Európa 1989 után

Amikor 1989. november 9-én leomlott a Berlini Fal, az esemény nemcsak Németországot egyesítette újra közel negyven 40 év után. A hatás messze túlnyúlt a német határokon, és egész Európában radikális társadalmi és politikai változásokhoz vezetett.

A Goethe Intézetek a Berlini Fal leomlásának 20. évfordulójára szervezik az After the Fall projectet, ami alapvetően az utóhatás és feldolgozottság fajtáját és mértékét kutatja a különböző országokban. 15 európai országban 19 drámaírót kértek fel olyan művek létrehozására, amelyek a saját hazájukban lezajlott társadalmi és politikai átalakulásra reflektálnak.

Az alkotók között szerepel a híres lengyel író, Andrzej Stasiuk, a moldvai Nicoleta Esinencu, valamint a német drámaíró, Dirk Laucke. A Goethe Intézetek együttműködő partnereként színházak is részt vesznek az After the Fall projectben, például a londoni Royal Court Theatre, a Det Kongelige Teater, és a szarajevói War Theatre, így az új darabokat még a 2008/2009-es évad folyamán bemutatják.


Nicoleta Esinencu

Magyarországon a Nemzeti Színházban január 30-án láthatja April De Angelis, Andrzej Stasiuk, Nicoleta Esinencu, és Dirk Laucke alkotásait a közönség.

Forrás: ITI Magyar Központ

süti beállítások módosítása