10 év képekben

10 év képekben. 10 esztendõ emblematikus elõadásinak legizgalmasabb pillanatai - két kiváló fotómûvész szemével. Nézõként mozdulatokra, hangokra, füstre-fénye, színekre, illatokra emlékszünk egy-egy igazán maradandó darabból. De mire emlékszik a fényképész? A fotó-emlékezet lenyûgözõ képekben rögzíti az élményt, úgy, ahogy a gép mögött álló (kép)alkotó és a fényképezõgép lencséje látja...

Koncz Zsuzsa és Dusa Gábor fotóművészek a kezdetektől figyelemmel kísérik a Trafó előadásait; megörökítették fotóikon azok nagy részét. Most az ő szubjektív válogatásukon keresztül láthatjuk a megnyitó óta eltelt éveket. Kiderül, számukra mely pillanatok, előadások voltak a legemlékezetesebbek. Lia Rodrigues spanyol-geometrikus formái, a CandoCo társulat táncosainak tökéletlenségükben tökéletes testrészei, a Ballet Preljocaj sötét-pontos világának körvonalai, Trisha Brown korai munkáinak dinamizmusa, vagy Yasmeen Godder fehér színpadának fekete madár-táncosai... esetleg egy másik darab másik momentuma.

Fotók - táncos és színházi pillanatok, amelyek kimerevítették a mozdulatot, megállították az időt, így megőrizték számunkra az előadások hangulatát, feszültségét, izgalmát.

A kiállítás a 2008-as Fotóhónap rendezvényei között szerepel, és november 30-ig látható.

Photographers Zsuzsa Koncz and Gábor Dusa have followed attentively our performances from the beginning, recording most of them in photographs. Now, through their own subjective selection, we can re-view the past 10 years since Trafó’s opening. The selection is to be seen from 7 November to 30 November in Trafó Café.

KONCZ ZSUZSA
fotóriporter

"Középiskolás koromban határoztam el, hogy fotóriporter leszek, ehhez Escher Károly akkoriban megjelent könyve, a Riportfényképezés, adta az ötletet. Később, első személyes találkozásunk után, az idős mester haláláig tartó szakmai barátságába fogadott." (Koncz Zsuzsa)

1963-tól egy kulturális hetilap, a Film Színház Muzsika fotóriporter munkatársaként fényképezett színházi próbákon, filmforgatásokon, portrékat készített a kor jelentős művészeiről. Ezekben az években kezdett dolgozni a Színház című folyóiratnak, amelynek 1999 óta képszerkesztője. A kilencvenes években több dokumentarista riportot készített: hajléktalanokról, barlangban lakó cigányokról, vak gyerekekről...

Táncfotózással a 90-es évek közepe óta foglalkozik.
1979-ben rendezte első önálló kiállítását, amelyet azóta több, mint tizenöt követetett.
Első könyve 2000-ben jelent meg a Fényképtár sorozatban.

Díjai:
Balogh Rudolf díj - 2001,
Hungart alkotói ösztöndíj - 2005, 
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE - 2008


DUSA GÁBOR
fotóriporter, újságíró

1987-től 1990-ig Az Állatorvostudományi Egyetem hallgatója. 1991-ben jelennek meg első fotói a Ring című újságban.  1992-1993-ig Fotóriporter gyakornok a Köztársaság című hetilapnál annak megszűnéséig.  1993-1994-ben a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskola fotóriporter hallgatója (később a laptervezés-képszerkesztés szakot is elvégzi).
1995-től 1996-ig a Pelikán Kiadó alkalmazásában a Népszabadság vidéki lapjainak, és a Pest Megyei Krónikának dolgozik, mint fotóriporter, 1997-től 1999-ig a FunKey extrémsport és szabadidő magazin fotóriportere.
2000-től a lapok megszűnéséig a Népszabadság Computer Technika melléklete, és utóda az Infokrónika, informatikai újságírója.
Több táncelőadást dokumentál, illetve koreográfiákhoz készít videókat. Mándy Ildikóval közösen készített táncfilmje, a Plázaláz információs vetítésre került a 34. Magyar Filmszemlén, és vetítették a 34. Budapesti Függetlenfilm Szemlén, 2003-ban.
Jelenleg szabadúszóként színházi és táncfotográfiákat készít, több lapnak fényképez.

Díjai:
2000 Veszprémi Összművészeti Fesztivál - Magyar Fotóriporterek Társasága különdíja
2001 Veszprémi Összművészeti Fesztivál - Legjobb kollekció díja

---------------------------

Trafó 10 - Fotóhónap 2008.
Koncz Zsuzsa és Dusa Gábor fotókiállítása

Megnyitó: 2008. november 7-én, pénteken 19h-ra a Trafó Kávézójában
A kiállítást megnyitja: Fuchs Lívia tánctörténész
Megtekinthető: 2008. november 30-ig

Forrás: Trafó

süti beállítások módosítása