Szorongás Orfeum

Az orfeum zenés kabaré. A Szorongás Orfeum pedig az õszinte, a veszélyes kabaré. A zene pedig zene, zene, zene...és a fiatalok játszanak gitáron, szaxofonon, hegedûn...

Peer Krisztián darabja mindenekelőtt költői erejével nyűgözi le olvasóját, ugyanakkor izgalmas kortárs dráma is, amely a színpadi nyelv megújítására törekszik, beemelve a rétegnyelvek, a szubkultúrák, a modern zenés műfajok virtuóz formai megoldásait.
A fiatal művészek érzékenységgel, zenei képzettséggel, nagy játékkedvvel és empátiával tárják elénk a fellobbanó szerelmek, megcsalások, kialvó vágy, árulás, lázadás és önkínzás, különnemű függőségek történeteit; drog, rasszizmus, harc a közösségben, a kamaszkor félelmei, a felnőttvilág idegensége, bulik, részeg éjszakák, ahol minden megtörténhet és meg is történik; megannyi kortárs témát. Különös találkozás: kemény igazmondással, de remek humorral, belülről láttatják a felnőttek és a maguk világát.

Maguk a játszók se felnőtt színészek még: színpad és nézőtér között a határ elmosódik.


A Jászai Mari Színház előadása
Peer Krisztián: Szorongás Orfeum

Szereplők:
Bagaméry Orsolya
Császár Réka
Drága Dia
Jobbágy Kata
Kardos János
Kulcsár Balázs
Németh Fruzsina
Rakottyai Katalin
Sándor István
Szakács Hajnalka
Telekes Péter
Vig Ágnes


Dramaturg: Kárpáti Péter
Díszlet-jelmez: Balázs Juli
Koreográfus: Vig Ágnes
Zeneszerző: Kovács Áron

Rendező: Perényi Balázs

Bemutató: 2008. november 7. 19 óra
Helyszín: Tatabánya, a Közművelődés Háza

Az előadás iskolai közösségi terekhez igazodva készült középiskolásoknak, fiatal felnőtteknek.

A SZÍNHÁZ VELED VAN!

A Jászai Mari Színház az idei évadtól A SZÍNHÁZ VELED VAN! elnevezésű programjával szeretné a középiskolások és pedagógusaik szórakozását és egyúttal munkáját segíteni. A színház által meghirdetett programban tíz előadás szerepel (saját és más társulatok, színházak meghívott produkciói), amelyek közül az iskola és a diákok saját bérletüket a maguk kívánsága szerint állíthatják össze. A kiválasztott produkció(ka)t az iskola közösségi tereiben (aula, tornaterem, osztályterem) adjuk elő. Az előadások többségének hossza kb. 70-80 perc, így azok könnyebben beilleszthetők a diákok és az iskola munkarendjébe. A produkciókban kifejezetten a középiskolás korosztály érdeklődése, gondolkodásmódja, problémái köszönnek vissza (felnőtté válás, szülőkkel való kapcsolat, válás, drogok, buli, (tovább)tanulás, barátság, testiség, agresszió kezelése stb.). Az előadások után az alkotók és drámapedagógusok beszélgetést tartanak a nézőkkel, így a feldolgozás olyan keretek között valósulhat meg, amelyben lehet kérdezni, vitatkozni, mesélni. A programban szereplő produkciók árát a diákok pénztárcájához igazítottuk (300 Ft/ea.), de további kedvezmények is igénybe vehetők (ingyenes és/vagy félárú eladások).

A programban a Szorongás Orfeum (Jászai Mari Színház), a hamlet.ws (Krétakör Színház), a Varázsfuvola (HoppArt Társulat), a Szörprájzparti (Kárpáti Péter rendezésében, bemutató 2009 tavasza; Jászai Mari Színház), a Borsógörgető (Tóth Miklós rendezésében, bemutató 2009 tavasza; Jászai Mari Színház), a Boldog ország, avagy ó, azok az ötvenes ÉNEK (Jászai Mari Színház), a Plazma (KoMa Társulat), A vizsgálat és A Mikádó (SZFE vizsgaelőadásai) és a Klamm háborúja (Kolibri Színház) című produkciók láthatók.

További előadások: középiskolákban, illetve a tervek szerint 2009-ben a tatabányai Közművelődés Házában lesznek. 

A mozgáspróbán készült fotókat Sipos Zoltán készítette
Forrás: Jászai Mari Színház

süti beállítások módosítása