Celestina

A Jászai Mari Színház 2008. november 28-án tartja következõ bemutatóját Celestina avagy Calisto és Melibea tragikomédiája címmel. A pszeudo-reneszánsz hisztériumjáték üdítõ újdonság lehet a színházak kínálta országos mûsorban, talán mert itthon ez az izgalmas történet jószerivel ismeretlen, mert Lõrinczy Attila remek szövegkönyvet írt belõle, mert az elõadás Margitai Ági jutalomjátéka, mert rendkívüli tehetségû társulat verbuválódott, mert Harsányi Sulyom László és Novák Eszter közösen rendezte.


Lukáts Andor, Margitai Ági

A Jászai Mari Színház bemutatja:
Lőrinczy Attila:
Celestina avagy Calisto és Melibea tragikomédiája
pszeudo-reneszánsz hisztériumjáték
Fernando de Rojas azonos című könyvdrámája alapján

Szereposztás: 
CELESTINA, kerítőnő: Margitai Ági
ELICIA, prostituált: Lapis Erika
AREUSA, fiatal parasztlány, prostituált-jelölt: Szilágyi Katalin
CRITO, katona: Viola Gábor
CALISTO, szerelmes ifjú: Friedenthál Zoltán
SEMPRONIO, Calisto szolgája: Egyed Attila
PARMENO, Calisto szolgája: Katona László
PLEBERIO, nagyhatalmú, dúsgazdag nemes úr: Lukáts Andor
MELIBEA, a leánya: Téby Zita
Díszlettervező: Kiss Gabriella
Jelmeztervező: Kutas Diána
Zeneszerző: Barabás Árpád
Súgó: Kádár Lilla
Asszisztens: Németh Gabriella

Rendező:
Harsányi Sulyom László és Novák Eszter

Bemutató: 2008. november 28. 19.00
Tatabánya, A Közművelődés Háza

További előadások:
2008. nov. 29. 19 óra és dec. 13., 20.00 (!) óra


Téby Zita, Margitai Ági

Lőrinczy Attila - Harsányi Sulyom László ötlete nyomán - e több, mint ötszáz éves történetet Margitai Ági számára, az ő varázslatos személyiségére és kivételes színészi képességeire koncentrálva, afféle jutalomjáték gyanánt fogalmazta újra.  

Rojas 1499-ben kiadott huszonegy felvonásos könyvdrámáját az irodalomtörténet a spanyol Rómeó és Júliaként tartja számon.


Egyed Attila, Margitai Ági

A műben, miképp a korban is, egyszerre jelenik meg a pogány életöröm és az elragadtatott vallásosság. Tébolyult szerelmesek, haszonleső és mafla szolgák, élni vágyó kis kurvák és gátlástalan katonák hajszolják egyre vad vágyaikat. A történet középpontjában pedig Celestina, az öreg kerítőnő áll, ki boszorkányos ügyességgel szálazza szét és bogozza össze a sorsfonalakat.


Lukáts Andor, Téby Zita, Friedenthál Zoltán

A történetről:
Az ifjú Calisto őrülten szerelmes a szépséges és elérhetetlen Melibeába. Nem eszik, nem alszik, csak rajong és dalokat költ. Szolgái, kik vele együtt nélkülöznek, már nagyon unják gazdájuk nyavalygását. Elhatározzák, hogy Celestinától kérnek segítséget. Celestina - aki különben lányokat futtat - munkához is lát, hogy minden bűbáját latba vetve összeboronálja a szerelmeseket, s ezzel mindenféle mulatságos és rémisztő bonyodalom veszi kezdetét.


 Margitai Ági, Friedenthál Zoltán, Egyed Attila

Lesz sírás és kacagás, folynak a könnyek és folyik a bor, lesz zene, tánc, dalolás, olykor pedig fogak csikorgatása, de erről többet most nem árulhatunk el...

A 2008-as reneszánsz év alkalmából megkíséreljük újragondolni ezt a nagy, és a magyar közönség számára jószerivel ismeretlen történetet.

 Fotó: Sipos Zoltán
Forrás: Jászai Mari Színház, Tatabánya

süti beállítások módosítása