Randevú Radnótival

Különleges színházi és kulturális csemegére invitálja a költészet rajongóit - de a költészettõl eddig tartózkodókat is - a VAM Design Center november 14-én, pénteken este 19 órától, hiszen kép, hang és teátrum egyesül a Radnóti Miklós versei által ihletett kiállításon és versszínházi estén, ahol Turek Miklós Radnóti verseibõl összeállított monodrámája és Nágel Kornél színes grafikai nyomatai és fametszetei láthatóak, hallhatóak. Izgalmas hangzó látvány a poétika jegyében - nem csak a poétika szerelmeseinek.

Radnóti két bőröndben

Különleges élményben lehet részük azoknak a látogatóknak, akik november 14-én este ellátogatnak a VAM Design Centerbe, hiszen nem csupán hallhatják a fiatalon elhunyt költőóriás örökbecsű költeményeit - és ezen keresztül életútját is - versszínházas formában Turek Miklós előadásában, hanem Nágel Kornél fiatal képzőművész színes grafikai nyomatait és fametszeteit is láthatják. Vers, színház, kiállítás ez egyben, láthatunk, hallhatunk és befogadhatunk minden formában és ameddig csak bírunk: a televízióból csak Zoltánként, egy bank reklámarcaként és az aranyszájú Emese állandó partnereként ismert Turek Miklós most igazi színésznagyságokat megszégyenítő kifinomultsággal vezeti be a költészet szerelmeseit a "radnótiság" hangzó élményébe, ahogyan tette ezt előző versszínházi bemutatkozása alkalmával is, amikor Faludy György versein keresztül elevenítette fel a nemrég elhunyt költő életét, amit a versszínházi estéken állandó alkotótársa, Nágel Kornél "Oly korban éltem én e földön..." címmel kiállított, a Bori notesz ihlette alkotásai kivételesen eredeti módon gazdagított. Ők ketten már megjárták az Újvilágot is, hiszen Kanadában nagyon nagy sikerrel mutatkoztak be Faludy és Radnóti estjeikkel, példát mutatva a magyar közönségnek a költészet szeretetéről és művészi elhívatottságról.
Vizuális művészet, teátrum és poétika egyesül ebben a rendhagyó kísérletben, amely méltán érdemli ki a szakavatott közönség érdeklődését, ám azoknak is különleges élményeket tartogat, akik eddig meggyőződéses költészetundorral utasítottak el minden hasonló próbálkozást. Szívnek, szellemnek és léleknek egyaránt felüdülés a művészi formáknak eme tobzódása, ami, ha magányosan somfordálunk el az előadásra, felüdít, ha barátainkkal, családunkkal választjuk ezt a péntek esti műélvezetet, felemel és átlelkesít. Írni, játszani vagy éppen rajzolni vágyunk, s ez a versszínház és képzőművészet eme találkozásának nem titkolt célja: egyrészt testközelbe hozni a tankönyvízűvé vált költőinket, mindennapjaink részévé tenni őket, másrészt pedig kísérletezni ezekkel az eltérő művészi kifejezésmódokkal, megmutatni, mennyire más is a vers, ha hangzik, ha elhangzik, sőt, ha látvány is kapcsolódik hozzá.
A versszínház egyik kulcsszava - a számos művészeti forma ellenére - az egyszerűség, hiszen  nem gigantikus kelléktárral és pazar díszletekkel tereli el a nézők-hallgatók figyelmét, hanem valóban, két bőröndbe belefér mindaz, amivel a művészek érkeznek: feltűnik egy-egy zakó, néhol egy növény, talán pár kötet, akad szemüveg is és boros flaska, ha a helyzet úgy kívánja. Egyszerűség és mívesség minden szinten - játszani, érezni, hallgatni-hallani és persze látni tanít a versszínház, együtt vagy külön-külön, hiszen ki tudja, kivel ismerkedik meg az ember egy ilyen mini-összművészeti estén.


--------------
Radnóti versszínház és kiállítás
Turek Mikóssal és Nágel Kornéllal
Időpont: 2008. november 14. , 19.00 h
Helyszín: VAM Design Center /Király utca 26./

Forrás: VAM Design Center

süti beállítások módosítása