After the Fall

Az "After the Fall“ a Goethe Intézet színházi projektje, amelyben több mint egy tucat európai ország drámaírói vizsgálják egy-egy új dráma keretében, hogyan hatott hazájukra és kultúrájukra a berlini fal leomlása. A Goethe Intézet 15 európai ország színházaival együttmûködve választotta ki a drámaírókat, közöttük olyan ismert szerzõket, mint az angol April DeAngelis vagy a lengyel Andrzej Stasiuk, de számos ígéretes tehetséget is, mint a moldáviai Nicoleta Esinencu vagy a berlini Dirk Laucke. Az elkészült darabokat a helyi színházak - egyebek között a londoni Royal Court, a krakkói Stary Teatr és a belgrádi Jugoszláv Drámai Színház - mutatják be.

Magyarországon a projektvezető dramaturg, Merényi Anna ötlete alapján drámaíró műhely foglalkozik a témával. A harminckét jelentkezőből az első egyhetes műhelymunkára tizennégy jelöltet válogatott be a kurzusvezető tanár, Márton László és a projektvezető, ez a szám az első megírt felvonás alapján hétre csökkent a második fordulóra. A felolvasást megelőző tíz napban már csak a három-négy legígéretesebb fiatal tehetség szövegeivel foglalkozik a workshop.

A január 30-i felolvasó színházi esten vagy a kiemelkedően legjobb művet vagy a három legjobb dráma egy-egy felvonását hallhatják majd nézőink a Nemzeti Színház színészeinek tolmácsolásában. Magyarországon egyedülálló módon a színészek már a második héttől aktívan részt vesznek a munkában: így nem csak tanári, hanem színészi segítséggel, valós színházi próbahelyzetben hallhatják viszont szövegüket a jelöltek, s a tanulságokat beépíthetik a következő szövegváltozatba.

Magyarországon nincs intézményesen rendszeresített drámaíróképzés, noha nagy szükség lenne ifjú tehetségekre és új hangokra.

A Goethe Intézet, a Nemzeti Színház és a PanoDráma közös kezdeményezésének célja ismeretlen, fiatal drámaírók felfedezése. Az ő születésüknél bábáskodhat az, aki január 30-án ellátogat a Gobbi Hilda Színpadra.

After the Fall
drámaíró műhely és felolvasószínházi est a Goethe Intézet
tematikus nemzetközi projektje keretében

Szereplők:
Bánfalvi Eszter, László Attila, Mertz Tibor,
Miklós Marcell, Péterfy Bori, Szalay Marianna

Rendezői segítség: Rába Roland
Koncepció és szerkesztés: Merényi Anna
Kurzusvezető: Márton László

Január 30. 19h - Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad

Az est első felében válogatást hallunk Almássy Bettina, Csuszner Ferenc, Erdélyi Zsófia, Müller Alice, Nádai Péter, Szakály Fruzsina és Vargha Márk Péter műveiből, a szünet után a nyertes darabot teljes hosszában felolvassuk. Az est megkoronázásaképp a közönséggel beszélgetünk a szövegekről, a témáról és a műhelymunka koncepciójáról.

After the Fall project

2008 novemberében a 32 jelentkezőből 14-et választott ki az első hetes műhelymunkára a workshopot vezető Márton László és Merényi Anna, ötletgazda dramaturg. A novemberi hét foglalkozásai során a jeles magyar író minden nap egy-egy releváns témáról tartott bevezető előadást, majd a frissen írott szövegeket elemezték a kurzus vezetői 14 hallgatójukkal, akiknek a tanulságok alapján minden napra új szöveggel kellett készülniük. Két drámaszüzsét közösen dolgozott ki a csoport Vargha Márk Péter, illetve Csuszner Ferenc novellájából kiindulva. Az ötletelések, a felolvasások és a szakmai viták során rendkívül erős munkacsoport alakult ki a 14 hallgatóból és a két tanárból annak ellenére, hogy a legkülönbözőbb háttérrel, élet- és színházi tapasztalatokkal rendelkező jelöltek még korban is 17 évestől a 35 évesig terjedtek, köztük egy csak néhány éve Magyarországon élő német lánnyal, két szalagavatóra készülő érettségizővel, egy már több publikált drámát maga mögött tudó érettebb íróval, illetve vidéki és határontúli résztvevőkkel.

A decemberi, második intenzív hetet megelőzően a készülő darabból egy felvonást le kellett adniuk a diákoknak. Ezekből Márton László és Merényi Anna hét olyan szöveget választott ki, melyekkel behatóbban, már színészek segítségével kívántak foglalkozni. Almássy Bettina, Csuszner Ferenc, Erdélyi Zsófia, Müller Alice, Nádai Péter, Szakály Fruzsina és Vargha Márk Péter jegyezték azokat a szövegeket, melyeket a Nemzeti Színház társulatának öt színésze: Bánfalvi Eszter, László Attila, Mertz Tibor, Miklós Marcell és Szalay Marianna segítettek színházi megvilágításba helyezni a felolvasás, illetve az azt követő vita során. Írók és színészek egyaránt először szereztek ilyen tapasztalatot, s a műhelymunkát igen izgalmasnak ítélte minden résztvevő. A csapat összetartását jelezte, hogy azok a jelöltek, akiknek szövege nem jutott tovább, kivétel nélkül úgy döntöttek, hogy a második, sőt a harmadik menetre is maradnak, s hogy voltaképpen a színészek követelésére foglalkoztunk egy-egy fél óra - óra erejéig az ő írásaikkal is.

A harmadik hét január 23-án kezdődik majd. A továbbjutás feltétele ezúttal egy teljes dráma első szövegváltozatának megírása volt. Négy valóban teljes színdarab érkezett be: Nádai Péter már korábban elkészült, témába vágó, és most, a decemberi felolvasás tanulságai nyomán kicsit átírt drámája, a Magányos cédrus, Vargha Márk Péter eredetileg novellaötletéből továbbfejlesztett Szívtelenség című darabja, Almássy Bettina Megfulladokja és Erdélyi Zsófi cím nélküli műve. Alice Müller, Csuszner Ferenc és Szakály Fruzsina részleteket, illetve egy felvonást adtak le. A januári munka első napjaiban fog idő jutni mindenki szövegére, ám utána már csak a pénteki felolvasón majd elhangzó szövegek lesznek a középpontban. Péterfy Bori színészként, Rába Roland rendezőként csatlakozik az eddigi csapathoz.

Forrás: Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása