A "Csavargók Királya"

November elsõ napjaiban újra Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel Földes László Hobo. Egyéni elõadóestje, melynek címe Csavargók tízparancsolata, az utazásról, vándorlásról szól, amely látszólag fizikai cselekedetek sorozata, valójában azonban jelképekkel, titkokkal teljes szellemi barangolás.

 

Minden útra kelés az otthonra találás reményében történik, minden megérkezésben benne van a megállapodás reménye, de mindig ott a sejtelem is, hogy valamikor majd innen is tovább kell állni. Az örökös útonlétről, az életvitelszerű nyughatatlanságról, de a zaklatottság monotóniájáról is szól az előadás. 

A produkció gerincét Hobo Földes László Csavargók tízparancsolata c. kötetének versei adják. Úgy épül fel a műsor, hogy kirajzolódjék belőle a szerző világérzékelésének, gondolkodásának fejlődéstörténete. A lázadástörténet elejétől s a kezdetbeli Doors slágerektől - "Amikor elérkezett hozzánk is a Zene / És kibontotta hajunk zászlaját" -, végig a blues fejezetein át a máig. Fotók, képek jelennek meg a háttérben, és felhangzanak az egyes korszakokat erőteljesen kifejező dalok, az úti élmények zenei sűrítményei.

Az előadás kapcsán a következőket mondta a szerző: "Kicsi koromban bélyegként viseltem a csavargónevet. Nem mehetnékből lettem csavargó. Menekültem. Mennem kellett, és olykor másutt jobb volt, mint otthon. Így kezdődött az, ami a felnőtté válásom során egészen új tartalmakat kapott..." A Csavargók tízparancsolata egy 1999-ben megjelent Hobo Blues Band album címe is. Az albumon elhangzó zenékből és a kötet verseiből készült produkcióval Hobo ma is azt sugallja mindenkori rajongóinak, amit a csavargók tizedik parancsolatában így fogalmazott: "Légy szerelmes az életbe!" 

A Csavargók tízparancsolata című egyéni előadást idén márciusban mutatta be Hobo Földes László a debreceni Csokonai Színházban. A sepsiszentgyörgyi közönség november 4-én, 6-án és 7-én láthatja a Tamási Áron Színház Kamaratermében, mindhárom nap este 7 órától. Látvány- és jelmeztervező Ondraschek Péter, a rendező pedig Vidnyánszky Attila, akinek legutóbb Örkény István Tóték című darabjából készült előadását láthatták a sepsiszentgyörgyi nézők.

Forrás: Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

süti beállítások módosítása