Bodolay Géza Szegeden

Bodolay Gézát nevezi ki január 1-jétõl a Szegedi Nemzeti Színház fõrendezõjévé és a prózai tagozat vezetõjévé Gyüdi Sándor fõigazgató. A poszton Bodolay a hónap elején távozott Telihay Pétert követi.

Bodolay Géza színházrendezőként 25 évvel ezelőtt a Szegedi Nemzeti Színházban diplomázott egy kései reneszánsz előadással. A szegedi teátrum tagjaként rendezte meg Kőszegi Ákossal az ’56-os Hamletet és a Rinocéroszok magyarországi bemutatóját, Tolnay Klárival az Egy pohár vizet, Mentes Józseffel és Kovács Zsolttal a Habot és a Revizort, Király Leventével a Három cilindert és évekkel később a Bolondok táncát. Szeged városa 1986-ban, mint fiatal rendezőt kitüntette. Szegeden rendezett először operát (Rossini Házassági szerződését) és operettet (a Csárdáskirálynőt).

Utóbb hét esztendeig a budapesti Nemzeti Színház rendezője volt, majd egy évtizeden át vezette a kecskeméti Katona József Színházat. Bodolay és Juronics Tamás először a szegedi Próbababák báljában dolgozott együtt, majd számos műben szerepelt közösen nevük: Az ember tragédiájának kecskeméti előadása a karlsruhe-i európai kulturális fesztiválon képviselte régiónkat. Kecskeméti igazgatása idején a színház évadonkénti nézőszáma 67 ezerről 90 ezerre emelkedett.

Bodolay sokat rendezett külföldön is: Németország állami színházaiban, valamint Nagyvárad, Kassa és Komárom magyar színházaiban. Legutóbb Wyspiański Menyegzőjét vitte színre a Teatr Słowackiban, Krakkóban, ahol több mint száz évvel ezelőtt a lengyel nemzeti dráma ősbemutatója volt. 

Előadásait négyszer hívták meg a Pécsi Országos Színházi Találkozó programjába, kétszer volt a POSZT zsűrijének elnöke. Vendégként tanított a szegedi bölcsészkaron és a Berlini Művészeti Egyetemen. Az MTA Színház- és Filmtudományi Bizottságának tagja. Számos színdarabot fordított, prózai művek sorát alkalmazta sikerrel mai színpadra.

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása