Vendégségben Budapesten

A Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek 11. évadának keretében, az Égtájak Iroda meghívására a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Budapesten, a Thália Színházban vendégszerepel Beaumarchais: Figaro házassága és a 3 tánc Beckettre címû elõadásukkal.

 

A Figura Stúdió Színház Erdély legkisebb  hívatásos társulata és az egyetlen, amely kísérleti jelleggel jött létre, ezért működése valójában egy köztes állapot a kőszínházi és az alternatív színházi lét között. Színházunk számára hagyomány a kísérletezés, de repertoárunkban a színházi nyelv megújítását célzó előadások mellett megtalálhatóak az igényes nagyközönségnek szóló produkciók és gyerekelőadások egyaránt.

A Figaro házassága című előadásunk sajátos nyári szabadtéri előadásként született a gyergyószárhegyi Lázár-kastély udvarán. Azóta, a flamencos telítettségű, pergő ritmusú előadásunknak megszületett belső színpadi változata is, amelyet nagy sikerrel játszottunk Erdély különböző színházaiban. Magyarországon felléptünk a XX. Kisvárdai Határon Túli Színházak Fesztiválján, a VIII. Pécsi Nyári Szabadtéri Játékokon, valamint  a Kapolcsi Bűvészeti Napok alkalmával.

A 3 tánc Beckettre című előadásunk egy kísérlet a szerző meghallgatására.
Az előadást rendező Vava Stefanescu -  a Román Nemzeti Táncközpont művészeti igazgatója - egy világba helyezi Beckett három szövegét, a Némajáték I., a Némajáték II. és a Jövés-menést és öszeköti őket a jelek és a közös tárgyak segítségével.
Az előadás az értéktelenség hangszerelése, a folyamatosan széteső világé, leereszkedés a széthullás lejtőjén, amely természetes életérzéssé válik. A szereplők városi bohócok, az eltárgyiasult ember jelképei, elvesztik rendeltetésüket, elfelejtik önmagukat és önvalójukat.

Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós

Előadás időpontok:

- 2009. február 09., 19.00 óra -  Beaumarchais: Figaro házassága
(rendező: Anger Zsolt)

- 2009. február 10., 19.00 óra - 3 tánc Beckettre
(rendező-koreográfus: Vava Ştefănescu) -   stúdióelőadás

süti beállítások módosítása