Telihold

Két feszült férfi egy faház sötét szobájában az erdõ közepén: nem túl vidám téma. Azonban, a Telihold 2003-as õsbemutatóján már kiderült, hogy a helyzet mennyi komikumot hordoz magában, és megnyerte a nézõket magának.

Ebből Békefi László és Lőrincz Levente sem engedett, a színművet olyan formában mutatja be február 7-én, hogy az méltó maradhasson a darab legelső előadásához. Szorongás, harag, humor, harag, félelem, humor, félelem, harag, humor és borzongás váltogatja egymást ebben az egyfelvonásos előadásban, melyet nem érdemes kihagyni - főként ha épp  Spinoza környékén járunk valamikor a bemutató napjáig, és alkalmunk van még jegyet váltani -, mivel a kikapcsolódás garantált. Jöjjön el, és ahogy a darab bevezetője kezdi: Élvezze a kirándulást!
 
Élvezze a kirándulást... Ez elsőre könnyűnek tűnhet: megérkezünk az általunk kiválasztott helyre, messze a város zajától, a természet lágy ölén minden hétköznapi gondunkat magunk mögött hagyhatjuk. Azonban arra senki sem tudja a választ, mi történne, ha a vakáció már a megérkezés pillanatában gyökeresen ellentmondana eredeti elképzelé-seinknek, és a kellemes kikapcsolódás hamarosan szörnyű lidércnyomássá válna, melynek rémalakjai épp azok, akiket eddig barátnak hittünk, pedig a körülmények különös játéka következtében csak most kezdjük igazán megismerni valódi arcukat... Talán túl későn.

Val és Oli jó ideje munkatársak. Olit egyre jobban nyomasztja munkahelye, nem képes lazítani, így kapva kap az alkalmon, mikor Val pár napos kirándulásra invitálja őt egy erdei kis faházba. Látszólag Valnak sietős a dolga, ám Oli nem sejt semmit.
Sok holmi marad ki a csomagjaikból, az idő egyre rosszabbra fordul és a ház sem túl felszerelt, viszont annál félreesőbb. Már a darab kezdetekor bekövetkezik a legrosszabb, és nincs menekvés, reménytelenül az erdőben ragadnak.

Ebben a szélsőséges helyzetben egyre több jellemvonásukról lebben fel a fátyol, míg lassan mindketten rádöbbennek, nem ismerik egymást eléggé, és nem képesek megfelelően reagálni a nehéz körülmények között, ám közben nyugtalanságuk egyre csak nő, türelmük viszont a rendelkezésükre álló pár szál gyertyával együtt egyre csak fogy... Vajon képes barátságuk túlélni ezt az éjszakát? És vajon ők képesek túlélni?
 
A feszültségben és humorban egyaránt bővelkedő előadás olyan színházi élményt igyekszik létrehozni, melyben a néző nem képes többé kívül maradni az eseményeken, maga is a történet egyik szereplőjének érezheti magát, mint egy harmadik személy a szobában. A helyzet feszültségét azonban néha-néha oldja a kialakult helyzet groteszk voltára rámutató helyzetkomikumok sora, míg el nem érkezik az előadásban az a pillanat, mikor már nem lehet tovább nevetni, mert lassan kirajzolódik, hogy a valóság rémisztőbb semhogy nevethessünk rajta. Egészen speciális színházi élmény tanúi lehetünk ebben a különleges, színpadi világítástechnikát nem igénylő, gyertyás előadásban.

Damien P. Lawrence: Telihold
Pszicho-dráma egy felvonásban az Elízium előadásában

szereplők:
Val - Lőrincz Levente
Oli - Békefi László
 
színpadkép: Alin Zaim
 rendezte: Lőrincz Levente
 
Bemutató: 2009. febr. 7., 19:00
Helyszín: SPINOZA SZÍNHÁZ
1074 Budapest, Dob u. 15. 
tel.:(1) 413 7488   www.spinoza.hu 
 
Jegyek 1.500 Ft-os áron válthatók a helyszínen
(pénztár nyitvartása: 14:00-18:00 ill. előadások napján a műsor kezdetéig), a www.jegymester.hu és a www.interticket.hu oldalakon.
 
Az előadás időtartama: kb. 70 perc

süti beállítások módosítása