Janus-arcú álruhások

A veszprémi Petõfi Színházban december 8-án mutatják be Pozsgai Zsolt JANUS címû darabját a szerzõ rendezésében. Õsbemutatóval vesz részt a színház a Reneszánsz Év programsorozatában. Bár aki olvasta a darabot, vagy megnézi az elõadást, annak feltehetõleg nem elsõsorban a magyar reneszánsz ünnepe jut eszébe.


Pozsgai Zsolt

- Valóban, szerintem az író akkor nyuljon történelmi témához, ha a jelenben valami fáj neki, és ezt a fájdalmat a történelem díszletei között tudja a legjobban kibontani - mondja Pozsgai Zsolt.

Történelmi tény, hogy Janus Pannonius halála előtt egy Mátyás-elleni összesküvés élére állt, és költőként megpróbált a politikai életben részt venni, ez azonban tragikus következményekkel jár. Történészek sora próbálta és próbálja megfejteni ennek az árulásnak a valódi okát, amire az előadás igyekszik választ adni. De nem ez a lényeg. Mátyás ebben az időben kénytelen kizárólag saját feje után menni, mert a rendi gyűlés határozatképtelen, az ország megosztott, mindenki az ellenséget keresi a másikban. A politkai hovatartozás követelménye megrontja a családi, baráti, sőt szerelmi kapcsolatokat. Ennek áldozata lesz Mátyás és Janus Pannonius között a tanítványi és baráti szeretet. Nem kell sokat magyarázni ennek aktualitását. Amúgy a helyszínünk látszólag egy korabeli postakocsi-állomás váróterme, ahol különféle alakok gyülekeznek, várva a járatot. Valójában azonban az életnek azon a mezsgyéjén járunk, amikor a lélek már elvált a testtől, de még nem zuhant a számunkra ismeretlen tartományokba. Ide jön Mátyás, hogy utolsó lehetőségként még megtudja barátja valódi okát az árulásra. És megkapja a választ, amire feltehetően senki sem számított.
Őze Áron vendégként játssza a címszerepet:

- Janusnak el kell jutnia a felismerésig, hogy viselkedésével, tetteivel ő maga pusztítja el az egyetlen értelmes emberi kapcsolatát. A bizalmas barátságot azzal a királlyal, aki régebben mindent megtett érte. És végig kell élnie azt a képtelenséget, ami egy költőt érhet, ha megpróbál az aktuális politikai áramlattal úszni, sőt, irányítani. Gula Péterrel, aki Mátyást alakítja szerintem jó párost alkotunk. Most ismertem meg színpadon a veszprémi kollegákat, és nagyon jól érzem itt magam. Pozsgai Zsolttal az elmúlt időben sok közös munkánk volt, értjük egymást, és örülök, hogy ez mindenkire vonatkozik már. Rendkívül izgalmas feladat bejárni színészileg ezt az utat, és közben folyamatosan rájönni, miféle különbség van a költő és a pilitikus között, és hogy mennyire értelmetlen az aktuális széljárásnak engedelmeskedni. A költőt megöli a politikus, és ez után a költő már nem támadhat fel soha.

Az előadásban Őze Áron és Gula Péter mellett Módri Györgyi, Máté P. Gábor és Keresztes Gábor játsszák a szerepeket. Látványtervező Perlaki Róbert, jelmez Vasvári Lilla.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

süti beállítások módosítása