A Kolibri Színház pályázata

A Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház Budapest Fõváros Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottságának támogatásával, az Iskolai agresszióellenes fõvárosi programban való részvétel keretében pályázatot hirdet budapesti általános iskolák és középiskolák részére az alábbi témakörökben: ingyenes iskolai elõadások bemutatása illetve ingyenes színházjegyek az agresszió témaköréhez köthetõ elõadásokra a 2008/2009-es évadban.

A KOLIBRI GYERMEK-ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ PÁLYÁZATA
Budapesti általános iskolák és középiskolák részére
a 2008/2009-es évadra
 
 

• Ingyenes iskolai előadások bemutatása

1. Új osztályterem-színházi előadás bemutatása
(9-12. évfolyamok részére

2009 márciusában kerül sor új osztályterem-színházi bemutatónkra. A Kikatt c. előadást Scherer Péter rendezi, szereplői Pelsőczy Réka és Szanitter Dávid. Az előadásokat feldolgozó beszélgetés követi.

Az előadás ingyenes bemutatására középiskolai osztályok pályázhatnak.
Pályázható előadásszám: 5, egy intézmény egy előadásra pályázhat.
A nyertes iskola a színházzal kötött megállapodás szerint biztosítja az előadás technikai feltételeit (l. melléklet) 

A program megvalósítása: 2009. március-május


2. A Kövek c. előadás bemutatása
(6-9. évfolyamok részére)

Stefo Nantsou ausztrál rendező nagy sikerű előadása bűnről és bűnhődésről iskolai tornatermekben is játszható. Az előadáshoz tanári segédanyag és feldolgozó foglalkozás kérhető.

Az előadás ingyenes bemutatására általános-és középiskolák pályázhatnak.
Pályázható előadásszám: 5, egy intézmény egy előadásra pályázhat.
A nyertes iskola a színházzal kötött megállapodás szerint biztosítja az előadás technikai feltételeit (l. melléklet) 

A program megvalósítása: 2009. február-május


• Ingyenes színházjegyek az agresszió témaköréhez köthető előadásokra

Színházjegyek 1-3. évfolyamok részére a Semmiség és a Gabi c. előadásokra (az előadásokat feldolgozó beszélgetés és játék követi) 

Színházjegyek 9-12. évfolyamok részére a Kócsag és a Lilla története c. előadásokra (az előadásokat feldolgozó foglalkozás követi) 

A színházjegyekre általános-és középiskolák pályázhatnak.
Pályázható jegyek száma: össz. 550, egy intézmény egy előadásra egy osztály számára pályázhat. 

A program megvalósítása: 2009. február-május


----------------


Az előadásokról a mellékelt tájékoztatón kívül színházunk honlapján (www.kolibriszinhaz.hu) tájékozódhat.

Pályázni a mellékelt adatlap kitöltésével, 2009. január 31-ig lehet, a nyertesek értesítése és az előadások szervezése folyamatos.

Egy intézmény több pályázatot is benyújthat, minden pályázati ponthoz külön adatlap kitöltését kérjük.

A pályázatokat postai vagy elektronikus úton tudjuk fogadni az alábbi címeken:
Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház, 1061 Budapest, Jókai tér 10.
kolibri@szinhaz.hu
További információ: Végvári Viktória, 332 25 85,
vegvarivik@szinhaz.hu 


>>> A PÁLYÁZATI ADATLAP letöltéséhez kattintson IDE <<<

 

MELLÉKLET
AZ ELŐADÁSOK ISMERTETŐI


• KIKATT
LUTZ HÜBNER: KIKATT

Egy tanárnő és egy diák konfliktusáról szól újabb osztályterem-színházi produkciónk. A diák az a gyerek - majdnem minden osztályban van ilyen - aki nem csak saját magának árt azzal, hogy nem tanul, de képes a többiek munkáját is lehetetlenné tenni. A tanárnő elhatározza, hogy nem hagyja annyiban, és segít neki átjutni az évvégi vizsgákon. Lutz Hübner, a darab írója ma talán a legtöbbet játszott német színpadi szerző. Nagyszínpadi sikerei után kezdett osztályterem-színházi darabokat is írni.

Technikai feltételek: az előadás hagyományos osztályteremben, egy osztálynyi közönségnek játszható. Az előadás időtartama kb. két tanítási óra, a teremre az előadás előtt egy órával lesz szükségünk.

• KÖVEK
TOM LYCOS - STEFO NANTSOU: KÖVEK
2004 - SZÍNIKRITIKUSOK DÍJA

A darabban két fiú szórakozásból köveket dobál egy autópálya hídjáról - és akaratlanul megöl egy embert. Az előadás a ő szembesülésük saját bűnükkel. A világhírű ausztrál író-rendező Stefou Nantsou és szerzőtársa, Tom Lycos egész munkásságára jellemző, hogy két-három színész játszik el náluk egész sor szerepet, pillanatok alatt váltva figurát és helyszínt. A produkciót a Kolibri két kitűnő színésze, Ruszina Szabolcs és Szanitter Dávid játssza.

Technikai feltételek: az előadás 8m széles, 8m mély, min. 3m magas, lehetőleg sötétíthető teret igényel. A pályázaton kérjük feltüntetni a terem villamos hálózatának maximális terhelhetőségét. Az előadás építési ideje egy óra, időtartama egy óra.

• GABI
GUY KRNETA:GABI

Minden többgyerekes család ismeri azt a küzdelmet, amit a szülők szeretetéért vívnak a testvérek. Történetünk hősének, a hat éves Gabinak reménytelennek tűnik megmérkőzni bátyjával, Gáborral, aki már Gabi születése előtt egy balesetben meghalt. A szülők folyton Gábort állítják példaképül Gabi elé. Gabi mégsem adja fel. Megkezdi különös "szabadságharcát", melynek egyetlen célja, hogy végre kivívja szülei megbecsülését és szeretetét. A színpadon négy nagyszerű bábművész mozgatja az egyetlen bábot, és a minden helyszínt megelevenítő díszletet. Ők négyen maguk rendezték az előadást: Tisza Bea, Török Ágnes, Bodnár Zoltán és Szívós Károly.


• SEMMISÉG
GITTE KATH és JAKOB MENDEL: SEMMISÉG
 

A hajléktalanok legtöbbünk számára furcsa, szerencsétlen idegenek. Nem szoktuk megkérdezni őket, hogyan kerültek az utcára. Ez a monodráma egy nagyvárosi hajléktalan sorsát meséli el. A Novák János által rendezett produkcióban Tóth József a legegyszerűbb eszközöket használja: gyerekjátékokat, papírdobozt, egyszerű tárgyakat. Az előadás végére egész világot kerekít maga köré a történetből és a hétköznapi tárgyakból.


• 2.2 KÓCSAG
SIMON STEPHENS: KÓCSAG

A tizenéves Scott és társai céltalan agresszivitással tengetik életüket egy külvárosi, bűzös csatorna mellett. Egyik félelemben tartott áldozatuk, Billy megpróbál kiszakadni ebből a brutális és bűnös közegből, de szüleire nem számíthat, egyedül egy lány, Adele barátsága erősíti őt lehetetlennek látszó terve megvalósításában.

"Tudod, mit szeretnék a legjobban a világon? Hogy rendbejöjjön minden."

Vidovszky György rendező különleges produkciókat készít diákszínjátszóival. A Kócsag főszereplői a legfiatalabb színésznemzedék tagjai.

• LILLA TÖRTÉNETE
CHIMO: LILLA TÖRTÉNETE

Az ifjúsági sávban évek óta működtetünk egy ún. bűnmegelőzési programot: minden szezonban bemutattunk egy-egy, a kamaszok közötti erőszakról drámai erővel szóló, kortárs külföldi darabot. Ez a történet az utcán csellengő párizsi külvárosi fiatalokról szól. Az előadást Vidovszky György rendezi, aki a Bárka Színházban elért sikerei után tavaly nálunk a Kócsag című produkcióval mutatta meg, milyen nagyszerűen tudja irányítani a színpadon kamasz szereplőit. Kortárs francia történet, német szerző, kamasz-szereplők.

Forrás: Kolibri Színház

süti beállítások módosítása