Díjazott a Szputnyik

A 7. Kortárs Drámafesztiválon a Nemzetközi Fiatal Kritikusok Díját a Szputnyik Hajózási Társaság - Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet - Labor, Bodó Viktor rendezõ Bérháztörténetek címû elõadása kapta.

• BÉRHÁZTÖRTÉNETEK (mozgófilm, 2p)

A Színház. Kritika. Ma. nemzetközi workshopon résztvevő fiatal kritikusok öt napon-estén át tartó munkájuk során, Ian Herbert brit színikritikus vezetésével nem csupán a színikritika helyzetét és legfontosabb elméleti-gyakorlati kérdéseit vitatták meg zártkörű műhely-munka és nyilvános konferencia-beszélgetés formájában: itt létük alatt sorra nézték és értékelték a 7. Kortárs Drámafesztivál magyar programjának előadásait is. Premiereket, új darabokat, műfajilag izgalmas, határátlépő kamaraprodukciókat és nagyszínpadi előadásokat. Szám szerint 6 produkciót. 

Mit jelent egy-egy darab cseh szemmel, szlovák színházi háttérrel, a lengyel, vagy épp az észt, illetve a romániai színházi kultúra tükrében? Mennyiben változtatja meg, megváltoztatja-e a befogadást-értékelést a magyar kollégák véleménye és háttértudása? Milyen szempontok alapján hasonlíthatók össze a látott produkciók?


Jelenet a Bérháztörténetek c. előadásból

Az élénk, folyamatos eszmecsere és párbeszéd eredménye a Nemzetközi Fiatal Kritikusok Díja. A díj, amely pontosan ezt a dialógust tükrözi és egy markáns véleményt: ez a tizennégy fiatal kritikus hisz az új formákban és az alakulni-fejlődni képes társulatokban, alkotásokban. 

A Nemzetközi Fiatal Kritikusok Díját Budai Zsolt fiatal iparművész készítette.

Fotó és videó: Tóth Simon Ferenc
Forrás: Szputnyik Hajózási Társaság 

süti beállítások módosítása