Premier a Stúdió K-ban

Hosszú mûhelymunka eredményeképpen október végétõl szerepel a Stúdió K Színház mûsorán a Tolnai Ottó mûvei nyomán készült Skalpoljuk meg szegény Józsit! címû elõadás, amely sajátosan vegyíti Tolnai Ottó költõi világának líráját az olykor már-már nyers humorral, a Tolnai által megteremtett szürreális Vajdaság-mitológiát pedig brutális hétköznapjaink aktuális eseményeivel.


A túlsó parton meg egy strand van: elöl Spilák Lajos, Homonnai Katalin, Tamási Zoltán, hátul Rusznák Adrienn, Fodor Tamás, Hannus Zoltán, Halmágyi Sándor

Mi a rosszabb: az árvíz vagy a tűzvész? Elég lesz-e lopott fóliával körbetekerni a házat az árvíz ellen? Elég lesz-e az árvíz a tűzvész ellen? Lehet, hogy az egykori Csárdáskirálynő igazából férfi, aki saját ikertestvérének adja ki magát? És ha mégsem ő a Pilák Pali, akkor mi az a kemény a nadrágjában? Miért fél a vértől Lilike háziállatként tartott százlábúja, Félszemű, ha nem fél tőle Boby, az aranyhal? Mikor került a veterán Frőbel leltárába a Szokol rádió?


Lilike a helyi mitológia alaptörténeteivel ismerkedik: Rusznák Adrienn, Spilák Lajos, Nyakó Júlia, Homonnai Katalin

Sikerül-e Pax doktornak újrarajzolnia a délköröket, vagy ha azt nem is, legalább a határokat megváltoztatni? Mivel lehet megállítani a mongóliai bajszos hangyák invázióját? Tud-e egy úri szabó legalább olyan jól kényszerzubbonyt varrni, mint ahogy vadászöltönyt? Miért őrzi Horgosi Hilton Emil, amit azok a gyönyörű fekete lovak még az államosítás előtt utoljára pottyantottak? De ami a legfontosabb: mi hasznunk lesz belőle, ha megskalpoljuk szegény Józsit?


Az egykori Csárdáskirálynőt tizenkétszer tapsolták vissza: Horváth Zsuzsa, Tamási Zoltán


Skalpoljuk meg szegény Józsit!
- már-már komédia -
Tolnai Ottó Tűzálló esernyő, Végeladás, Paripacitrom című művei alapján

Szegény jó Crni Józsi, vízmérő: Spilák Lajos
Bildi Margaréta, Józsiné: Nyakó Júlia
Pax doktor, speditőr: Tamási Zoltán
Ella, Pax doktor felesége: Homonnai Katalin
Zetor Traktor, a tántoríthatatlan: Hannus Zoltán
Vadnay Desider, úri szabó: Halmágyi Sándor
Frőbel Károly, veterán: Fodor Tamás
Glória, valamikori Csárdáskirálynő: Horváth Zsuzsa
Horgosi Hilton Emil, kövületvadász: Lovas Dániel
Lilike, aki nem érti: Rusznák Adrienn

szövegkönyv: Gyarmati Kata
jelmezek, tárgyak: Németh Ilona és Bodor Kata
fény, hang: Fodor Gergely

rendező: Fodor Tamás

Előadások a Stúdió K Színházban (Ráday utca 32.):
2008. október 30. (bemutató) és 31., november 13. és 29.


Vajon mi van Pilák Pinci nadrágjában? Tamási Zoltán, Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Rusznák Adrienn, Nyakó Júlia

A vajdasági magyar irodalom kiemelkedő alkotójának, az élő klasszikusnak számító Tolnai Ottónak a rendhagyó, sajátosan szürreális világú drámai szövegeivel dolgozott ezúttal a Stúdió K Színház alkotóközössége, amely a rá jellemző módszerrel, a fokozott kreativitást igénylő, gyötrelmektől sem mentes próbafolyamat során addig formálta-fejlesztette a Tolnai Ottó három művéből (Tűzálló esernyő, Végeladás, Paripacitrom) kölcsönvett motívumokat, amíg új, önálló darab született belőle. Lehet rajta nevetni (már-már komédia), de azért néha végigfut az ember hátán a hideg, ahogy látja, miként mennek egymás agyára szépen lassan ennek a furcsa lakóközösségnek a tagjai valahol a Nyugat-Balkánon, hogy egyszerre tud kifejezetten kellemes és nyomasztóan kilátástalan, fojtogatóan elviselhetetlen lenni ez a közös udvar.


Ma már nem tudnak bömbölni Európa színpadain: Spilák Lajos, Horváth Zsuzsa

Hosszú műhelymunkával egészen sajátos világú előadás jött létre. "Szabad kezet adok, legyen könnyű és szabad a kezetek..." - írta Tolnai Ottó, amikor az első vázlatok után engedélyt kért tőle a Stúdió K Színház arra, hogy három darabja nyomán egy negyediket alkosson. A Tűzálló esernyőből az alaphelyzet, a Végeladásból az elmúlás felé menetelés fájdalma, a Paripacitromból a jól eltalált figurák és a karcos humor váltak a Skalpoljuk meg szegény Józsit! című önálló darab szerves részévé.


A szakszerű skalpolás szabályai: Hannus Zoltán, Spilák Lajos, Fodor Tamás

Parti Nagy Lajos kötetnyi terjedelmű interjút készített Tolnai Ottóval (Költő disznózsírból), amelynek szövege szintén Tolnai irodalmi művének tekinthető, és motívumai belekerültek a Stúdió K Színház előadásába, ahogyan annak a nyitott szeminárium-sorozatnak (Ajvár szerdán - "Mindig a másik a Balkán") a tapasztalatai is, amelynek során október folyamán egy-egy izgalmas balkáni film vetítése után beszélgetésre került sor: meghívott vendégek (Krasztev Péter, Spiró György, Balla Zsófia, Forgách András, Balázs Attila) segítettek megismerkedni a tőlünk délre élő népek "gubancos" történetével, tragikomikus konfliktusaival.


Egy úri szabó nőknek nem dolgozik és kényszerzubbonyt sem varr: Halmágyi Sándor

Az összetett szerkezetű színpadi produkciónak éppúgy része Tolnai Ottó finom lírájú költői nyelve, mint a fanyar humor. Belül maradunk a Tolnai által megteremtett szürreális Vajdaság-mitológia világán, de újra meg újra rá lehet ismerni a saját vad hétköznapjainkra és a brutális történelemre. A mindig csak a másikat bolondnak tartó szereplők mindegyike saját groteszk rögeszméjének él, szinte állandóan színen van mindenki: acsarkodnak, hisztériáznak, vagy éppen törékeny szövetségeket kötnek. Tíz meghökkentő figura szándékai és emlékei kavarognak a szemünk előtt.


Pax doktor nagyszabású tervei megvalósítása érdekében áramot vezet a kerítésbe: Rusznák Adrienn, Horváth Zsuzsa, Halmágyi Sándor, Nyakó Júlia, Tamási Zoltán

Bizarr, szürreális történet ez, ugyanakkor az előadásnak van egy nagyon konkrét valósága: élő állat és élő növények vannak a színpadon, a körültekintő keresés során kiválasztott tárgyak sem színházi kellékek, hanem nagyon is valóságosak, a saját múltjukat, saját történetüket hozzák be az előadás világába. Így találhatott otthonra a palicsi Tolnai Ottó világa a Ráday utcában.

Fotók: Bácsi Róbert László
Forrás: Stúdió K Színház

süti beállítások módosítása