Premier Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi Vigadó Mûvelõdési Házzal való együttmûködés eredményeképp Kézdivásárhelyen kerül sor a Tamási Áron Színház legújabb elõadásának bemutatójára. A Beaumarchais világhírû darabjából készült produkciót Zakariás Zalán rendezte, a bemutatóra december 11-én, csütörtökön este 7 órától várják az érdeklõdõket a kézdivásárhelyi Vigadóba.

Figaro látszólag jókedvűen és nagy igyekezettel szolgálja a hatalmasokat, de szolgálatában nincs semmiféle megalázkodás: találékonysága, kifogyhatatlan jókedve és ötletessége maga a lázadás. Nemcsak főszereplő, hanem az előadás mozgatórugója, játékmester, aki a darab során megpróbál mindent elkövetni annak érdekében, hogy szerelmével méltóképpen egybekelhessen. Célja elérésében elsősorban egy szoknyavadász gróf és annak "hősszerelmes" fiatal apródja akadályozza, de végül - sok-sok indulat, sóvárgás, gyanakvás és kíváncsiság után - mindenki megtalálja párját. A szereplők időnként személyes vallomásokban is megosztják a nézőkkel gondjaikat, vágyaikat a figyelő közönséggel való párbeszédben szeretnék elérni: provokálva, nevettetve, elgondolkodtatva - mindegyikük másképp. Végül persze győz a szerelem, de nem a boldog végkifejlet, hanem a hozzá vezető nevettető bolyongás az, ami csodává magasztosítja ezt a legemberibb érzést.
A Figaro házassága azért tud ma is friss és aktuális lenni, mert túl politikán és a korabeli társadalmi igazságtalanságok leleplezésén mindenekelőtt a szerelemről szól, úgy, hogy a darabbeli szereplők minden vonatkozásukban, életük minden lényeges megnyilvánulására kiterjedően ábrázolt emberek, nem egy-egy jellemvonás megszállottjai vagy éppen hagyományos arisztokrata/talpraesett szolga-ábrázolások újabb változatai. Ha nem lennének ennyira frissek és élők ezek az alakok, ha nem lennének ilyen elevenek és szellemesek ezek a dialógusok, Beaumarchais darabja rég letűnt volna kora számtalan cselvígjátékával együtt. 

A két intézmény életében idáig egyedülálló koprodukció eredményeként létrejött előadás elkészítésében közreműködtek: Csiki Csaba díszlettervező, György Eszter jelmeztervező, Ardeleanu Daniel zeneszerző, Cserkész Emese korrepetitor, Nagy B. Sándor dramaturg. Főbb szerepekben: Diószegi Attila, Pál-Ferenczi Gyöngyi, Nagy Alfréd, Szalma Hajnalka, Dávid Attila-Péter, Kolcsár József, Kőmíves Mihály, Márton Lóránt és Fekete Mária.

A Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház bemutatja:
Figaro házassága avagy Bolond 1 őrült nap !!!  
- Beaumarchais darabja nyomán -
 
Szereplők:
ALMAVIVA GRÓF, Andalúzia tartományi főbírája: DIÓSZEGI ATTILA
GRÓFNŐ, a felesége: PÁL-FERENCZI GYÖNGYI
FIGARO, a gróf inasa, a kastély várnagya: NAGY ALFRÉD
ZSUZSI, a grófnő első komornája, Figaro jegyese: SZALMA HAJNALKA
CHÉRUBIN, a gróf első apródja: DÁVID ATTILA-PÉTER m.v.
BAZILIO, a grófnő zenetanára: KOLCSÁR JÓZSEF
ANTONIO, a kastély kertésze, Zsuzsi nagybátyja: KŐMÍVES MIHÁLY
PEDRILLO, a gróf lovásza: MÁRTON LÓRÁNT
FANCHETTE, Antonio lánya: FEKETE MÁRIA

Násznép, néma szereplők:
Keresztes Ágnes, Csudor Eszter, Deme Hanni, Páll Emese, Demeter Emőke, Tuzson Ágnes, Gothárd Edina, Kis Mercédesz, Barabás Ágota, Kész Blanka, Szőcs Zsuzsa, Jakab Melinda,
Nagy-Babos Rebeka
 
 
fordította: Forgách András
díszlettervező: Csíki Csaba
jelmeztervező: György Eszter
zeneszerző: Ardeleanu Daniel
korrepetitor: Cserkész Emese
dramaturg: Nagy B. Sándor
ügyelő: Veress Zsóka
súgó: Gazda Szende

rendező: Zakariás Zalán

Forrás: Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

süti beállítások módosítása