A román színházi szakma

A román művelődési minisztérium idei költségvetése teljesen ellehetetleníti a kulturális projektek megvalósulását azzal, hogy kb. negyedét biztosítja az összegnek, amit tavaly ugyanerre a területre elkülönített. A csatolt tiltakozást a Román Színházi Szövetség és az Országos Színházi Fesztivál kezdeményezte - amelynek meghívására az elmúlt években Bukarestben járt többek között Ostermeier, Hermanis, a Rimini Protokoll vagy épp a budapesti Katona József Színház  -, és alig pár nap alatt csatlakozott hozzá a teljes román színházi szakma. A kezdeményezők és aláírók minél több neves külföldi támogatót is szeretnének  az ügy mellé állítani, ezért kérik azokat, akik csatlakoznának a felhíváshoz intézményként vagy magánszemélyként adják aláírásukat hozzá az alábbi e-mail címen: office@fnt.ro.

uniter

 

Felhívás az élő kultúra megmentésére


Aggodalomra ad okot, és az oktatásban tapasztalt tiltakozáshoz hasonló megmozdulást válthat ki a kultúrszférában a Művelődési, Vallásügyi és Nemzeti Örökség Minisztériumának április 14-i bejelentése a 2009-es évi minisztériumi költségvetést illetően .

A költségvetés szerint a megszorítások leginkább a kulturális projekteket érintik: a Minisztérium nemzeti prioritásai közül a kulturális események költségvetése drasztikusan csökken.


Egyik legrosszabb helyzetben a román színházi élet reprezentatív eseménye, a 18 éves múltra visszatekintő Országos Színházi Fesztivál (FNT) van, amely a tavalyi költségvetéséhez képest idén 78 százalékkal kevesebbet kap. A rendezvényt szervező Román Színházi Szövetség (UNITER) képviselői - Cristina Modreanu fesztiváligazgató és Aura Corbeanu gazdasági igazgató - sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a 18 éves hagyomány megszakadni látszik, mert a megítélt költségvetés közel sem elegendő a fesztivál megszervezésére. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a színház élő művészet, amely közvetlen találkozást igényel - tehát emberek és díszletek utaztatását, technikai alkalmazást, népszerűsítést.

Mivel az ország összes kulturális rendezvényét (kivéve az Enescu Fesztivált) súlyosan érinti a költségvetésbeli megszorítás, mint a művészeti élet és a civil társadalom képviselői kötelességünknek érezzük, hogy nyilvánosan kérjük Románia kormányát és parlamenti képviselőit, tárgyalják újra a kultúra költségvetését, és lépjenek párbeszédbe az érintett rendezvények képviselőivel. Keressünk együtt megoldást az élő kultúra megmentésére, mely egyedül képes országunk arculatát hitelesen és tartalmasan képviselni Európa és a világ előtt!


Támogatjuk Theodor Paleologu, Művelődési, Vallásügyi és a Nemzeti Örökség Miniszterét, hogy ismételten nyilvános megvitatásra bocsássa a megítélt pénzalap felhasználási módját annak érdekében, hogy megmentsük az ország kulturális öröksége szempontjából kiemelkedő fontosságú projekteket.


A kultúrának válságidőben is nemzeti prioritásnak kell maradnia az oktatással együtt, hiszen e kettő a modern, európai állam számára életfontosságú hosszútávú befektetést jelent. A rövidtávú tervezés mindannyiunknak felmérhetetlen károkat okoz.

 

Országos Színházi Fesztivál
Román Színházi Szövetség


fnt

süti beállítások módosítása