 3p


• MELANKÓLIA - mozgóképes ajánló | ajánló 7p

"Gergye erőteljes képzőművészeti és zenei ihletésű előadása a középkori kereszténység melankólia-koncepciójából indul ki, anélkül, hogy a világtól való magányos visszavonulás mozdulatlan képeit vinné színpadra: a koreográfia a reneszánsz udvari táncok geometrikusan szabályozott szertartására épül, miközben a színpadi világot barokkosan fennkölt teatralitás hatja át." (Varga Anikó, Ellenfény)

Gergye Krisztián májusban bemutatott táncelőadása, a Melankólia ezúttal megújult formában látható a Trafóban! A debreceni Alternatív Színházi Szemlén eredményesen szerepelt darabra azoknak is érdemes eljönniük, akik tavasszal már látták. A darabban kiemelt szerepet kap az élőzenei kíséret: a Mozartot, Purcellt, Bachot, Mahlert és Schnittkét ötvöző montázs Philipp György és Szakács Ildikó káprázatos előadásában szólal meg a táncosok mozdulatsorai alatt.

A Melankólia Debrecenben az idei Alternatív Színházi Szemlén Budapest Fővárosi Önkormányzat díját kapta a nagy ívű zenei összeállításáért és kivitelezéséért, és a zene kiváló táncdramaturgiai alkalmazásáért.

"Gergye Krisztián teljesen átrendezte azt a Melankóliát, amit a Trafóban láttam. Izgalmas az első előadás nyomait felfedezni a másodikban, a nyomok az átgondolás ívét rajzolják ki számomra, a saját látásmóddal való konfrontációk mikéntjét. Ez az előadás sokkal jobban bízik a jelek és utalások árnyaltságában, még ha annak az is az ára, hogy szerkezeti szempontból töredezettebb, szaggatottabb építkezést indukál. A monumentális látvány helyett intimebb, résztvevőbb befogadói helyzetet teremt. Felére csökkent a táncosok száma, megváltoztak a jelmezek; jelmez a néhány táncos félmeztelen testén a fehér festék is. A koreográfia alapfonala így a két világ - élő és holt - egymással való érintkezése lett." (Varga Anikó, Alternatív Színházi Szemle, fesztiválnapló)

Gergye Krisztián nevével és munkáival gyakran találkozhatnak a kortárs tánc iránt érdeklődők. Több mint egy évtizede dolgozik táncosként, 2001 óta rendszeresen koreografál és rendez; a műfajok közötti átjárás lehetőségeit kutatva rendezett tánckoncertet, kortárs táncoperát, koreografált színházi és operaelőadásokban, hangversenyeken. Munkáit eddig számos díjjal jutalmazták. Legutóbb a fiatal táncos-koreográfus szeptember végén Londonban lépett fel igen nagy sikerrel a DancEUnion - Európai Kortárs Táncfesztiválon, ahol az Egon Schiele ihlette E. SCH. Eroto című előadást vastapssal fogadta a szakmabeliekből és érdeklődőkből álló közönség.

Gergye Krisztián Társulata: Melankólia

Táncosok:
Gresó Nikoletta, Virág Melinda, Domokos Flóra, Szabó Gábor, Téri Gáspár, Major László, Gergye Krisztián

Zenei szerkesztő: Philipp György
Zenész, énekes: Szakács Ildikó, Philipp György
Zene: requiem-fragmentumok és gyászénekek montázsából álló zenei mű
(Mozart, Verdi, Fauré, Brahms, Bach, Purcell, Part, népi Kaddis, Zombola, Jeney, Schnittke, Mahler, De Falla, Josquin)
Bábok: Tárnok Marica
Jelmez: Béres Móni
Smink, maszk, testfestés: Károlyi Balázs
Hang: Pálinkás Márton
Fény: Fogarasi Zoltán
Produkciós asszisztens: Trifonov Dóra
Dramaturg: Miklós Melánia

Rendező, koreográfus, látvány: Gergye Krisztián

Az előadásban megszólaló kórusművek minden szólamát Szakács Ildikó és Philipp György énekli.

Fotók: Kenyeres Csilla

--------------

Gergye Krisztián Társulata: Melankólia
2008. október 30-31. (Cs-P) 20h
TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza
Jegyár: 1800 Ft, diákjegy: 1400 Ft, Trafó bérlet érvényes!

 

süti beállítások módosítása