100 éves a veszprémi Színház

Vándorfesztivállal, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, elõadásokkal, színes rendezvényekkel, Kritikusok írták címû vetélkedõvel, a Moliére címû darab díszbemutatójával ünnepli a Veszprémi Petõfi Színház épülete fennállásának 100 éves évfordulóját november 14. és 23. között.

100 éves a veszprémi színház
Színes rendezvények a centenáriumon
 - RÉSZLETES PROGRAM -

November 14. (péntek)

16.30 színház

Koszorúzás a Medgyaszay emléktáblánál
Köszöntőt mond: Debrecenyi János Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere

17.00 színház, aula
Potzner Ferenc építész kiállítása, valamint Balogh Gyula régi veszprémi képeslapjai
A vendégeket köszönti:
Lasztovicza Jenő a megyei közgyűlés elnöke
és Bujtor István a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója
A kiállítás kurátora: Potzner Ferenc építész, művészettörténész

17.30 nézőtéri büfé
Jubileumi kiadványok bemutatása
Veszprém Megyei Színházművészeti Lexikon
100 éves a színház

19.00 nagyszínpad
Bemutató előadás
Mihail Afanaszjevics Bulgakov: Moliere
(Álszentek összeesküvése)
előadás két részben
Rendező: Vidnyánszky Attila, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész

Szereposztás:
Jean-Baptiste Poquelin de Moliere, híres drámaíró és színész - Eperjes Károly Jászai- és Kossuth díjas
Madeleine Béjart - Perjési Hilda
Armande Béjart de Moliere - Dobra Mária
Mariette Rivaillel - Bajcsay Mária Jászai-díjas
Zachaire Moirron, neves színész - Gere Dénes Ákos
Jean-Jacques Bouton, Moliere szolgája - Nyirkó István
XIV. Lajos, Franciaország király - Kuna Károly Jászai-díjas
"Félszemű" - Gula Péter
De Charron, Párizs hercegérseke - Szalma Tamás Jászai-díjas
Igazságos Varga, udvari bolond - Kőrösi Csaba
Charles de la Grange, színész, gúnynevén "Regiszter" - Tóth Loon
De Laissac márki, hamiskártyás- Máté P. Gábor
Hűség testvér - Baranyi Péter
Bartholomé atya, vándorprédikátor - Szűcs László


November 15. (szombat)

13.00 - 16.00 Színház aula, kávéház
Századfordulói kávéházi hangulat
Századelői kávéházi hangulat és korabeli ételek kóstolása. Aki szeretné magát a 100 évvel ezelőtti korban elképzelni, beöltöztetjük és fotó is készülhet róla.

13.00 - 16.00 Az egész színház területe
Színházi körút
A mai nap minden érdeklődő előtt nyitva áll színházunk. Ha még nem álltak a színpadon, ha még nem látták volna hogyan készül egy előadás, most betekintést nyújtunk egy rövid körsétával a színház hétköznapi életébe.

13.30 Stúdió
100 éves falak között. Tárlatvezetés, szakmai beszélgetés Ordasi Zsuzsa művészettörténésszel és Potzner Ferenc építésszel

14.30 Aula
Zajti Gábor: Az építészet Bartókja című filmjének a vetítése az aulában

16.00 Stúdió
Kritikusok írták
Játékos vetélkedő a 100 éves Petőfi Színházban

A centenáriumi ünnepség keretében a színház stúdiójában újságírók, kritikusok és színészek találkoznak egy játékos verseny keretében, amelynek címe: Kritikusok írták. Ez a vetélkedés arról szól, hogy a színházról író újságírókat, kritikusokat, meghívott médiaszemélyiségeket arra kértük, írjanak egy tetszőleges jelenetet - a téma a színház világa- és azt a színészeink felolvasószínpadszerűen bemutatják nálunk. A zsűri pályaműveket értékeli és jutalmazza a legjobb írásokat.

A versenyen a következő újságírók indulnak: Kellei György ( Veszprém megyei Napló), Füssy Angéla (Vehir.hu), Novics János ( egykori Index.Veszprém), Király Viktor (egykori Index.Veszprém), és meghívott vendégként Cseri Péter ( Népszabadság), Dorogi Gabriella ( TV2- Napló).

A zsűri elnöke: Bakács Tibor Settenkedő kritikus. Tagjai: Palásthy Bea, a Veszprémi Petőfi Színház színművésznője, Kisfaludy András filmrendező, a legendás Kex együttes dobosa és Fenyvesi Ottó költő-újságíró.

A jeleneteket a Veszprémi Petőfi Színház művészei közül Terescsik Eszter, Módri Györgyi, Tóth Loon, Máté. P. Gábor és Baranyi Péter olvassák fel.

A rendezvényen Terescsik Eszter tolmácsolásában a nézők részleteket hallhatnak Kiss Nikolett újságíró Noteszlapok című írásaiból és meglepetésprodukcióikkal érkezik Dávid Roland énekes.

19.00 nagyszínpad
November 15. 19.00 Bakony bérlet
Mihail Afanaszjevics Bulgakov: Moliere (Álszentek összeesküvése)
előadás két részben

November 16. (vasárnap)

13.00 - 16.00 Az egész színház területe
Századfordulói kávéházi hangulat
Századelői kávéházi hangulat és korabeli ételek kóstolása. Aki szeretné magát a 100 évvel ezelőtti korban elképzelni, beöltöztetjük és fotó is készülhet róla.


13.00 - 16.00 Az egész színház területe
Színházi körút
A mai nap minden érdeklődő előtt nyitva áll színházunk. Ha még nem álltak a színpadon, ha még nem látták volna hogyan készül egy előadás, most betekintést nyújtunk egy rövid körsétával a színház hétköznapi életébe.
14.00 Stúdió
A mi színházunk
Mobilfilm pályázat díjnyertes filmjeinek bemutatása. Díjkiosztás.

Vándorfesztivál


November 17. (hétfő) 19.00
Paul Portner: HAJMERESZTŐ
Katona József Színház Kecskemét
Rendező: Cseke Péter

Az amerikai színháztörténetben soha olyan hosszú szériát nem ért meg prózai előadás, mint Paul Portner: Hajmeresztő című bűnügyi játéka. Sikerének titka az az interaktív kapcsolat, mely beleszólási lehetőséget biztosít nézőközönségének. Az előadás során Rosetti felügyelő próbál végére járni a publikum segítségével, Isabel Czerny, zongoraművésznő rejtélyes meggyilkolásának. Mivel a közönség az egyedüli szemtanú, akik mindent láttak, segíthetik a nyomozást kérdéseikkel. A bűntény után minden egyes néző maga is nyomozóvá, vagy ha úgy tetszik, tanúvá válhat.
Természetesen, Agatha Christie legjobb tanítványaként, Paul Portner is elrejti az összes félrevezető jelet, kelléket, indítékot, minden szereplőnek van oka, ellenszenve, sérelme, hogy megölje a művésznőt, mindenki gyanús mindenkinek. Legfőképpen nekünk, akik láttunk, hallottunk mindent, és ítélkezhetünk!Utána fellebbezésnek helye nincs. Legfeljebb egy következő előadáson...
Szereplők : Hegedűs Zoltán, Danyi Judit, Réti Erika, Pál Attila, Besenczi Árpád, Szarvas Attila.

November 18. (kedd) 19.00
Shakespeare: HAMLET
Soproni Petőfi Színház
Rendező: Kerényi Imre

Az angol klasszikus, Shakespeare zseniális drámájáról nehéz lenne újat mondani. Nem is kell megpróbálni. Hiszen évszázadok múltán oly naprakészek mondatai, találóak szereplői, hogy az ember újra és újra rácsodálkozik, "csak az idő halad, mi nem változunk". Mi, az emberiség, felcímkézve a hiúság, gyarlóság, öntörvényűség, haszonlesés, erkölcstelenség, vagy a pajzánság határtalan jelzőivel.
Az előadás középpontjában a család áll. Az anya, és fiú, aki különböző módon gyászol, üdvözöl egy új világot, rendszert, ami gyarlóbb, és kuszább lett, mint az előző. A főhős vívódik az általa vélt igazság és a valóság között. Nyomozásba kezd apja halálával kapcsolatosan, a Szellem megjelenésének köszönhetően. Az gondolnánk, hogy egy háborodott elme szüleménye mindez, ám a jó barát Horatio éppúgy részese a múlt feltűnésének, mint maga Hamlet.
Az igazságnak súlyos következményei vannak, ha azt korábban megmásítani szándékoztak néhányan. Így történik ez ebben a drámában is. Tragédiák sorozata, gyilkosságok sora figyelmeztet arra, az ember bármely rendszere,- egyéni, családi, társadalmi,- megbomlik, nem tudja kézben tartani sorsát, bukik vétkes, és ártatlan egyaránt.
Szereplők: Viczián Ottó, Nemcsák Károly Jászai Mari díjas, Piros Ildikó Jászai Mari díjas, Érdemes Művész , Huszti Péter Kossuth díjas, Érdemes és Kiváló Művész, Laklóth Aladár, Kiss Zoltán, Magyar Tímea, Bregyán Péter Jászai Mari díjas, Benkő Péter Jászai Mari díjas, Győri Péter, Keresztes János, Sövegjártó Áron, Bernardo, Zsolnay András.

19. 00 a Latinovits Zoltán Játékszínben!
A röpülés boldogsága /Latinovits/
R.S.9 Színház
Rendező: Dobay Dezső

A produkció főként Latinovits Zoltán írásaira épül. Írásainak gyűjteményes kötete 1985-ben jelent meg ," Emlékszem a röpülés boldogságára " címmel, Szigethy Gábor szerkesztésében.Az előadás egyrészt végig követi a Színészkirály /Nagy László nevezte el őt így halála után/ pályáját, művészi gyötrelmeit, győzelmeit és vereségeit. Másrészt, mintegy háttérként, bemutatja azt a kort, mely a művésznek adatott, melybe élete szövődött, s melynek politikai ága mélységesen meghatározta tehetsége kibontakozását és okozója volt élete és művészete kettétörésének. Az est szereplői, szerkesztői úgy gondolják, hogy előadásukból a nézők képet kaphatnak a művészsorsról általában, de kiváltképp a XX. század második felének Magyarországáról. Egy ember életének és küzdelmeinek bemutatásával számos máig érvényes kérdés merül föl: küzdeni, hűnek lenni magunkhoz, vagy beilleszkedni az elfogadhatatlanba? Civil kurázsi és szalamandra-lét, a röpülés boldogsága vagy a mélyrepülés? Minderre keresik a választ a szereplők, miközben örülnek annak, hogy abban a városban, Veszprémben és abban a színházban is be tudják mutatni előadásunkat, ahol Latinovits Zoltán, máig maradandó, két rendezése/ Gorkij: Kispolgárok, Németh László: Győzelem/ megszületett.
Szereplők: Csiba Zsolt, Hegedűs Csaba, Huszár Zsolt, Kassi László, Takács Iván, Orosz Róbert.

November 19. (szerda) 19.00
Hunyady Sándor: FEKETESZÁRÚ CSERESZNYE
Szigligeti Színház Szolnok
Rendező: Balázs Péter

Az 1930 novemberében bemutatott Feketeszárú cseresznye hozta meg Hunyady Sándor számára az igazi sikert, tette elismert és ünnepelt drámaíróvá. Hunyady a Trianon-problematikát, a történelem eseményeit nagyformátumú módon hangolja egybe hősei egyéni sorsával. A szereplők konfliktusaiban árnyaltan mutatja be a körülmények deformálta emberi magatartásokat.
A gazdag szerb urak közös életformák között, közös mulatozásban, közös nótákkal éltek a magyar gentryvel, személyesen jóbarátságban és ha néha történt tapintatlanság, amely megpiszkálta szerb érzelmeiket, a dolog könnyen elsímult, mielőtt még konfliktus lett volna belőle. Az impérium-változás, a szerbek uralomrajutása aztán felforgatott mindent, színvallásra kényszerítette az embereket és kirobbantotta a kompromisszumok alá fojtott konfliktusokat, összekuszálta vagy széttépte a kétfajta emberek között a régi állapotban szövődött magánéleti szálakat. A nagy állami eseményből magánéleti drámák kerekedtek, - egy ilyen drámát foglalt színművé Hunyady Sándor.
Tiszta írói ösztönnel tapintott rá Trianon irodalmi felfogásának módjaira. A témának ilyen megragadásából szinte magától adódik bizonyos objektív látása a dolgoknak, s ami még fontosabb, a történéseknek az emberi jellemekre és sorsokra való alapítása.
Szereplők: ifj. Jászai László mv., Radó Denise mv., Gombos Judit, Sárvári Diana, Kautzky Armand mv., Petridsz Hrisztosz, Molnár László, Barabás Botond, Császár Gyöngyi, Karczag Ferenc, Mészáros István, Bitskey Tibor mv., Tóth Tamás mv., Valkay Pál mv., Horváth Gábor, Tárnai Attila, Deme Gábor.

November 20. (csütörtök) 19.00
Egressy Zoltán: PORTUGÁL
Miskolci Nemzeti Színház
Rendező: Korognai Károly

"Budapest belvárosában nőttem fel. Amit írtam, nem élettapasztalatból táplálkozik, pusztán csak képzelet. Sok parodisztikus elemmel, mert én nem nagyon bírom a melodrámát, így aztán a humor, sokszor a nyelvi humor segítségével próbálok megfogalmazni olyan dolgokat, amelyeket talán komolykodva kellene egyesek szerint. A humor nagyon fontos. És nem szeretem, ha fél valaki az érzelmektől. Nehéz egyensúlyt találni.
- Vannak, akik szerint a Portugálban a vidéki Magyarországot gúnyolod ki.
- Vannak. De ez súlyos félreértés. Szeretem minden szereplőmet, és úgy érzem, nem árulom el egyiküket sem. Elég távol áll tőlem a gúnyolódás, esetleg magamat, ha kell... Amit ők gúnynak éreznek, az irónia, nem cinizmus...." /Beszélgetés Egressy Zoltánnal, Kritika, 2001/
Szereplők: Szirbik Bernadett, Chajnóczky Balázs, Szatmári György, Korognai Károly, Baj László, Fandl Ferenc, Műller Júlia, Molnár Sándor Tamás/Keresztesi László, Jancsó Dóra.

November 21. (péntek) 19.00
Mihail Afanaszjevics Bulgakov: MOLIERE
Veszprémi Petőfi Színház
Rendező: Vidnyánszky Attila

A színháztörténet máig izgalmas rejtélyei közé tartozik Moliere és XIV. Lajos viszonya. A francia történelem eme korszaka igazi diktatúra, s ebben a rendszerben egy ilyen lázadó, semmilyen tekintélyt nem tisztelő művész, mint Moliere mégis talpon marad.
Alkut kötött az uralkodóval vagy a király volt elnéző vele szemben? Ezt a kérdést fejtegetheti a néző ebben az izgalmas darabban. Az előadás színház a színházban, nevetéssel, fanyar, ironikus és komor pillanatokkal, amikor szembesülhetünk a művészet és hatalom párharcával, erejük ütközésével. Bulgakov Moliere című darabja az abszolút hatalom és a költő végsőkig kiélezett konfliktusát, az önmagát minden áron megőrizni kívánó ember és művész lelki gyötrődését mutatja be, amelyben az abszolutizmussal szembeni párharc a művész számára elveszett játszma. Értelmiségi kritika Bulgakovtól a mának is.
Ezzel az előadással ünnepli a Veszprémi Petőfi Színház épületének százéves jubileumát.
Szereplők: Eperjes Károly Jászai- és Kossuth díjas, Perjési Hilda, Dobra Mária, Bajcsay Mária Jászai-díjas, Gere Dénes Ákos, Nyirkó István, Kuna Károly Jászai-díjas, Gula Péter, Szalma Tamás Jászai-díjas, Kőrösi Csaba, Tóth Loon, Máté P. Gábor, Baranyi Péter, Szűcs László.

November 22. (szombat) 19.00
Czakó Gábor: DISZNÓJÁTÉK
Békés Megyei Jókai Színház
Rendező: Fekete Péter

Az eredeti kortárs-mű, a Czakó-darab, "a ki, kit árul el"-kérdéskört és a "mi dolgunk a világon?"-problematikát, örökzöld dilemmát feszegeti. Az új rendezői koncepció a "mivel etetnek bennünket?" felvetés irányába bővíti, mozdítja el az eredeti alaptémát. A fogyasztói társadalom lényegéből, vagyis a globális kapitalista életszemléletből adódó csapdahelyzetekre kívánjuk felhívni a fiatalok figyelmét. Mit is fogyasztasz? Mivel is etetnek téged?
Az eredeti mű szerint a játszási helyszín egy disznóól. Öt állat, (négy sertés és egy kutya) össze- és egymásra zárt világát vizsgálhatjuk az eredeti műben. Az új átdolgozásban csak a 4 sertés marad. A négy disznó egy-egy, napjaink társadalmi életében jól behatárolható személyiség, karakter megfogalmazója, megjelenítője. Yorkshire Úr a bankmanager. Megjelenésével, viselkedésével a társadalom azon szereplőit szimbolizálja, akiket a multinacionális cégrendszer beszippantott, látványosan és irigylésreméltóan "jól tart" ( mobiltelefon, szolgálati kocsi magánhasználattal stb.), de a legmesszebbmenőkig kizsigerel, kifacsar, a maga képére formál és - használ. Cornwall Úr, ezzel szemben, a privát szektor kiszolgálója, mondjuk, egy őrző-védő cég alkalmazottja személyében. Teste, agya, szelleme - irányított. A külvilág felé nagyfokú önállóságot, szabad életet, szabad gondolkodást mutat, és talán önmaga is ezt érzi; láthatjuk, hogy mindez csak külcsíny, önámítás. Élete egy jól megrajzolt működő szerkezet fogaskerekeként üzemel, és ebben a szerkezetben az önálló mozgások tere igen szűk. Parancsokat hajt végre, tehát - báb! Mangalicza Úr közöttük a dolgozó lény, a munkásember, aki kétkezi munkájából próbál megélni; természetesen, sikertelenül. Koca anyó - az anya, az önmagunk reprodukálásának a szimbóluma. Egyetlen dolga van a földön, szülni, szépnek és kívánatosnak lenni, s utódokat világra hozni.
A disznóól zárt világa a mai társadalom élettere is egyben. A játéktér elképzelt világot mutat, mely egy túlméretezett disznóól és egy mai lakás sajátos, izgalmas elegye.
Szereplők: Bicskei István, Hodú József, Mészáros Mihály, Kara Tünde. Közreműködnek a Fiatal Színházművészeti Tanház III. év. hallgatói.


November 23. (vasárnap) 18.00
Móricz Zsigmond-Vidnyánszky Attila: ÚRI MURI
Csokonai Színház Debrecen
Rendező: Vidnyánszky Attila

"Megdöbbentem, amikor először láttam a házát, azt a pici kis házikót. Móricz szülőfalujához közel, a Tisza másik oldalán születtem. Mindig is éreztem valami lelki rokonságot. Az általa felvetett kérdések az én kérdéseim is, zsigerből érzem, hogy honnan közelít, mit akar megfogni. Ahogy előbb körbejárja, azután belenyúl Szakhmáry lelkébe és megmutatja a lényeget, az parádés. Pogánytánc egy önveszejtés körül, nem tudják megakadályozni, nem is akarják, csak statisztálnak hozzá, és állatias vadsággal belehajszolják ezt a gyönyörű lelkű embert az öngyilkosságba.
Móricz népünk alapkérdéseit veti fel. Egyfajta próbálkozás ez a magyar lélek titkainak, az itt létünk tragédiájának megfejtésére. A geo-politikai tényezők, a mocsaras, vagy éppen a szikes földből adódóan ilyen a népünk sorsa, vagy a bennünk lévő kettősség (pogányság/kereszténység) miatt? Mitől nem tudunk beilleszkedni a körülöttünk levő népek közé, és hogyan lehetséges a kitörés? Mindezt nem egy tanulmányban, nem okoskodó eszmefuttatáson keresztül kutatja, hanem az egész mögött egy szerelmi háromszög húzódik, amit ki lehet bontani, amivel játszani lehet. Rettenetes álmodozók vagyunk, a valóságot olyannak látjuk, amilyennek látni akarjuk. Móricz azt sugallja, hogy kódoltan, genetikailag a magyar egyfajta tragikumra ítéltetett nép. A különbjeink elbuknak, ahogy Szakhmáry is. Hatnak persze, de törvényszerű a bukásuk...." (Vidnyánszky Attila, rendező)
Szereplők: Trill Zsolt, Gáspár Tibor, Mercs János, Dánielfy Zsolt, Tenki Réka eh., Garay Nagy Tamás, Jámbor József, Andrássy Máté, Szűcs Nelli, Kristán Attila, Tóth László, Szűcs Kata, Varga József, Simó Krisztián, Nagy László Zsolt, Szabó Anna Eszter, Domareckaja Júlia, Szőke Norbert, Lőrincz Ágnes mv..

Kísérőrendezvények:

November 17. (hétfő) 17.00 Eötvös Károly Megyei Könyvtár
Kiállítás a könyvtár archívumának színháztörténeti anyagából
A vendégeket köszönti: Pálmann Judit az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója
A kiállítást megnyitja: Talabér Márta a Veszprémi Megyei Közgyűlés alelnöke

November 18. (kedd) 17.00 stúdió
A rajzpályázatra beküldött legjobb munkákból nyíló kiállítás megnyitója
A vendégeket köszönti: Mérai Annamária a Veszprémi Petőfi Színház produkciós menedzsere
A kiállítást megnyitja: Szeifert György a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanára.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

süti beállítások módosítása