Bonctan Titus Róma bukása

Szombaton, december 20-án és vasárnap, december 21-én este 7 órától kerül sor az Európai Színházi Unió Fesztiváljának utolsó elõadására, Heiner Müller Bonctan Titus Róma bukása címmel, Alexandru Darie, az Európai Színházi Unió elnöke rendezésében. A Bulandra Színház elõadását a kolozsvári színház nagyszínpadán felépített stúdiótérben láthatják az érdeklõdõk.

A Bonctan Titus Róma bukása című darab Shakespeare legvéresebb tragédiájához, a Titus Andronicushoz fűzött Heiner Müller-i kommentár. A kortárs szerző, akit Brecht után a legjelentősebb német drámaíróként emlegetnek, teljesen beépíti művébe Shakespeare szövegét, úgy, hogy közben a narrátor figuráján keresztül,- mely önmaga alter ego-ja is ,- végig kommentálja ezt.
A rendező, Alexandru Darie azért választotta Müllert, mert véleménye szerint "miközben Shakespeare Titusa fantasztikus és hollywoodi, a Mülleré intim, családias, a színészekre, vagyis a színházra koncentrál. Müller egy mai ember szempontjából nézi a történeteket és ütközteti a nézőt a shakespeare-i vízióval. Egy római arénában vagyunk, a díszlet minimális, a teret csak a fények és a szereplők mozgása tölti be - a többi a Titus, a gyilkosságok borzalmas elszabadulása, apák, akik megölik a fiaikat, fiúk, akiket megesznek az anyák... mindent a vér jelez, amely fokozatosan megtölti a színpadot, akár egy expresszionista rémálomban. Ha Shakespeare-nél a Titus egy családi történet, Müllernél ez egyetemessé változik. A tanulság? Hogy semmi sem változott azóta: másokat megölni nem más, mint a tökéletes történelem, amely mindenkit magába foglal, vétkeseket és áldozatokat, a színészeket és a nézőket; valójában azt szerettem volna, hogy színészt és nézőt eggyé változtassam. A színház legalább reményt ad és figyelmeztet: általa felismerhetjük, mi történhet a jövőben."

Alexandru Darie a bukaresti Színház- és Filmművészeti Akadémián diplomázott 1983-ban. Számos előadást rendezett Bukarestben és Románia más városaiban. 1992 óta a Bulandra Színház rendezője. Új kifejezési formákkal kísérletezik a színház, az opera és film területén. Első kimagasló sikere a Szentivánéji álom volt, amelyet a The Guardian a szöveg Peter Brook óta legjobb rendezésének nevezett. Jelentősebb romániai rendezései: Amadeus, A cselédek, Veszedelmes viszonyok, Téli rege, Három nővér, Mutatvány (L’Illusion comique), Bonctan Titus Róma bukása és A szerelem diadala. Rendezett az Egyesült Államokban (A fösvény), Angliában (Sok hűhó semmiért), Németországban (Marat-Sade) és Japánban (A szecsuáni jólélek). 2002 óta a Bulandra Színház művészeti igazgatója. 2006 decembere óta az Európai Színházi Unió elnöke.

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház 

süti beállítások módosítása