Nyílt levél

Az októberi Színházi folyóiratban közölt Kritikusok Díján ismét nagyon kevés szavazat született a gyerekszínházi elõadások kategóriában. Kuthy Ági és Csató Kata közösen megfogalmazták a fenti nyílt levelet, amit szeretnének eljuttatni az összes magyar gyerekszínházzal foglalkozó színházhoz.

Az a kérésük, hogy aki egyetért a levéllel, az írja alá és juttassa vissza Csató Kata e-mail címére: csato.kata@gmail.comEz a cím védelemre kerül a spamrobotok ellen, engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse , aki összesítve az aláírásokat továbbítani szeretné a Színház folyóiratnak. Az aláírások visszaküldésére nem egészen egy hét áll már csak rendelkezésre, mivel közeleg a lapzárta. Tehát az, aki az ügy mellé szeretne állni, kérjük, gyorsan cselekedjen.

aki csatlakozni szeretne, tehát a csato.kata@gmail.comEz a cím védelemre kerül a spamrobotok ellen, engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse címre irjon

Tisztelt Kritikusok!
Tisztelt Kuratórium! Az októberi Színház folyóiratban közétett Kritikusok Díja gyerekszínházi előadás kategóriájában idén sem osztottak ki díjat. Sőt, mint a személyes jelölési listákból kiderül, sajnos a legtöbb kritikus nem is szavazott.
Évadonként közel 200 magyar gyerekelőadás születik (profi, amatőr, báb, élő, intézményes, magán, drámapedagógiai, határainkon belüli és határainkon túli), melyek között nem egy kimagasló eredményeket ér/ért el magyar illetve nemzetközi fesztiválokon, nem is beszélve az értékteremtésről, a stiláris és formai újításokról. Nagyon kevés lehetőségünk van szakmailag megméretődni, ezért lenne számunkra fontos, hogy egy ilyen fórumon komolyan vegyék a munkánkat és mind alkotók, mind az előadások színvonalas mezőnyben tudjanak "versenyezni".
Levelünkkel beszélgetést szeretnénk indítani, melyben első kérdésként szeretnénk felvetni: mit kell tennünk ahhoz, hogy a gyerekelőadások is hasonló kritikai elbírálásban részesüljenek, mint a "felnőttszínházi" előadások? Amennyiben azért nem tudtak szavazni az előadásokra, mert kevés információ állt a rendelkezésükre, nagyon szívesen tájékoztatjuk Önöket a bemutatókról, a vidéki gyerekelőadások Budapesten való szerepléséről, a havi programokról, egyedi rendezvényekről egyaránt.

Tisztelettel:
Csató Kata (bábszínész, bábrendező, az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete elnöke)
Kuthy Agnes (bábrendező, az Európai Szabadúszó Művészek Egyesületének tagja)
Tengely Gábor (bábszínész, bábrendező, az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete alelnöke)