Sergi Belbel: Vér

Az idén számos szakmai elismeréssel gyarapodott szabadkai Kosztolányi Dezsõ Színház társulatának új premierje kerül bemutatásra VÉR címmel a MU Színházban. A darabot Keszég László viszi színre.


Sergi Belbel
Foto: Antonio Moreno

a Téli Fesztivál programja
Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka):
Sergi Belbel: VÉR
Mindent elöntő diverzív illumináció.
Faluba Kálmán és Merényi Anna fordítása

Minden vércsík síkos kígyó, árulkodik szisszenése.
(Federico García Lorca: Viadal)

Nő: Erdély Andrea
Férfi, Félénk férfi: Mészáros Árpád
Kisfiú, Az eltévedt kisfiú: Mikes Imre Elek
Fiatal nő, Fiatal csomagkihordólány: Béres Márta
Fiú, Rendőr, Férj: Mészáros Gábor
Lány, Rendőrnő, Szerető: Crnkovity Gabriella

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Zene: Zságer-Varga Ákos
Díszlet-jelmez: Bujdosó Nóra
A jelmeztervező asszisztense: Úri Szűcs Szilvia
Színpadmester: Úri Attila
Fénytechnikus: Mezei Edvárd
Hangtechnikus: Tómó Árpád
Berendezők: Lassú Zoltán, Bálint Zoltán
Rendezőasszisztens: Antal Attila

Rendező: Keszég László

2008. december 2. kedd, 20.00 óra
2008. december 3.szerda, 20.00 óra

jegyár: 1.500-,Ft
diákjegy: 1.000,-Ft

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap, Szülőföld Alap

Ismeretlen terrorista csoport elrabolja és megcsonkítja egy magas rangú politikus feleségét. Mindazok, akik akarva-akaratlanul a tragédia szereplőivé válnak, mint súlyos terhet viszik tovább a brutalitással való találkozás emlékét. Idő: ma, hely: bárhol a nyugati világban.
Sergi Belbel katalán drámaíró 1997-es darabja balladai sűrűségű történet az erőszak természetéről és a nyugati civilizáció feloldhatatlan belső feszültségeiről. A szerző - aki maga is egy kisebbség tagja - matematikai pontossággal megszerkesztett példázatában a szélsőséges csoportok világát ütközteti a mindennapi, általunk ismert és élt világgal. A kettő találkozásából, összebékíthetetlenségéből sokkoló történet kerekedik, melynek legfontosabb megállapítása, hogy milyen áthidalhatatlan ellentétek feszülnek már ugyanazon a kultúrkörön belül is, és hogy az erőszak irracionalitása felülírja minden, úgy-ahogy működő társadalmi és morális szabályunkat.

Keszég László
1970-ben született Szabadkán. 1995-ben a budapesti Színművészeti Egyetem színész szakán végzett, 1997-ben ugyanitt színházrendezői diplomát szerzett. Az AIOWA Színház alapítótagja. 1996-tól a budapesti Pont Műhely művészeti vezetője. 1997-től a kaposvári Csiky Gergely Színház rendezője. Dolgozott Budapesten, Pécsett, Nyíregyházán, Mariborban, Rijekán, Belgrádban, Szabadkán, New Yorkban.
Főbb rendezései: Shakespeare: Titus Andronicus, Jerofejev: Walpurgis éj, Wedekind: Keith márki, Gombrowicz: Operett, Kander-Ebb: Cabaret, Tolsztoj: A sötétség hatalma, Mozart: Varázsfuvola.

Forrás: MU Színház

süti beállítások módosítása