A szolgálólány

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház prózai tagozata ebben az évben ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját. Ebbõl az alkalomból január 17-én mutatják be Giambattista Della Porta: A szolgálólány címû darabját.


Giambattista della Porta
(1535? - 1615)

A SZOLGÁLÓLÁNY, avagy a cselvetések komédiája igazi késő reneszánsz színmű. Szerzője, kortársaihoz hasonlóan, a comédia dell’ arte "színpadiasult" változatát teremtette meg.

A cselekmények fő mozgatórugója az átejtések, cselvetések sorozata, melyet egy szerelmes ember generál. A történetből természetesen nem hiányozhatnak a comédia dell’ arte más kellékei sem: női-férfi szerepcserék, a féltékenység, füllentések és hazugságok sorozata, szerelmi gerjedelmek és felsülések kavalkádja.

A BARTÓK KAMASZÍNHÁZ előadása
GIAMBATTISTA DELLA PORTA: A SZOLGÁLÓLÁNY
-
avagy a cselvetések komédiája -
Fordította: Betlen János 
 
 Szereplők:
LAPIS ERIKA, CSADI ZOLTÁN, TŐKÉS NIKOLETT, JAKAB CSABA, KISS ATTILA, SASHALMI JÓZSEF, POLGÁR LILLA, KELLER LINDA, BAKSAY ERIKA, PATAKI DEZSŐ, FARKAS ERIK, PÁLFALVI JÁNOS, GASPARIK GÁBOR, HORVÁTH ISTVÁN, NEUMANN GÁBOR, MUDRA LÁSZLÓ

Továbbá árusok, Nápoly lakói 
 
 Súgó: TURBUCZ ZSUZSANNA
Asszisztens: POLGÁR LILLA
Díszlet: SMUK IMRE
Jelmez: BALOGH ADRIENN

Rendezés: SMUK IMRE 

20 éves a Bartók Kamaraszínház prózai tagozata

1998-ban tehetséges, lelkes amatőrök, szinitanodás növendékek bemutatták az Szophoklész Antigoné c. darabját.
A vártnál nagyobb siker arra ösztönözte a színházat és a társulatot, hogy maradjanak együtt, folytassák tovább, csináljanak színházat, saját társulattal.

A 20 évadban játszottak Shakespeare, Moliere, Goldoni, Jarry, Örkény, Móricz, Brecht stb. darabokat.
Idő közben az amatőrök színészekké váltak, nemcsak a színpadon, de "papiroson" is. Hét-nyolc éve már diplomás színművészekkel vált teljessé és szinte állandóvá a 16 fős társulat.

 Forrás: Bartók Kamaraszínház

süti beállítások módosítása