Woyzeck bemutató

A Maladype Színház 2008/2009-es évad elsõ bemutatójára november 13-án kerül sor a Thália Színház, Új Stúdiójában. Georg Büchner: Woyzeck címû darabját Claudio Collovà olasz rendezõ vitte színre.
"Elátkozott hely az. (...) Csend van, minden csendes. Mintha meghalt volna a világ. Marie, mennünk kell." /Woyzeck - Büchner/

"A figyelmet ezúttal két karakterre, Woyzeckre és Mariere összpontosítottam: csak ők jelennek meg a színpadon, megsokszorozva, mint egy Francis Bacon-triptichonon, egy olyan eseményláncolatban, amelyben már minden megtörtént és most felidéződik, mint egy pusztulás utáni tájképen." (Claudio Collovŕ)

"Balázs Zoltán és én először Stuttgartban találkoztunk, 2002 nyarán. Egy olyan projekt részesei voltunk, amelyben számos rendező és tervező vett részt Európa minden részéből, és amely Büchner remekművein, a Woyzeck-en és a Leonce és Lénán alapult. Az Európai Színházak Uniója felkérésére a stuttgarti színiakadémia diákjaival dolgoztunk, német nyelven. Majdnem egy hónapig tartott a munka, s eredményeinket bemutattuk a Wilhelma Színház főleg színészekből, kritikusokból és színházi emberekből álló közönsége előtt. Én a Woyzeck-en dolgoztam, Zoltán a Leonce és Lénán - kiváló eredménnyel - , és bár a művészi világunk bizonyos tekintetben nagyon különböző volt, sok éjszakát töltöttünk beszélgetéssel és az alkotófolyamat elemzésével. Nagyon jó barátokká váltunk, rájöttünk, hogy kettőnk munkája erkölcsi értelemben nagyon közel áll egymáshoz, és hogy ugyanazon célok mozgatnak minket - nagyon tömören fogalmazva egy erősen fizikai és ugyanakkor érzelmi színház megteremtése. Az volt a vágyunk, hogy az együttműködésünk tovább folytatódjon saját, független színházi társulataink révén is, hiszen saját országunkban mindketten társulatvezetőként is működünk. Tavaly felkérést kaptam, hogy egy workshop keretein belül dolgozzam Zoltán társulatával, a Maladypével. Közös munkánk rendkívül intenzív volt - mind művészileg, mind emberileg -, és Olaszországba egy jövő évi új budapesti produkció ígéretével tértem vissza. Úgy tűnik, az utazás most véget ért. Idén Zoltán és társulata végre színpadra állította a Leonce és Lénát, a Maladype következő bemutatója pedig az én Woyzeck-em lesz. Egy álom vált most valóra, melyet mindketten akartunk, mely évekkel ezelőtt kezdődött és egészen a jelenig vezetett. Beszéljenek most már rendezői látomásaink úgy, ahogyan mi tettük azt az elmúlt évek alatt." (Claudio Collovŕ)

Claudio Collovŕ előadása a Maladype Színház társulatával
Büchner: Woyzeck
Thurzó Gábor és Halasi Zoltán fordításainak felhasználásával


Játsszák:
Bakos Éva, Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla, Orosz Ákos,
Lendváczky Zoltán, Páll Zsolt, Simkó Katalin, Tompa Ádám

Díszlet, jelmez, világítás: Claudio Collovŕ
Asszisztens: Varsányi Kristóf, Mátrai Mirella
Woyzeck-dal: Giacco Pojerto, Nino Vetri

Bemutató időpontja: 2008. november 13. 19.30
Thália Színház, Új Stúdió

További előadások: 2008. november 14., 15. 19.30

Jegyrendelés:
Thália Színház, Új Stúdió
Budapest, 1065 Nagymező u. 22-24.
Tel.: 061/311-0635, 311-1874
e-mail: szervezes@thalia.hu

Claudio Collovŕ 1985-ben, Palermóban szicíliai művészek (színészek, festők, táncosok, zenészek) egy csoportjával alapította meg a Cooperativa Teatrale Dioniso társulatot - mai nevén az Officine Ouragan társulatot -, amely a kezdetektől fogva a kísérleti színház területén fejti ki tevékenységét. Előadásaikat (melyek különböző inspirációs forrásokból - költészet, fotóművészet, festészet - táplálkoznak és jórészt fizikálisak) különböző olaszországi színházakban játszották, illetve hozták létre, és több olasz és nemzetközi fesztiválon is bemutatták. Legutóbbi külföldi munkája a Hamlet - Album de Familie volt, Mueller és Shakespeare nyomán, a bukaresti Mic Színházzal közös produkcióban. Következő olaszországi bemutatója - a James Joyce Ulysses című műve alapján korábban készült több előadása eredményét is felhasználva - a 2009/2010-es évadban lesz a palermói Teatro Stabile Biondo színházzal, és az azt követő évadban több olaszországi városban is látható lesz majd.

Több információ, fotó és kritika elérhető a www.officineouragan.com honlapon.

Fotó: Varsányi Kristóf
Forrás: Maladype Színház

süti beállítások módosítása