Tündér Lala

November 29-én 15 órakor mutatja be Szabó Magda közismert meséjét, a Tündér Lalát a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. Egressy Zoltán színpadi átiratát a Kolibri egyik legtöbbet játszott elõadását, a Két Lottit is készítõ Kõváry Katalin rendezi. Íriszt a Társulat címû tévémûsorból ismert Bodnár Vivien, Lalát pedig a legígéretesebb tehetségek között számon tartott ifjúsági színjátszó, Koloszár András alakítja.

Aterpater, a visszataszító külsejű, ám nagy tiszteletben álló varázsló váratlanul kegyetlen mesterkedésbe kezd, hogy átvegye Tündérország irányítását. A szépséges Írisz királynőt megzsarolja: ha nem megy hozzá feleségül, olyan titkot fed fel szokatlanul viselkedő kisfiáról, a tízéves Laláról, hogy - a törvények szerint - soha többé nem találkozhat vele... 

De vajon miben különbözik Tündér Lala a normális tündérektől? Eléri-e célját Aterpater? És mi lesz Írisz igazi szerelmével, Amalfival, a hűséges testőrkapitánnyal?

Szabó Magda 1965-ben kiadott meseregénye a mai napig egyedülálló ismertségnek és elismertségnek örvend. A klasszikussá vált történetből készült hangjáték, tévéfilm is. Az Egressy Zoltán színpadi átdolgozásából készült élőszínészes-bábos előadás mégis az első kőszínházi bemutatása. 

    

Szabó Magda - Egressy Zoltán:
Tündér Lala

(6 éves kortól)

Írisz - Bodnár Vivien m.v.
Tündér Lala - Koloszár András m.v.
Aterpater - Szanitter Dávid
Amalfi - Mészáros Tamás
Csíl - Ruszina Szabolcs
Omikron - Kormos Gyula
Jusztin - Mult István
Dagi - Gazdag László
Cito - Meixler Ildikó
Mino-Nyuli - Németh Tibor
Und-Kormorán - Krausz Gábor
Kis Gigi - Rácz Kármen
Hangosbeszélő - Farkas Éva
Péter - Bodnár Zoltán
Bea - Rácz Kriszta

Dramaturg: Fábri Péter
Zene: Novák János
Díszlet, jelmez: Libor Katalin
Mozgás: Rotter Oszkár
Báb-animáció: Szívós Károly
A rendező munkatársa: Tolnai Edina

Rendező: Kőváry Katalin 
 
 Bemutató: 2008. november 29. 15 óra
Kolibri Színház (Jókai tér 10.)

Szent írás

"Szabó Magda - a kifejezés pozitív értelmében - egyfajta protestáns prédikátorként építette fel és vezette el a megoldáshoz művei cselekményeit - mondja Kőváry Katalin, az előadás rendezője. - Ez - a pedagógiában nagyon fontos - a kérdéseket megfogalmazó és megválaszoló okfejtés a Tündér Lalában onnan indul, amikor a minden előítélettől, gonoszságtól mentes tündérvilág feltétlen jóindulatába egyszer csak belekeveredik a rossz - honnan jön, mit lehet tenni ellene?"

A Kolibri egyik legnépszerűbb darabját, a több mint kétszázszor előadott Két Lottit is rendező Kőváry szerint a varázslatos fantáziavilágba elkalauzoló történet másik erényét a kereskedelmi televíziók napjainkban jellemző színvonala emeli igazán ki: géppisztolyok helyett tündérszárnyakkal kecsegteti a gyerekeket. A Harry Potter világsikere pedig bizonyítja, hogy a fiatalok ma is fogékonyak az alternatívára.


Tündérország - gyerekvilág

"Katalin mindig ránk szólt, ha indulatot látott a játékunkban - emlékszik vissza Koloszár András a próbákra. - Mindenfajta, az adott szituációban ösztönösen előtörő negatív emberi reakciót le kellett vetkőznünk, hogy éreztetni tudjuk Tündérország különleges közegét."

A Vidovszky György rendezte Legyek urában debütáló, majd a Katona József- és a Thália Színházban is játszó fiatal tehetség tavaly, a Pestiest olvasók által a 2007/2008-as évad harmadik legjobb előadásának megszavazott, a kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléján pedig fődíjas Kócsag (Herons) főszereplőjeként tűnt fel a Kolibriben. Mint mondja, eleve megriadt kicsit, tizennyolc éves fejjel nem túlkoros-e egy ilyen szerepre, de végül, kihívásnak véve a lehetőséget, belevágott. A korábbi munkáihoz kapott instrukciókkal éppen ellentétes feladat próbára is tette. "Eddig azt tanultam, hogy a szövegeim, párbeszédeim közben hogyan éreztessek a játékommal mögöttes tartalmat, hátsó szándékokat. A Tündér Lalában pedig pont ezt kellett kerülni ahhoz, hogy hiteles legyen ez a fajta gyermeki naivitás, ami a tündéreket jellemzi."


Egy elkésett dal

A meseregény színházi átírására Egressy Zoltánt kérték fel, aki a Csimpi szülinapja, és a Fafeye, a tenger ész műveivel íróként, valamint az Az apuka című előadás színpadra alkalmazójaként számos sikert élt már meg a Kolibriben. Novák János, a színház igazgatója szerint a már-már "házi szerző" Egressy rengeteg, a színpadi változatra kitalált ötlettel is hűen őrizte meg a regény szellemiségét.     

Az elmúlt évekre a Jókai téri teátrum repertoárja kiteljesedett a csecsemőknek szóló színháztól egészen a nagykamaszoknak játszott, drámapedagógiai foglalkozásokkal is kiegészített ifjúsági darabokig - a Kolibri Magyarország egyetlen, a gyerekek minden korosztályát kiszolgáló repertoárszínháza lett. "Ezzel együtt a kezdetektől fogva fontosnak tartjuk, hogy a külföldi, nagy sikerű produkciók adaptációi mellett magyar szerzők műveit is bemutassuk a gyerekeknek - állítja az igazgató. - Szabó Magda - mint azon kevesek egyike, akik már életükben klasszikussá váltak - neve pedig értelemszerűen időről időre felmerült. Azonban mi is úgy gondoltuk, mint talán mindenki, aki ismerte és szerette, hogy örökké fog élni, és most nagyon sajnálom, hogy már nem láthatja meséjét a színpadunkon."

Forrás: Kolibri Színház

süti beállítások módosítása