15 éves jubileum

Tizenöt évvel ezelõtt alakult meg a kárpátaljai tömbmagyarság központjának számító Beregszászon az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, amelynek társulata másfél évtized alatt több mint húsz darabot vitt színre. Az évforduló alkalmából Balázsi József színházigazgatóval az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó címû országos lap közölt interjút.


Vidnyánszky Attila

A nemzetközi hírnévre szert tett beregszászi magyar színház legelső előadását, a Koldusoperát 1993. október 30-án adta elő az Ungvár környéki Szürtében. A Vidnyánszky Attila által rendezett darabot a társulat tizenegy szerződtetett színésze adta elő, akik közül mára csak a Magyarországon is ismert Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Tóth László és Varga József maradt a társulatban - mondta Balázsi József színházigazgató az ungvári lapnak.
   
Megfelelő helyiség hiányában kezdetben Beregszászon nem is tudott rendszeresen játszani a színház, amely csak 2004-ben kapta meg a jelenleg használt épületet - emlékeztetett Balázsi, aki elmondta, hogy 1998-ban 14 - Kijevben és Budapesten végzett - színésszel, majd két további taggal bővült a teátrum. Közülük ma többen felváltva dolgoznak Beregszászon és más színházakban is - tette hozzá.
   
A színház további terveiről szólva az igazgató közölte, hogy decemberben mutatják be Beregszászon a Pityu bácsi fia vagy a Godot-ra várva című darabot, amelyben a társulat mind a húsz tagja szerephez jut. Mint kifejtette, a beregszászi színészek többnyire Debrecenben szerződtek le, mindannyiuknak van családja, amelyet el kell tartaniuk.


Trill Zsolt, Tóth László és Szűcs Nelli a pityu bácsi fia c. előadásban
fotó: Nehéz Andrea/szinhaz.hu

A teátrum jelenlegi súlyos anyagi helyzete kapcsán Balázsi kifejtette, hogy a járási költségvetésből kapott kis összegből alig futja valamire, hiszen az idén csak fizetésre mintegy félmillió hrivnyára (körülbelül 14 millió forintra) lett volna szükség, de csak 80 ezer hrivnyát utaltak ki. Jó hírnek nevezte viszont, hogy az anyaország tavaly kiemelt intézménynek ismerte el a színházat, ami tízmillió forint támogatással jár. Ez a pénz - jegyezte meg - a bérek kifizetésére megy el, a színészek jelenleg havi nettó 900 hrivnyát (körülbelül 32 ezer forintot) kapnak.
   
Balázsi szólt arról a nemrég felvetődött elképzelésről is, hogy a színház bérköltségét és közüzemi díjait Kárpátalja megye költségvetéséből fedeznék. Ha ez megvalósulna, akkor a támogatásokból befolyó pénzt újabb előadások színrevitelére használnák fel, hiszen - mint fogalmazott - egy évadban legalább öt-hat előadásra lenne szükség, miközben jelenleg csupán két-három bemutatóra futja.
   
Az igazgató hangsúlyozta, hogy a beregszászi színház az elmúlt években 15 európai országban lépett fel, az amerikai meghívásoknak viszont nem tudott eleget tenni, mert a társulat képtelen lenne megfizetni a magas utazási költségeket. Régi álma a színháznak az is, hogy operettekkel is a közönség elé léphessen, de ez túl nagy kiadást jelentene, így ennek a megvalósítása csak akkor jöhet szóba, ha lesz elegendő pénz - mondta befejezésül a színidirektor.

Forrás: MTI
Szerző: dunatv.hu

süti beállítások módosítása