Hírlap-Színház MA!

Hírlap-Színház címen új sorozatot indít az egri Gárdonyi Géza Színház. A Heves Megyei Hírlap aznap megjelenõ cikkeibõl készül elõadás, melyet Máté Gábor rendez a Stúdiószínpadon december 8-án, és 15-én, hétfõn este 7 órától láthatnak a nézõk.


Máté Gábor

- Miért fogott ilyen izgalmas kísérletbe? Vannak ennek már előzményei?

Máté Gábor: Régi tervemet szeretném megvalósítani az újság vagy ezúttal - utalva a Heves Megyei Hírlapra - a Hírlap színházzal. Ezt a műfajt magam már egyszer kipróbáltam több, mint tíz évvel ezelőtt a zalaszentgróti előadóművészeti táborban. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy Halász Péter a Katona József Színház Kamrájában egész sorozatot hozott létre ebből az ötletből.

- Hogyan áll majd össze egy ilyen rendhagyó előadás?

Máté Gábor: Terveim szerint vasárnap azzal kezdjük a munkát, hogy a hétfőn megjelenő Heves Megyei Hírlap cikkeit elolvassuk, kiválasztunk belőle egy témát (néha többet), és a színészcsapattal, a dramaturg Sirokay Borival tulajdonképpen egy színdarabot hozunk létre, alszunk egy keveset, próbálunk egészen az előadás kezdési időpontjáig. Majd egyszer, egyetlen egyszer bemutatjuk a másfél nap alatt bepróbált előadást. Igazi érdekessége az lesz, hogy a nézők amit reggel olvasnak, estére színpadon dráma formájában láthatják, ráadásul várhatóan olyan témák kerülnek majd feldolgozásra, ami az egri embereket közvetlenül érinti.

- Mennyire lehet ezt próbálni, mennyire bízzák a spontán színészi alakításra?

Máté Gábor: Természetesen nem lehet kizárni, hogy sok spontán alakítás legyen, ez részben következik az alapötletből. A helyzetet megkönnyíti, hogy azok, akik az előadásokat létrehozzák, velük hasonló módszerekkel hoztunk már létre előadásokat, ha nem is ilyen rövid idő alatt. Terveim szerint az alapcsapatot mindig kiegészül majd olyanokkal, akik a szóbajövő hírek alapján a szereposztáshoz feltétlenül nélkülözhetetlenek lesznek. A színészektől ez a munka rendkívüli összpontosítást igényel majd, próbálni lehet, és kell is, mint fentebb említettem, az előadás kezdési időpontjáig.

---------------

2008. december 08.

Csendesebben vigadjanak! - a Heves Megyei Hírlap ezzel a címmel megjelent cikkét láthatjuk ma este 7 órától az egri Gárdonyi Géza Színház stúdiószínpadán.

Egy büfé miatt kialvatlanok a gyöngyöspataiak. Hétvégente ugyanis elviselhetetlen az onnan kiszűrődő ricsaj. A jegyző egyszer bezáratta ugyan az üzletet, de az új engedéllyel megint kinyitott. 
Máté Gábor, rendező tegnap ezt a témát választotta ki az újság hétfőn olvasható hírei közül, ebből állított össze előadást vasárnap a társulat. Jöjjön el, nézze meg, hogyan elevenedik meg a színpadon, ami velünk vagy a szomszéddal történik!

Forrás: Gárdonyi Géza Színház, Eger

süti beállítások módosítása